Ελεύθερος Τύπος
COVID-19

Κορωνoϊός: Η Ανακοίνωση του συνδέσμου εμπόρων εισαγωγέων αυτοκινήτων Ελλάδος

Newsroom eleftherostypos.gr

Όλες αυτές τις δραματικές για τη χώρα μας και όχι μόνο ημέρες, ακούσαμε επισήμως ότι από Τετάρτη 18 Μαρτίου κλείνουν όλα τα καταστήματα λιανικής που έχουν συναλλαγές με το κοινό, δηλαδή όλα τα εμπορικά καταστήματα.

Με… τρόμο κυριολεκτικά, διαπιστώσαμε ότι στη σχετική επίσημη ενημέρωση για το ποιες τελικά ιδιωτικές επιχειρήσεις θα μείνουν κλειστές, δεν συμπεριλαμβάνονται οι εμπορίες αυτοκινήτων, με αποτέλεσμα να έχει προκληθεί τεράστια αναστάτωση και ανησυχία σε όλους τους επαγγελματίες του κλάδου.

Με αυτή την απόφαση εκτίθενται σε τεράστιο κίνδυνο έκθεσης στον ιό οι επαγγελματίες του κλάδου και οι εργαζόμενοι σε αυτόν, οι οικογένειές τους και φυσικά και το κοινό που ενδεχομένως θα προσέλθει στα κατά τόπους καταστήματα και θα συναναστραφεί με άλλο κόσμο. Ουσιαστικά δηλαδή, οι επιχειρήσεις του κλάδου εξαιρούνται από τα πανελλαδικά μέτρα προστασίας, με ό,τι ολέθριες συνέπειες μπορεί να έχει αυτό για τη δημόσια υγεία.

Μάλιστα, ήδη κατά την πρώτη κιόλας μέρα εφαρμογής των νέων μέτρων, έχει υπάρξει τεράστια σύγχυση καθώς οι μισές εκθέσεις είναι ανοιχτές και οι άλλες μισές κλειστές, ενώ ο ΣΕΕΑΕ μέσω παραπόνων που έγιναν από μέλη του και από απλούς πολίτες που ενδιαφέρονται για την υγεία των οικείων προσώπων τους που εργάζονται στον κλάδο, είναι σε θέση να γνωρίζει ότι σε πάρα πολλές εκθέσεις παρατηρήθηκε το φαινόμενο να προσέρχεται αρκετός κόσμος περισσότερο για “βόλτα” (δεδομένου και ότι ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού από σήμερα δεν εργάζεται) για να ρωτήσουν πληροφορίες, ακόμα και να κάνουν test drive, φέρνοντας σε πολύ δύσκολη θέση τους εργαζόμενους στις κατά τόπους εκθέσεις και εκτοξεύοντας τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του ιού.

Αναρωτιόμαστε επίσης αν η μη αναστολή λειτουργίας των επιχειρήσεων του κλάδου, σημαίνει για την Πολιτεία ότι οι επιχειρήσεις αυτές δεν εντάσσονται ή εντάσσονται σε μικρότερο βαθμό στις πληγείσες από την πανδημία επιχειρήσεις. Το άκρως παράλογο είναι ότι την ίδια στιγμή οι δημόσιοι κρατικοί φορείς και τα Υπουργεία που έχουν άμεση σχέση με τις διεκπεραιωτικές διαδικασίες του επαγγέλματος (για μεταβιβάσεις, ταξινομήσεις κτλ) ΗΔΗ ΔΕΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ με κυβερνητική απόφαση μέχρι και τις 30 Μαρτίου!!! Δηλαδή, μένει ανοιχτό το μοναδικό ίσως επάγγελμα στο οποίο γίνεται εμπόριο προϊόντων τα οποία ουσιαστικά δεν μπορούν να πουληθούν, εφόσον είναι αδύνατη η μεταβίβαση/ταξινόμηση τους!!!

Τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά και απαιτείται ανάλογη σοβαρότητα από όλους μας! Σε αυτή τη νοσηρή συγκυρία κανένα λάθος και καμία παράλειψη δεν είναι επιτρεπτή μπροστά σε αυτή τη κρισιμότατη απειλή για τη δημόσια υγεία και για τη βιωσιμότητα χιλιάδων ιδιωτικών επιχειρήσεων. Ο ΣΕΕΑΕ ζητάει με τρόπο ρητό από την πολιτική ηγεσία των αρμόδιων Υπουργείων να προβεί άμεσα στην πλήρη αναστολή λειτουργίας όλων των επιχειρήσεων του κλάδου της εμπορίας αυτοκινήτων για όσο κρίνεται σκόπιμο από τους καθ’ ύλην αρμόδιους φορείς, όπως επίσης και στη λήψη μέτρων για την οικονομική στήριξη των επιχειρήσεων του κλάδου μας που πλήττεται βαρύτατα από τις συνέπειες της πανδημίας, την λήψη ειδικών μέτρων για την κάλυψη της μισθοδοσίας του προσωπικού τους αλλά και παρατάσεις στις πληρωμές τρίτων (πχ Πληρωμές Δημοσίου, ΦΠΑ, Προμηθευτών) μετά την επανέναρξη λειτουργίας των καταστημάτων, όπως θα γίνεται στη συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων των υπόλοιπων κλάδων.

Προτεινόμενα για εσάς

Kίνα-ΗΠΑ: Το παιχνίδι των αριθμών

Kon

Κορωνoϊός: Πιθανό ένα δεύτερο κύμα έως το τέλος του έτους – Πόσο σοβαρό θα αποδειχθεί;

Ανδρέας Ντίνης

Variety: Ενδέχεται να αναβληθούν τα Όσκαρ 2021

Kon

Οι ειδικοί προειδοποιούν: Μην βασίζεστε στη ζέστη του καλοκαιριού για την εξάλειψη της πανδημίας

Ανδρέας Ντίνης

Τρεις επιδημιολόγοι του ΕΟΔΥ μιλούν στον «Ε.Τ.»: Θετικό το πρώτο 15νθήμερο – Επόμενο κρασ τεστ η εστίαση

Ανδρέας Ντίνης

Ο άγνωστος κυβερνοπόλεμος για το εμβόλιο – Προσπαθούν να υποκλέψουν επιστημονικά δεδομένα

Ανδρέας Ντίνης

Βρετανία: Ερευνητές θα εξετάσουν αν σκύλοι έχουν την ικανότητα να ανιχνεύσουν την Covid-19

Ανδρέας Ντίνης

Politico: Γιατί δεν πρέπει να κλείσουμε ακόμα τις διακοπές μας – Τα θολά σημεία στις οδηγίες της ΕΕ

Ανδρέας Ντίνης

Συναγερμός στην Ιταλία: Δέκα παιδιά με κορωνοϊό και με συμπτώματα της νόσου Καβασάκι

Ανδρέας Ντίνης