Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

«Κλειδιά» για την οικονομία, πολιτική σταθερότητα και εμβόλια

Τέσσερις οίκοι αξιολόγησης… κλείνουν το μάτι στην Οικονομία

Newsroom eleftherostypos.gr

Η οικονομία ανακάμπτει ισχυρά το 2021 συνεχίζοντας την εντυπωσιακή της πορεία και εκπλήσσοντας ευχάριστα όχι μόνο τους διεθνείς οίκους αλλά και την ίδια την κυβέρνηση.

Γράφει ο Γιάννης Ευαγγελίδης

Είναι χαρακτηριστικό ότι, αν και ο πήχης της ανάπτυξης τέθηκε από την κυβέρνηση στο 5,9%, οι οίκοι αξιολόγησης πλειοδοτούν ο ένας μετά τον άλλον ανεβάζοντας ολοένα και πιο ψηλά τις προβλέψεις για την ελληνική οικονομία και φθάνοντας ακόμα και στο 8,8%. Εφόσον, μάλιστα, επιβεβαιωθεί το σενάριο ότι η ανάπτυξη θα ανέβει φέτος στο 8,5%, τότε δημιουργείται ένας έξτρα δημοσιονομικός χώρος της τάξεως του 1,3 δισ. ευρώ, που μπορεί να αξιοποιηθεί για έναν νέο γύρο φοροελαφρύνσεων.

ΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης έως τις εκλογές έχει ως βασικούς άξονες την ενίσχυση των ευάλωτων νοικοκυριών, καθώς και των μικρομεσαίων, την ταχύτερη πρόσβαση των νέων στην αγορά εργασίας, την αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης, τη στήριξη των επιχειρήσεων και τη δημιουργία ποιοτικών θέσεων απασχόλησης μέσα από επενδύσεις που πυκνώνουν το τελευταίο διάστημα.

ΟΠΩΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ έγραψε ο δισεκατομμυριούχος Μάικλ Μπλούμπεργκ μετά τη συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη, το πρόγραμμα οικονομικών και ανταγωνιστικών μεταρρυθμίσεων του Ελληνα πρωθυπουργού ενθάρρυνε τους παγκόσμιους επενδυτές να επιστρέψουν στην Ελλάδα και αυτό είναι ένα καλό σημάδι προόδου και ανάκαμψης.

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΔΥΟ βασικές προϋποθέσεις για να συνεχιστεί η ανοδική πορεία της οικονομίας. Πρώτον, η πολιτική σταθερότητα, που σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να εξαντλήσει την τετραετία και να μην προχωρήσει σε πρόωρη προσφυγή στην κάλπη εντός του 2022, βάζοντας τη χώρα στην, πρόσκαιρη έστω, περιπέτεια της απλής αναλογικής. Και, δεύτερον, ότι θα ξεμπερδεύουμε με την πανδημία, η οποία έως την άνοιξη θα πρέπει να έχει τεθεί υπό πλήρη έλεγχο.

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΘΕΤΙΚΑ σημάδια για την πορεία της χώρας, αλλά το «κλειδί» για να μπορεί να λειτουργεί ομαλά η οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα είναι οι εμβολιασμοί, που θα πρέπει να ενταθούν ιδιαίτερα στις μεγάλες ηλικίες και σε περιοχές που παρουσιάζουν χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη. Και, αν χρειαστεί, ο εμβολιασμός θα πρέπει να γίνει υποχρεωτικός στους ηλικιωμένους και σε συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες του Δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, πέραν των υγειονομικών.

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ δείχνει ότι έχει σχέδιο για το μέλλον ανεβάζοντας τον πήχη και για τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, που θα πρέπει να εγκαταλείψουν τον ακραίο λόγο και να αντιπαρατεθούν με επιχειρήματα και προτάσεις. Και είναι σημαντικό ότι πλέον πάνω από τέσσερις στους δέκα πολίτες εκφράζουν αισιοδοξία για την επόμενη ημέρα.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

 

 

 

Προτεινόμενα για εσάς

Κυρίαρχη η Νέα Δημοκρατία

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Η ιστορική συμμαχία Μητσοτάκη και η στάση του Τσίπρα

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Η συμφωνία με τη Γαλλία και ο εκνευρισμός της Αγκυρας

Απόλυτη κυριαρχία, αλλά με «γρατζουνιές»

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Δύσκολες εξισώσεις

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Ο συναινετικός Μητσοτάκης και ο διχαστικός Τσίπρας

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Υποχρεωτικότητα και εκπαιδευτικοί

Η μη πολιτικά ορθή αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ

Η πολιτική κυριαρχία του Κυριάκου Μητσοτάκη