ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
BUSINESS

Μειωμένος κατά 32% ο τζίρος στα αλκοολούχα ποτά – «Ανάσα» από σούπερ μάρκετ και Cash and Carry

ΓΩΓΩ ΚΑΤΣΕΛΗ

Στον… πάτο βρέθηκαν οι πωλήσεις αλκοολούχων ποτών το 2020 εξαιτίας του lockdown και του λουκέτου στην εστίαση για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού.

Σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά στοιχεία πωλήσεων της Ενωσης Επιχειρήσεων Αλκοολούχων Ποτών (ΕνΕΑΠ), το 2020 έκλεισε με συρρίκνωση του τζίρου κατά 52% στο κανάλι χονδρικής, ενώ συνολικά ο κλάδος κατέγραψε μείωση της τάξεως του 32% σε σύγκριση με το 2019.

Την πτώση «συγκράτησε» μερικώς  καθώς το κανάλι της λιανικής (σούπερ μάρκετ) και Cash and Carry, όντας και το μόνο που παρέμεινε σε λειτουργία, παρουσίασε μικρή αύξηση 2%. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο κανάλι της επιτόπιας κατανάλωσης, το οποίο λειτούργησε συνολικά μόλις 6 μήνες, εκτιμάται ότι καταναλώνεται τουλάχιστον το 62% των αλκοολούχων ποτών.

«Τα στοιχεία του κλάδου αντανακλούν το ισχυρότατο πλήγμα στο ευρύτερο οικοσύστημα εστίασης και τουρισμού, το οποίο θα μπορούσε να ξεπεραστεί μόνο με ένα δυνατό θετικό σοκ στην αγορά, όπως είναι η μείωση της φορολογίας», επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η ΕνΕΑΠ.

Προσθέτει, δε, ότι οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας έδωσαν τη χαριστική βολή στον ήδη βεβαρημένο από την υψηλή φορολογία και το λαθρεμπόριο κλάδο των αλκοολούχων ποτών, βασικό προμηθευτή των επιχειρήσεων εστίασης και φιλοξενίας.

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα κατατάσσεται στην 1η θέση στην Ε.Ε.-27 σε σχέση με το κατά κεφαλήν εισόδημα αναφορικά με το ύψος του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) των αλκοολούχων ποτών, ενώ ταυτόχρονα ο ΕΦΚ είναι έως και 4,5 φορές υψηλότερος από τον μέσο όρο γειτονικών και τουριστικά ανταγωνιστικών χωρών.

«Αυτή η συνθήκη έχει οδηγήσει τη χώρα σε δυσμενή θέση μειώνοντας την ανταγωνιστικότητα του εγχώριου τουριστικού πακέτου, ενώ από τη διεθνή εμπειρία έχει αποδειχθεί ότι η υψηλή φορολογία αυξάνει σημαντικά τα κίνητρα λαθρεμπορίου και παραβατικότητας», καταλήγει η ΕνΕΑΠ.

 

Προτεινόμενα για εσάς

De Standaard: Έρευνα στις εγκαταστάσεις της AstraZeneca στο Βέλγιο με εντολή της Κομισιόν

Tinad

Κορωνοϊός: Αποτελεσματικό το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech κατά των μεταλλάξεων της Βρετανίας και της Νότιας Αφρικής

Tinad

Κορωνοϊός: Καθοριστικά τα σημερινά στοιχεία κρουσμάτων και τα αποτελέσματα των μεταλλάξεων – Η κρίσιμη συνεδρίαση των ειδικών

Tinad

Κορωνοϊός – ΗΠΑ: Ζήτησε από τον ΠΟΥ να διεξαγάγει στην Κίνα μια «ξεκάθαρη και στιβαρή» έρευνα

Tinad

Κορωνοϊός: Τι έδειξαν τα drive through τεστ του ΕΟΔΥ – Πού γίνονται σήμερα έλεγχοι

Tinad

Κορωνοϊός – Προειδοποίηση Σαρηγιάννη: Αν προχωρήσουμε με τα ανοίγματα, τον Μάρτιο θα έχουμε 2.000 κρούσματα τη μέρα

Tinad

Κορωνοϊός: Η αύξηση των κρουσμάτων βάζει «φρένο» στα σχολεία και απειλεί την αγορά

Μιχάλης Μάρδας

Κορωνοϊός-εμβόλια: Αυστηρό και ξεκάθαρο χρονοδιάγραμμα ζητά η ΕΕ από την AstraZeneca – Ισπανία και Τσεχία αναστέλλουν τους εμβολιασμούς

Μιχάλης Μάρδας

«Βόμβες» Σύψα: Στο «κόκκινο» η Αττική – Εισηγήσεις για κλειστά λύκεια-γυμνάσια και επιστροφή του click away

Μιχάλης Μάρδας