Ελεύθερος Τύπος
BUSINESS

Lamda Develοpment: Στην τελική ευθεία η απόκτηση των μετοχών της Ελληνικό Α.Ε. – Οι συμφωνίες με στρατηγικούς συνεργάτες

ΧΑΡΗΣ ΝΤΙΓΡΙΝΤΑΚΗΣ

Προχωρούν οι εξελίξεις στο Ελληνικό παρά την πανδημία. Το κλείσιμο του deal με την ελληνική κυβέρνηση, που αφορά την απόκτηση των μετοχών της Ελληνικό Α.Ε. από τη Lamda, θα έχει ολοκληρωθεί εντός του α’ εξαμήνου του 2021, ίσως και πολύ νωρίτερα.

Τότε θα γίνει και το οικονομικό κλείσιμο της συμφωνίας, με τη Lamda Develοpment να καταβάλλει την πρώτη δόση του τιμήματος που ανέρχεται στα 300 εκατ. ευρώ.

Παρ’ όλα αυτά, οι κύριες εργασίες που αφορούν την κατασκευή των ψηλών κτιρίων που έχουν χαρακτηριστεί και τοπόσημα (Landmarks) δεν πρόκειται να αρχίσουν πριν από το τέλος του επόμενου χρόνου ή τις αρχές του 2022.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Lamda Develοpment, τα πρώτα έργα που θα ξεκινήσουν εντός του 2021, μετά την υπογραφή της σύμβασης, «θα είναι αυτά για τις υποδομές, τους δρόμους, την ύδρευση, τα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα κ.λπ.». Στόχος της διοίκησης, είπε, είναι «να προχωρήσουμε εντός του 2021 στην έκδοση των οικοδομικών αδειών και στο τέλος της χρονιάς -αρχές επόμενης- να ξεκινήσουν τα κατασκευαστικά έργα στα κτίρια-τοπόσημα».

Σύμβουλοι της Lamda για τη διαδικασία είναι η Deloitte και η Savills, με τη διοίκηση να υποστηρίζει πως θα μπορούν να συμμετάσχουν τόσο Ελληνες όσο και ξένοι επενδυτές. Στόχος είναι να υπογραφούν οι συμφωνίες μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2021.

Κατά τη διάρκεια της προχθεσινής έκτακτης Γενικής Συνέλευσης για τις αλλαγές στο Διοικητικό Συμβούλιο της Lamda Development, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας κ. Οδυσσέας Αθανασίου επεσήμανε, πάντως, πως οι εργασίες για την κατασκευή των υποδομών (δίκτυα, δρόμοι κ.λπ.) εντός της έκτασης θα ξεκινήσουν αμέσως μετά την υπογραφή της τελικής συμφωνίας με το Ελληνικό Δημόσιο.

Ακολούθως, ο κ. Αθανασίου υποστήριξε πως «η διαδικασία ολοκλήρωσης των απαραίτητων συνθηκών -οι οποίες, όταν εκπληρωθούν, θα μας επιτρέψουν να μπουν οι τελικές υπογραφές- προχωρά κανονικά και πιστεύουμε ότι όντως μέσα στους πρώτους μήνες του 2021 θα αποκτήσουμε τις μετοχές» της Ελληνικό Α.Ε.

Πρόσθεσε πως η εισηγμένη «προχωρά πυρετωδώς σε τρεις βασικούς άξονες, κατ’ αρχάς την κατεδάφιση των κτιρίων που ολοκληρώθηκαν σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα στην περιοχή όπου ήταν η παλιά Ολυμπιακή, για να αρχίσουν οι εργασίες περίφραξης, ενώ προχωρούν και τα έργα σε επίπεδο μελετών».

Τέλος, ο πρόεδρος της Lamda Develοpment Τάσος Γιαννίτσης σημείωσε πως η διοίκηση προχωράει «με πυρετώδεις ρυθμούς», ώστε «όταν γίνει η μεταβίβαση, να μην είμαστε στο σημείο μηδέν» και να κερδηθεί χρόνος. Ο ίδιος τόνισε πως τα στελέχη του ομίλου καταβάλλουν σημαντικές προσπάθειες, προκειμένου να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις του μεγάλου έργου μέσα στις έκτακτες συνθήκες που έχει προκαλέσει η πανδημία.

Για τις επιμέρους συμφωνίες με στρατηγικούς συνεργάτες που αφορούν επιμέρους αναπτύξεις εντός του Ελληνικού, έχει ήδη υπογραφεί η συμφωνία με την ΤΕΜΕΣ του Ομίλου Κωνσταντακόπουλου (θα συμμετάσχει και το Olayan Group που είναι ήδη μέτοχος της ΤΕΜΕΣ) για την ανάπτυξη των δύο ξενοδοχείων, ύψους 300 εκατ. ευρώ.

Προχωρούν οι διαπραγματεύσεις για τη σύσταση άλλων δύο κοινοπραξιών: για το συγκρότημα με χώρους γραφείων και ξενοδοχείου στη λεωφόρο Βουλιαγμένης και τον οικιστικό πύργο επί της παραλιακής, έργα «που θέλουμε να ξεκινήσουν εντός των επόμενων 15 μηνών», όπως είπε ο κ. Αθανασίου.

Ειδήσεις

Κορωνοϊός και εμβόλια: Τα βήματα στο δρόμο προς την «Ελευθερία» – Oι φάσεις και ο τρόπος εμβολιασμού των πολιτών

Συντάξεις: Διπλές αυξήσεις για 250.000 συνταξιούχους [αναλυτικοί πίνακες και παραδείγματα]

Folli Follie-απάτες: Υπερκοστολογήσεις, «φουσκωμένες» περιουσιακές αξίες και «γύρω γύρω όλοι»

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

 

Προτεινόμενα για εσάς

Lamda Development: Τα σχέδια της Marina Galleria και η παρουσίαση του παράκτιου μετώπου

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Lamda Development: Δείτε live την παρουσίαση για τη νέα Marina Galleria και το παραλιακό μέτωπο

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Ελληνικό: Ρεκόρ προπωλήσεων κατοικιών και οικοπέδων πριν ξεκινήσουν τα έργα

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Lamda Development: Τα σχέδια του πρώτου ουρανοξύστη στην Ελλάδα, Marina Tower στο Ελληνικό

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Lamda Development: Τα σχέδια του πρώτου ουρανοξύστη στην Ελλάδα, Marina Tower στο Ελληνικό

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Lamda Development: Σήμερα παρουσιάστηκε ο ουρανοξύστης Marina Tower

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Lamda Development: Την Τετάρτη παρουσιάζεται ο ουρανοξύστης Marina Tower – Πώς θα το δείτε live

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Ελληνικό: 9.000 σπίτια για όλα τα βαλάντια – Υψηλή ζήτηση για τις κατοικίες

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Μητσοτάκης για Ελληνικό: Η σημερινή υπογραφή σηματοδοτεί την πρόοδο της Ελλάδας στις επενδύσεις