Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Μια νίκη για τα ζώα συντροφιάς και τους φιλόζωους

Newsroom eleftherostypos.gr

Το ότι δεν συμφωνούν στην οικονομική πολιτική είναι απολύτως κατανοητό. Οτι δεν συμφωνούν στην εξωτερική πολιτική και στο εκπαιδευτικό σύστημα είναι δυσάρεστο αλλά επίσης κατανοητό.

Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη

Οτι δεν υπάρχει όμως συναίνεση ούτε καν στο νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς που έφερε το υπουργείο Εσωτερικών, αυτό πραγματικά δεν έχει λογική εξήγηση. Εκτός από την πρεμούρα της αντιπολίτευσης, μείζονος και ελάσσονος, να λέει «όχι» σε όλα.

Τα δε επιχειρήματα της αντίδρασης που ακούστηκαν στη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή ήταν το ένα καλύτερο από το άλλο. Κάποιοι είδαν χαράτσια για τους πολίτες (ΣΥΡΙΖΑ) και άλλοι είπαν πως το νομοσχέδιο πάει κόντρα στη… μάνα γη (Ελληνική Λύση).

Η ουσία είναι πως για πρώτη φορά έρχεται ένα νομοσχέδιο που αντιμετωπίζει ολιστικά το ζήτημα, που διαμορφώνει συγκεκριμένες και πολύ ξεκάθαρες υποχρεώσεις των ιδιοκτητών, που αυστηροποιεί το πλαίσιο για τους κακοποιητές ζώων, που δίνει υπεύθυνο ρόλο αλλά και πόρους 55 εκατομμυρίων ευρώ στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και, κυρίως, που ορίζει κόκκινες γραμμές και ας δυσαρεστούνται κάποιοι που είχαν μάθει να «διαφεντεύουν» το χώρο.

Η ωριμότητα του συγκεκριμένου νομοσχεδίου φαίνεται και από το ότι άλλαξε και ενσωμάτωσε δεκάδες προτάσεις από αυτές που τέθηκαν στη δημόσια διαβούλευση, η οποία σημειωτέον δέχθηκε αριθμό-ρεκόρ σχολίων (28.322), δείχνοντας το ειδικό βάρος που έχει το θέμα στην ελληνική κοινωνία.

Για παράδειγμα, μία από τις αρχικές προβλέψεις του νομοσχεδίου που ξεσήκωσε μεγάλη κριτική ήταν η υποχρεωτική στείρωση των ζώων ώστε να αντιμετωπιστεί το ζήτημα των αδέσποτων και παραμελημένων. Το υπουργείο Εσωτερικών δέχθηκε πως πρέπει να υπάρχει εναλλακτική για τους ιδιοκτήτες, δίνοντάς τους την επιλογή να αποστέλλουν γενετικό υλικό στην Ακαδημία Αθηνών.

Ετσι, θα υπάρχει δυνατότητα ταυτοποίησης αν στο μέλλον κάποιος εγκαταλείψει το ζώο του. «Εάν αυτό δεν είναι επαρκές, τι προτείνουν; Υποχρεωτική στείρωση; Ποια είναι η εναλλακτική τους;», αναρωτήθηκε, δικαίως, ο Στέλιος Πέτσας.

Η απάντηση που έλαβε ήταν ότι έτσι αντιμετωπίζονται a priori όλοι οι κάτοχοι ζώων ως ανεύθυνοι, αλλά και ότι δεν είχαν ενημερωθεί οι πολίτες προεκλογικά! Ηθικό δίδαγμα: Τα κόμματα της αντιπολίτευσης λένε πού και πού καμιά κουβέντα για τη συναίνεση, έτσι για να περνά η ώρα.

 

*Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Πλημμυρικά αντιπολιτευτικά φαινόμενα

Kon

Η πανδημία των ανεμβολίαστων είναι η απάντηση

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Ο πιο καλός ο μαθητής είναι ο πιο ασφαλής

Kon

Ζώντας στην ενδιάμεση εποχή της ενεργειακής μετάβασης

Kon

Αξιοκρατία χωρίς αξιολόγηση είναι εκπαίδευση χωρίς παιδεία

Kon

Για όσο χρειαστεί…

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Δεν υπάρχουν ευρωπαϊκά νέα χωρίς την ελληνική φωνή

Kon

Ομπρέλα προστασίας από ακραία πολιτικά φαινόμενα

Kon

Σόσιαλ μίντια: Πολύ σκληρά για να πεθάνουν

Kon