Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Μπάιντεν σε αναμονή, Μόντι σε γραμμή προτεραιότητας

AUKUS

Newsroom eleftherostypos.gr

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ακόμη περιμένει στο ακουστικό του το περίφημο τηλεφώνημα με τον Εμανουέλ Μακρόν, που υποτίθεται θα λύσει την παρεξήγηση σχετικά τη συμφωνία AUKUS και τα υποβρύχια.

Γράφει ο Γιάννης Παπαδάτος

Στην πραγματικότητα βέβαια δεν υπάρχει καμία «παρεξήγηση», παρά μόνο συνειδητή προσπάθεια των Αμερικανών να κοντύνουν γεωπολιτικά τη Γαλλία, ιδίως μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του Μακρόν περί «εγκεφαλικά νεκρού ΝΑΤΟ».

Στις οποίες ο προσφιλής μας Manu υποχρεώθηκε όταν η Συμμαχία έκανε την πάπια για τη στοχοποίηση γαλλικού πλοίου από τουρκική φρεγάτα, ανοιχτά της Λιβύης (όπως επίσης ποιούν τη νήσσα αυτές τις μέρες στην Αθήνα οι νατοϊκοί όταν τους επισημαίνουμε τα τουρκικά όργια των τελευταίων ημερών στο Αιγαίο, μη τις «νηοψίες» δίπλα στην Κρήτη, τα αλιευτικά-τριήρεις, τις ακταιωρούς κ.λπ., κ.λπ. Οχι, το ΝΑΤΟ δεν είναι εγκεφαλικά νεκρό.

Απλώς κήδεται μόνο των αμερικανικών συμφερόντων, συχνά σε βάρος των δικών μας. Αλλά ποιος τολμάει να πει μια κουβέντα παραπάνω στους «συμμάχους»;).

Για να γυρίσουμε στο θέμα μας, το «φτύσιμο» του Μακρόν στον Μπάιντεν έχει αναλογίες με την άρνηση του Σι Τζινπίνγκ να συναντηθεί με τον Αμερικανό πρόεδρο. Για να πουν άραγε τι; Να δώσουν την ψευδή εντύπωση ότι οι διαφορές τους είναι διαχειρίσιμες και όχι casus ψυχροπολεμικής κλιμάκωσης με αμερικανική υπαιτιότητα; Αυτό θα βόλευε μόνο τους Αμερικανούς αλλά όχι τους Κινέζους, όπως θα βόλευε μόνο τους Τούρκους μια παραπλανητική συνάντηση του Ερντογάν με τον Μητσοτάκη, την οποία δεν έχει κανένα λόγο να δεχθεί ο δικός μας. Παρεμπιπτόντως, το χρόνο που δεν βρίσκει ο Μακρόν για να τηλεφωνήσει στον Μπάιντεν τον διέθεσε απλόχερα στον Ινδό πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι.

Οπως ανακοινώθηκε από το Ελιζέ, οι δύο πυρηνικές δυνάμεις της Ευρώπης και της Ασίας συμφώνησαν σε «κοινή δράση για έναν ανοιχτό και χωρίς αποκλεισμούς Ινδο-Ειρηνικό, με σκοπό την περιφερειακή σταθερότητα στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου, χωρίς κανέναν ηγεμονισμό». Πιο σαφές μήνυμα στον Λευκό Οίκο δεν θα μπορούσε να υπάρξει – και από τους δύο.

 

Από την έντυπη έκδοση

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Covid και εγκλήματα που ζητούν ένοχο

Kon

Επιστολή 48 γερουσιαστών στον Μπάιντεν για την επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη στις ΗΠΑ

Μαρίνα Μπενέκου

H Λεπέν βγαίνει από… αριστερά στον Ζεμούρ

Kon

ΗΠΑ: Η Ρωσία δεν μπορεί να ασκήσει βέτο στην ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ

Μαρίνα Μπενέκου

Επείγει και μια ελληνο-ελληνική συμφωνία

Kon

To τέλος του «Ιστορικού Συμβιβασμού»;

Kon

Aν Ινταλγκό, μια «ντεμοντέ» υποψηφιότητα

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Ανεμογεννήτριες παντού, στην αμερικανική ΑΟΖ

Kon

Εκατομμύρια Αμερικανοί εγκαταλείπουν τις δουλειές τους

Ελεύθερος Τύπος Newsroom