Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Χρήστος Στυλιανίδης: Το αναγκαίο καλό

Χρήστος Στυλιανίδης: Ποιος είναι ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας

Newsroom eleftherostypos.gr

Αν υιοθετήσουμε ποδοσφαιρικούς όρους, ο ΣΥΡΙΖΑ πέτυχε ένα μεγαλοπρεπές αυτογκόλ με την υπόθεση Αποστολάκη.

Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη

Ηταν το τελευταίο φύλλο συκής που έπεσε αφήνοντας παντελώς έκθετο τον Αλέξη Τσίπρα, που θα κάνει πολύ καιρό πριν -και αν- επιχειρήσει να ξαναμιλήσει για συναίνεση. Ομως, η πολιτική υποκρισία της Κουμουνδούρου είναι πλέον τόσο δεδομένη, που καταντά βαρετή. Σε αντίθεση με τις επιλογές του Κυριάκου Μητσοτάκη, που επαναφέρουν στην πολιτική την ουσία που της έκλεψαν τα χρόνια της μιζέριας: Την πολυτέλεια να επιλέγει ένας πρωθυπουργός τους καλύτερους.

Ο Χρήστος Στυλιανίδης δεν πολιτεύεται στη Β’ Αθηνών ούτε σε καμία μονοεδρική από αυτές που κρίνουν τις εκλογές. Οι Κύπριοι υποστηρικτές του δεν ψηφίζουν στην Ελλάδα. Σε κρίσιμα νομοσχέδια δεν θα προσθέσει την ψήφο του στην κυβερνητική πτέρυγα. Δεν ηγείται καμίας συμμαχίας προθύμων, έτοιμων να δώσουν ψήφους-λευκές επιταγές με αντάλλαγμα κάποιο υπουργείο ή για να διασφαλίσουν την κοινοβουλευτική δεδηλωμένη. Δεν έχει προσωπική ατζέντα για την Εκκλησία και τις Πρέσπες, δεν θα κάνει σαματά σε κάποιο Υπουργικό Συμβούλιο, δεν ηγείται κόμματος για να διεκδικήσει τον ρόλο συγκυβερνήτη. Ο Κύπριος πολιτικός συμβολίζει το ακριβώς αντίθετο της ανίερης συμμαχίας των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. Είναι το αναγκαίο καλό.

Αν υπάρχει κάποιος που να αντιπροσωπεύει πλήρως το μότο «ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση» και αν η θέση για την οποία μιλάμε είναι η Πολιτική Προστασία, τότε αυτός είναι ο Χρήστος Στυλιανίδης. Ως πρώην Ευρωπαίος επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων και ως συντονιστής της Ε.Ε. για την πανδημία του Εμπολα χειρίστηκε σε θεσμικό και επιχειρησιακό επίπεδο ένα τιτάνιο έργο σε κλίμακες που υπερβαίνουν το μέγεθος ενός κράτους.

Δημιούργημά του είναι το rescEU, ο ορισμός της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης στην πράξη και το σημαντικότερο σήμερα ευρωπαϊκό εργαλείο αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών και κρίσεων. Την αξία του κατάλαβαν οι κάτοικοι της Βόρειας Εύβοιας και της Αττικής στις φωτιές του Αυγούστου, όταν είδαν δίπλα στους Ελληνες μάχιμους του Χαρδαλιά να επιχειρούν τα ευρωπαϊκά εναέρια μέσα και οι ξένες αποστολές. Και όσοι θαύμασαν τον σύγχρονο εξοπλισμό των Ρουμάνων πυροσβεστών, ας γνωρίζουν πως οφείλεται στο rescEU. Το ένα από τα 20 μεγαλύτερα επιτεύγματα της πενταετίας Γιούνκερ.

Το χαρτοφυλάκιο Στυλιανίδη, ωστόσο, είναι ακόμα ευρύτερο. Πολλοί δημοσιογράφοι, που είχαν την ευκαιρία να τον συνοδεύουν στις αποστολές του σε φλεγόμενες ζώνες του πλανήτη, έχουν να καταθέσουν προσωπικές μαρτυρίες για τον άμεσο τρόπο που δρα και κινείται μακριά από τα κτίρια των Βρυξελλών. Οπως όταν είχε ηγηθεί ευρωπαϊκής δράσης για τη συνύπαρξη μεταξύ εθνικών και θρησκευτικών κοινοτήτων σε περιοχές όπως το Ιράκ, ειδικά στην περιοχή της Μοσούλης μετά την απελευθέρωσή της από τον ISIS, τη Μιανμάρ, την Κολομβία και σε πολλές αφρικανικές χώρες όπως η Νιγηρία, το Κονγκό και το Σουδάν.

Τώρα, τα πολεμικά μέτωπα της κλιματικής κρίσης είναι διάσπαρτα σε όλο τον κόσμο. «Ο χρόνος δουλεύει εναντίον του πλανήτη μας», συνηθίζει να λέει. Και αυτό σημαίνει πως έχει ήδη πιάσει δουλειά με έδρα την Ελλάδα.

*Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Μια νίκη για τα ζώα συντροφιάς και τους φιλόζωους

Kon

Αδιέξοδο από τους εμβολιασμούς πολλών ταχυτήτων

Kon

Το «Ράλλυ των Θεών» συνεχίζεται

Kon

Το πραγματικό μήνυμα ενός τροχαίου δυστυχήματος

Kon

Οι επικίνδυνες αποστολές του Συνηγόρου του Καταναλωτή

Kon

Οσα δεν είπε ο κ. Τσίπρας

Kon

Το φαινόμενο της πεταλούδας-μικροτσίπ

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Καμία ανοχή δεν είναι πλέον επιτρεπτή

Kon

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας πρέπει να επιλέγει και όχι να ξεδιαλέγει

Ελεύθερος Τύπος Newsroom