Ελεύθερος Τύπος
BUSINESS

Καινοτόμο σύστημα εξοικονομεί μέχρι 60% στο ρεύμα για βιομηχανική ψύξη και κλιματισμό

Newsroom eleftherostypos.gr

Οι συνεχείς αυξήσεις στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος αντιμετωπίζονται είτε με μείωση της κατανάλωσης, που όμως όταν αναφερόμαστε στον επαγγελματικό / βιομηχανικό κλάδο, αυτό καθίσταται δύσκολο έως αδύνατο, είτε με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπου ειδικά στον τομέα της επαγγελματικής ψύξης και κλιματισμού, μετά από εγκατεστημένες εφαρμογές σε 47 χώρες σ’ όλο τον κόσμο, ήρθε στην Ελλάδα, το   «επαναστατικό» στη λειτουργία και απόδοση σύστημα ThermΧ®, που αξιοποιεί τη δύναμη του ήλιου και επιτυγχάνει μείωση στην κατανάλωση ρεύματος που φθάνει το 60%.

Το σύστημα, το οποίο αντιπροσωπεύει στην Ελλάδα η εταιρεία YouSave energy, (θυγατρική του Ομίλου HELLAGRO), η  οποία ασχολείται µε την κάλυψη ενεργειακών αναγκών, την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων και την εξοικονόμηση ενέργειας, εξοικονομεί τεράστιες ποσότητες ενέργειας με άμεσο αντίκτυπο στους λογαριασμούς κατανάλωσης ρεύματος, ενώ συγχρόνως ελαττώνεται σημαντικά το διοξείδιο του άνθρακα, καθιστώντας μικρότερο το ενεργειακό / περιβαλλοντικό αποτύπωμα της κάθε επιχείρησης που θα το εντάξει στο ενεργειακό της «οπλοστάσιο».

Ιδιαίτερα σημαντικό θα πρέπει να θεωρηθεί επίσης το μικρότερο κόστος συντήρησης των ψυκτικών μηχανημάτων και της επιμήκυνσης του χρόνου ζωής τους, αφού αυτά λειτουργούν λιγότερο χρόνο, με την υποκατάστασή τους από τα ηλιοθερμικά πάνελ.

Είναι γνωστό πως, κάθε ψυκτικό μηχάνημα καταπονείται περισσότερο τις ώρες αιχμής που συνήθως είναι και οι ώρες με τη μεγαλύτερη ηλιοφάνεια. Μέσω του πρωτοποριακού συστήματος ThermX® η διαδικασία αυτή αντιστρέφεται και τα ηλιακά πάνελ αντλούν περισσότερη ενέργεια μειώνοντας θεαματικά την κατανάλωση ρεύματος.

Αξίζει να σημειωθεί πως η νέα εφαρμογή αποτελεί μια επωφελή επενδυτική πρόταση, δεδομένου ότι εάν κάθε επιχείρηση θέλει να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά της επιτυγχάνοντας περικοπή εξόδων, μπορεί να μην στερηθεί κεφαλαίου κίνησης αλλά η όλη ενεργειακή της «θωράκιση» να αυτοχρηματοδοτηθεί από την εξοικονόμηση ενέργειας που θα επιτύχει στην ψύξη ή τον κλιματισμό της. Παράλληλα θα πρέπει να ληφθεί υπόψη πως με αναμενόμενη διάρκεια ζωής περίπου τα 20 χρόνια, η απόσβεση επιτυγχάνεται κατά  μέσο όρο στα τρεισήμισι χρόνια, οπότε και γίνεται αντιληπτό το όφελος μιας τέτοιας επένδυσης.

Το νέο σύστημα, για το οποίο κάθε επιχείρηση θα πρέπει να γνωρίζει ότι χρηματοδοτείται από τις τράπεζες με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους, αποτελεί ιδανική λύση για συσκευαστήρια και ψυκτικούς θαλάμους, αλλά και για βιομηχανικό κλιματισμό σε κτίρια, ξενοδοχεία, νοσοκομεία και σούπερ μάρκετ.

Ποια είναι η YouSave

Η YouSave είναι ουσιαστικά μία start up εταιρεία και σύμφωνα με το πλάνο ανάπτυξης της εταιρείας, το 2019 αναμένεται ο κύκλος εργασιών να κυμανθεί περίπου στις €300.000, το επόμενο έτος ο κύκλος εργασιών να διπλασιαστεί (€600.000) και το αμέσως επόμενο έτος να ακολουθήσει επιπλέον διπλασιασμός (€1.200.000).
Στη χώρα μας είναι προφανής η ανάγκη εξοικονόμησης ενέργειας, τομέας στον οποίο υπάρχει πολύς ακόμα δρόμος να διανυθεί για να επωφεληθούν οι τελικοί χρήστες, το περιβάλλον αλλά και η εθνική οικονομία.
Η YouSave ανήκει στον όμιλο HELLAGRO (κύκλος εργασιών €10 εκατομμύρια), που δραστηριοποιείται εδώ και 2 δεκαετίες στο χώρο της εμπορίας εξειδικευμένων συστημάτων συσκευασίας και αγροτικών εφοδίων.