ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
BUSINESS

Sunlight: Επένδυση 105,26 εκατ. για τη δημιουργία νέου κέντρου Έρευνας και Ανάπτυξης στην Αθήνα

Ιωάννα Φεντούρη

Σε 105,26 εκατ. ευρώ ανέρχεται η επένδυση της Sunlight για τη δημιουργία νέου κέντρου Ερευνας και Ανάπτυξης στην Αθήνα, με σκοπό τη δοκιμαστική παραγωγή καινοτομιών στον τομέα των μπαταριών λιθίου.

Για την υλοποίησή της, η εταιρία εξασφάλισε χρηματοδότηση 49,9 εκατ. ευρώ από πόρους του ΕΣΠΑ 2014-2020. Ποσό που αντιστοιχεί στο 47% του συνολικού κόστους του έργου.

Στο πλαίσιο αυτού, προβλέπεται η πρόσληψη υψηλού επιπέδου επιστημονικού προσωπικού, η δημιουργία ελκυστικών συνθηκών για τον επαναπατρισμό Ελλήνων ερευνητών που ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό, καθώς και οι συνεργασίες με Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και η χρηματοδότηση μεταπτυχιακών και διδακτορικών ερευνητών.

Το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων και η Sunlight ανακοίνωσαν, χθες, σε διαδικτυακή συζήτηση ενημέρωσης, την ολοκλήρωση της διαδικασίας κοινοποίησης, στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού (DG COMP) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του παραπάνω ερευνητικού έργου για την έγκριση καθεστώτος κρατικής ενίσχυσης. Γεγονός που αποτελεί προϋπόθεση για την ένταξή του στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» (ΕΠΑνΕΚ) του ΕΣΠΑ.

Σημειώνεται πως το έργο της Sunlight μαζί με τα ερευνητικά έργα άλλων 45 εταιριών από 12 κράτη-μέλη διαμορφώθηκαν σε μια κοινή πρόταση με τον τίτλο «European Battery Innovation» (EuBatIn), που συνιστά «Σημαντικό Εργο Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος» (IPCEI). Η δε Sunlight είναι η πρώτη ελληνική εταιρία που εντάσσεται σε πρόταση στο πλαίσιο των IPCEIs, το οποίο αποτελεί μέρος των συνολικών δράσεων της Ε.Ε. για την ενίσχυση της συνεργασίας στην έρευνα και την καινοτομία στον τομέα των μπαταριών.

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννης Τσακίρης, δήλωσε σχετικά: «Η επιτυχής εκπροσώπηση της χώρας μας, χάρη στις καίριες και συντονισμένες ενέργειες υποστήριξης της Sunlight από την Ειδική Υπηρεσία Κρατικών Ενισχύσεων, αναδεικνύει το σημαντικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η ελληνική βιομηχανία στο στρατηγικό σχέδιο δράσης της Ευρώπης για ένα ολοκληρωμένο ευρωπαϊκό “οικοσύστημα” μπαταριών.

Η συγχρηματοδότηση της εταιρίας από πόρους του ΕΣΠΑ για την επίτευξη του φιλόδοξου και σημαντικού αυτού, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ερευνητικού έργου αναδεικνύει για ακόμη μία φορά την αποφασιστικότητα και τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης και του υπουργείου Ανάπτυξης για την ενίσχυση των καινοτόμων δράσεων έρευνας και ανάπτυξης στη χώρα μας».

Από την πλευρά του, ο CEO της Sunlight, Λάμπρος Μπίσαλας, επισήμανε: «Επενδύουμε 105 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα, με ένα νέο κέντρο Eρευνας & Ανάπτυξης στην Αθήνα, που προστίθεται και ενδυναμώνει το υπάρχον R&D Center που λειτουργεί ήδη στην Ξάνθη. Στόχος μας είναι να προχωρήσουμε σε δοκιμαστική παραγωγή καινοτόμων στοιχείων λιθίου (FID), με χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Η χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ κατά 47% ενισχύει πολύ το έργο μας, που αναμένεται να δημιουργήσει πάνω από 200 άμεσες νέες θέσεις εργασίας στην Ελλάδα και να επηρεάσει περισσότερες από 800 θέσεις εργασίας στο άμεσο

Ειδήσεις

Οδικός χάρτης για ασφαλείς γιορτές – Οι 6 συμβουλές για ασφαλές ρεβεγιόν στο σπίτι

Η Τουρκία ζητά αποστρατιωτικοποίηση νησιών και ετοιμάζει νέες προκλήσεις

Δώρο Χριστουγέννων: Πώς θα υπολογιστεί, πώς θα γίνει η καταβολή, ποιοι θα το πληρωθούν όλο ως 21 Δεκεμβρίου και ποιοι σε δύο δόσεις [πίνακες]

Μητσοτάκης και Ιερώνυμος βρήκαν τη «χρυσή τομή» για τη λειτουργία των ναών τα Χριστούγεννα

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

ΕΣΠΑ: Παράταση 6 μήνες στην υλοποίηση 9.000 business plans που έχουν επιχορηγηθεί με 265,8 εκατ.

Δημήτρης Ντόγκας

Σπύρος Πατέρας: Το δεκαετές πλάνο ύψους 1,2 δισ. για να αλλάξει ταχύτητα ο ΟΣΕ – Οι τρεις κομβικές συμβάσεις

Δημήτρης Ντόγκας

Υποστηρικτική πλατφόρμα για το «e-λιανικό» – Ποιες υπηρεσίες θα παρέχονται δωρεάν στους δικαιούχους

Δημήτρης Ντόγκας

Τα επτά «κλειδιά» για τα 60 εκατ. που θα… ζεστάνουν την εστίαση

Δημήτρης Ντόγκας

Τουρισμός: Το πακέτο στήριξης με μετρητά, φορολογικά και ασφαλιστικά «κουπόνια» – Πως θα εξασφαλίσουν τα ποσά  οι επιχειρήσεις

Δημήτρης Ντόγκας

ΕΣΠΑ: Για ποιο λόγο πήραν παράταση 25.218 projects – 1,833 δισ. ευρώ η εγκεκριμένη επιχορήγηση

Δημήτρης Ντόγκας

Υπουργείο Ανάπτυξης: Πως θα αξιοποιηθούν 20 εκατ. από το ΕΣΠΑ για να αναβαθμιστούν οι Κεντρικές Αγορές

Δημήτρης Ντόγκας

Ξεκίνησε η αξιολόγηση των 69 επενδυτικών σχεδίων για διαχείριση αποβλήτων – Σε 40,3 εκατ. διαμορφώνεται η αιτούμενη επιχορήγηση

Δημήτρης Ντόγκας

ΑΣΕΠ: Τα ψηφιακά βήματα για την διεξαγωγή του πανελλήνιου γραπτού διαγωνισμού

Δημήτρης Ντόγκας