Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Η «τρομοκρατία του webex» και ένας δορυφόρος στο Διάστημα

Newsroom eleftherostypos.gr

Σήμερα, μαθητές και μαθήτριες του Πρότυπου Λυκείου της Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα σε διαγωνισμό του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος, μετά την επιτυχία τους να κατασκευάσουν έναν δορυφόρο στο μέγεθος κουτιού αναψυκτικού.

Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη

Χθες, μια ομάδα φοιτητών συνεπλάκη άγρια με ρόπαλα και καδρόνια με ομάδα μαθητών (ίσως και εξωσχολικών) έξω από ΕΠΑΛ της Σταυρούπολης. Ακραία η σύγκριση, αφού ούτε τα μισά τα σχολεία της χώρας φτιάχνουν δορυφόρους ούτε τα υπόλοιπα μισά πλακώνονται μεταξύ τους, όμως δεν μπορεί κάποιος να μη σκεφτεί πόσο κραυγαλέα αντίθετες όψεις έχουν. Και σίγουρα όλοι θα συμφωνήσουμε ποια όψη θα θέλαμε να επικρατήσει.

Είναι δεδομένο πως στη συντριπτική πλειονότητα των σχολικών μονάδων της χώρας οι υποδομές είναι απλώς οι βασικές, είτε πρόκειται για χώρους άθλησης είτε για εργαστήρια πειραμάτων είτε για γρήγορο Ιντερνετ. Ομως αυτοί που θα το προτάξουν ως επιχείρημα ταξικής πάλης είναι εκείνοι που αντιδρούσαν λυσσαλέα και κατηγορούσαν το υπουργείο Παιδείας επειδή… τόλμησε να διπλασιάσει τον αριθμό Προτύπων και Πειραματικών από 62 πέρσι, στα 112 φέτος. Δηλαδή πάλευαν για να στερήσουν το δικαίωμα περισσότερων παιδιών από τα μεσαία και ασθενέστερα οικονομικά στρώματα να στείλουν το δικό τους κουτάκι αναψυκτικού στο Διάστημα. Είναι οι ίδιοι που αντιδρούν και στην αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης, η οποία επιχειρείται μέσα από τη στήριξη τόσο των ΕΠΑΛ όσο και των δημόσιων ΙΕΚ.

Φυσικά κανένας τίτλος σχολείου και κανένα ωρολόγιο πρόγραμμα δεν αρκεί από μόνο του για να διασφαλίσει την ποιότητα των σπουδών και της μάθησης. Χρειάζεται και μεράκι. Οπως μας θυμίζει το ΑΠΕ, η πρώτη ελληνική συμμετοχή στο διαγωνισμό CanSat in Greece (αυτός δηλαδή στον οποίο συμμετέχει σήμερα το Λύκειο της Ν. Σμύρνης) έγινε το 2010 από μια ομάδα μαθητών του 3ου ΓΕΛ Μυτιλήνης. Ενα απλό Γενικό Λύκειο λοιπόν, και μάλιστα από τη νησιωτική Ελλάδα, το οποίο είναι και το σχολείο με τις περισσότερες συμμετοχές σε διαγωνισμούς CanSat και βραβεία στην Ελλάδα.

Ας τα θυμηθούμε όλα αυτά τις επόμενες ημέρες που θα δούμε τις καταλήψεις να ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια στα σχολεία της χώρας. Ηδη, οι πρώτες έκαναν την εμφάνισή τους, με τη «Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας» να καλεί σε αγωνιστική κινητοποίηση. Τα αιτήματα; Από κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής μέχρι σχολικές εκδρομές από τον Οκτώβριο. Συνολικά 11 αιτήματα, με το 11ο να ξεχωρίζει σχεδόν ως τεχνοφοβικό: «Η τρομοκρατία του webex δεν θα περάσει». Διαστημική άβυσσος η διαφορά…

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Σεμπάστιαν Κουρτς: Αντιπολίτευση μέσω Βιέννης

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Πλημμυρικά αντιπολιτευτικά φαινόμενα

Kon

Η πανδημία των ανεμβολίαστων είναι η απάντηση

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Ο πιο καλός ο μαθητής είναι ο πιο ασφαλής

Kon

Ζώντας στην ενδιάμεση εποχή της ενεργειακής μετάβασης

Kon

Αξιοκρατία χωρίς αξιολόγηση είναι εκπαίδευση χωρίς παιδεία

Kon

Για όσο χρειαστεί…

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Δεν υπάρχουν ευρωπαϊκά νέα χωρίς την ελληνική φωνή

Kon

Ομπρέλα προστασίας από ακραία πολιτικά φαινόμενα

Kon