ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
AUTOTYPOS BY QUATTRORUOTE

Στον κινητήρα Skyactiv-X το βραβείο ‘Technobest’ του θεσμού Autobest 2020

ΣΩΤΗΡΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΑΣ

Ο επαναστατικός κινητήρας Skyactiv-X της Mazda συνεχίζει να εντυπωσιάζει, καθώς οι δημοσιογράφοι που ψηφίζουν στον θεσμό Autobest, από 31 χώρες, του απένειμαν τον τίτλο “Technobest 2019”.

Το συγκεκριμένο βραβείο απονέμεται από το 2005 στον κατασκευαστή με την πλέον καινοτόμο τεχνολογική εξέλιξη της χρονιάς. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε πριν λίγες μέρες στο Mainz της Γερμανίας.

Ο Yasuhiro Aoyama, Πρόεδρος και CEO της Mazda Motor Europe, δήλωσε τα εξής κατά την παραλαβή του βραβείου: «Είμαστε πολύ ευτυχείς που παραλαμβάνουμε από την επιτροπή του Autobest το βραβείο της πλέον καινοτόμου τεχνολογικής εξέλιξης για το 2019. Το έχουμε επανειλημμένως τονίσει ότι, κατά την άποψή μας, η βελτιστοποίηση των κινητήρων εσωτερικής καύσεως δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη. Με την τεχνολογία Skyactiv-X έχουμε φτάσει σε ένα αποφασιστικό ορόσημο που μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στο στόχο».

Ο Skyactiv-X είναι ο πρώτος βενζινοκινητήρας παραγωγής στον κόσμο, που εκμεταλλεύεται τα πλεονεκτήματα της αυτανάφλεξης, μέσω συμπίεσης, του κινητήρα diesel. Πρόκειται για μία μοναδική λύση που έγινε εφικτή, χάρη στις προσπάθειες των Ιαπώνων μηχανικών, οι οποίοι σχεδίασαν το πρωτοποριακό σύστημα με την ονομασία SPCCI (Spark Controlled Compression Ignition) που δίνει τη δυνατότητα στον κινητήρα να εναλλάσσει αυτόματα τη λειτουργία του, περνώντας από τη λειτουργία συμβατικής ανάφλεξης σε λειτουργία αυτανάφλεξης λόγω συμπίεσης, με τη χρήση ενός μπουζί που ενεργοποιεί με διαφορετικό τρόπο και τους δύο τύπους ανάφλεξης. Το συγκεκριμένο σύστημα ανάφλεξης αποδεικνύεται εξαιρετικά αποτελεσματικό και βελτιώνει την απόδοση έως και 30% σε σύγκριση με το σημερινό κινητήρα Skyactiv-G, περιορίζοντας ταυτόχρονα και την κατανάλωση αλλά και τις εκπομπές του CO2.

Προτεινόμενα για εσάς

Οι σχεδιαστές «του μέλλοντος» αξιολογούν το Mazda MX-30

Kon

Το τετρακίνητο Mazda CX-30 διασχίζει το Καζακστάν

Kon

Βαθμολογία 5 αστέρων για το Mazda MX-30 από τις δοκιμές Euro NCAP

Kon

100 χρόνια Mazda: Ένας αιώνας αντισυμβατικότητας

Kon

Mειωμένες τιμές για τα αυτοκίνητα της Mazda

Θεμιστοκλής Θεοδωρόπουλος

Η Mazda ξεκίνησε την παραγωγή του ηλεκτροκίνητου MX-30

Τα coupé της Mazda: 60 χρόνια οδηγικής απόλαυσης

Θεμιστοκλής Θεοδωρόπουλος

Κυνηγώντας το απροσδόκητο – Τα θρυλικά ρεκόρ της Mazda

Mazda RX-7: Επαναπροσδιορίζοντας την οδηγική απόλαυση μέσω του περιστροφικού κινητήρα