Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Η ιστορική δίκη της Χρυσής Αυγής

Newsroom eleftherostypos.gr

Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων μετά από 5,5 χρόνια ακροαματικής διαδικασίας και παρά τις όποιες εγγενείς δυσκολίες της υπόθεσης, αποτελούμενο από άρτια καταρτισμένους και έμπειρους δικαστικούς λειτουργούς, απεφάνθη ως προς το σκέλος της ενοχής των κατηγορουμένων, κρίνοντας ομόφωνα ότι οι περισσότεροι εξ αυτών τέλεσαν είτε ως φυσικοί αυτουργοί είτε με κάποια μορφή συμμετοχής τα αποδιδόμενα σε αυτούς εγκλήματα.

Του δικηγόρου, Γιώργου Βασιλειάδη

Κρίσιμο ερώτημα στο οποίο έπρεπε να απαντήσει και τελικώς απεφάνθη το δικαστήριο ήταν κατά πόσο το μέχρι πρότινος κοινοβουλευτικό κόμμα της Χρυσής Αυγής και τα μέλη αυτού, δηλαδή ένα κόμμα του οποίου τα μέλη είχαν ψηφιστεί από τον ελληνικό λαό και αποτελούσαν μέρος του νομοθετικού σώματος μπορεί να αποτελεί εγκληματική οργάνωση. Πράγματι, το δικαστήριο έκρινε πως πληρούται η νομοτυπική μορφή της συγκρότησης εγκληματικής οργάνωσης, καθώς υπάρχουν α) τρία ή περισσότερα μέλη, β) η απαιτούμενη από το νόμο επιχειρησιακά δομημένη, γ) με διαρκή εγκληματική δράση οργάνωση και δ) η μέσω της οργάνωσης επιδίωξη περισσότερων κακουργημάτων. Το δικαστήριο επισημαίνει ότι κάποια μέλη λόγω της θέσης τους στην ιεραρχία της εγκληματικής οργάνωσης πρέπει να τιμωρηθούν με τη διακεκριμένη παραλλαγή του εγκλήματος, αυτό δηλαδή της διεύθυνσης της εγκληματικής οργάνωσης, ενώ άλλα μέλη λόγω της χαμηλότερης θέσης τους στην ιεραρχία με τη βασική μορφή του εγκλήματος.

Η ιστορική απόφαση αποτελεί θεμέλιο λίθο της δημοκρατίας και ταυτίστηκε με το λαϊκό περί δικαίου αίσθημα, ενώ η δικαιοσύνη απεδόθη σύμφωνα με τις εγγυήσεις του κράτους δικαίου και τους κατάλληλους ουσιαστικούς και δικονομικούς κανόνες. Μία δίκη πραγματικά ιστορική με έντονο νομικό και πολιτικό ενδιαφέρον, μία απόφαση που επισήμανε με τον πιο ηχηρό τρόπο ότι δε νοείται Δημοκρατία χωρίς Δικαιοσύνη και Δικαιοσύνη χωρίς Δημοκρατία. Η Δικαιοσύνη απέδειξε ότι δεν ποδηγετείται, η Δημοκρατία κέρδισε μία μάχη, όμως υπάρχουν ακόμη αρκετές μάχες που πρέπει να κερδίσει στο μέλλον για να «κλείσει» αμετάκλητα ο φάκελος της Χρυσής Αυγής.

Εκκρεμεί ακόμη η απόφασή του δικαστηρίου για τις τυχόν ελαφρυντικές περιστάσεις και την επιβολή των ποινών σε κάθε κατηγορούμενο, απόφαση που θεωρείται ότι θα έχει εκδοθεί τις επόμενες ημέρες. Στη συνέχεια, το ενδιαφέρον θα επικεντρωθεί στο ποιοι κατηγορούμενοι θα ασκήσουν το ένδικο μέσο της έφεσης κατά αυτής της απόφασης με αποτέλεσμα να ξεκινήσει νέα δίκη ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, ποιες από τις εφέσεις θα έχουν ανασταλτικό αποτέλεσμα, ήτοι ποιοι θα αφεθούν ελεύθεροι μέχρι την εκδίκαση του Εφετείου και ποιοι θα οδηγηθούν στις φυλακές.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Τίτλοι τέλους για την εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή: Τι ισχύει για τον χρόνο φυλάκισης

Ανδρέας Ντίνης

Εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή: Κρύβεται ο Χρήστος Παππάς – Δεν θα παραδοθεί στην αστυνομία

Ανδρέας Ντίνης

Εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή: Άφαντος ο Παππάς, τον αναζήτησαν σε επτά μέρη – Ποιοι βρίσκονται στη ΓΑΔΑ

Evanthia Karra

Προκαλεί ο Ηλίας Παναγιώταρος: Εύχομαι κάποιοι να κάνουν καλύτερα τη δουλειά

Evanthia Karra

Δίκη Χρυσής Αυγής- Δικηγόροι οικογένειας Φύσσα: Ο αγώνας συνεχίζεται, μέσα και έξω από τα δικαστήρια

Evanthia Karra

Τι θα συμβεί με τον Γιάννη Λαγό που καταδικάστηκε σε φυλάκιση

Μιχάλης Μάρδας

Βαρτζόπουλος για Κασιδιάρη: Δεν ασχολούμαι με τις αστειότητες και τις αθλιότητες ενός καταδικασθέντος ναζί εγκληματία

Evanthia Karra

Δίκη Χρυσής Αυγής: Ποια είναι τα βουλεύματα για τον Γιάννη Λαγό που ζήτησε το δικαστήριο

Ανδρέας Ντίνης

Ο Λαγός έστειλε εξώδικο στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη δίκη της ΧΑ

Μιχάλης Μάρδας