Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Η ύφεση, η ανάπτυξη και η επόμενη ημέρα

Newsroom eleftherostypos.gr

Αυτά παθαίνει η αντιπολίτευση όταν ασκεί «κριτική της ημέρας» στην κυβέρνηση και δεν υπολογίζει ότι κάποια στιγμή θα έρθει και η… μεθεπόμενη ημέρα. Πέρσι, ο Αλέξης Τσίπρας μιλούσε διαρκώς για την «ύφεση Μητσοτάκη». Σαν να μην υπήρχαν οι παγκόσμιες οικονομικές συνέπειες της πανδημίας και των lockdowns.

Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης

ΤΩΡΑ που το β’ τρίμηνο έκλεισε με ανάπτυξη 16,2%, τι έχει να πει; Θα βγει να μιλήσει για «ανάπτυξη Μητσοτάκη»; Ας αφήσουμε, όμως, τον Αλέξη Τσίπρα να επιμένει στη γνωστή ανερμάτιστη και λαϊκιστική αντιπολίτευση και ας δούμε την πραγματικότητα.

Η περσινή ύφεση ήταν αποτέλεσμα της πανδημίας. Η φετινή αλματώδης ανάπτυξη οφείλεται κατά κύριο λόγο στην επανεκκίνηση των οικονομικών/κοινωνικών δραστηριοτήτων στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ενθαρρυντικά είναι τα στοιχεία από την εκτίναξη των εξαγωγών και των επενδύσεων.

ΣΤΟ πρώτο εξάμηνο η οικονομία τρέχει με ρυθμό ανάπτυξης 7%. Και αν λάβει κανείς υπόψη ότι στην ουσία έως και τον Μάιο υπήρχε μερικό lockdown, τότε η χώρα μπορεί να αισιοδοξεί πως θα πετύχει εξαιρετικές επιδόσεις. Ο τουρισμός κινείται με διπλάσια έσοδα σε σχέση με πέρσι και στο 60% του 2019, μιας χρονιάς-ρεκόρ. Αρα, σύμφωνα με τους αναλυτές, είναι αρκετά πιθανό η ανάπτυξη για τη φετινή χρονιά να κυμανθεί γύρω στο 6%.

ΤΟ ζητούμενο είναι πως η χώρα θα διατηρηθεί σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης για αρκετά ακόμα χρόνια. Και προς αυτή την κατεύθυνση η κυβέρνηση έχει κάνει ήδη αρκετή και σοβαρή δουλειά. Το στοίχημα είναι να τη συνεχίσει.

ΠΡΕΠΕΙ, λοιπόν, να τρέξουν χωρίς καθυστερήσεις οι σχεδιαζόμενες ελαφρύνσεις σε φόρους και εισφορές για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Πρέπει να συνεχιστεί η προσπάθεια για την εμπέδωση ενός φιλοεπενδυτικού κλίματος. Πρέπει να υλοποιηθούν χωρίς υποχωρήσεις οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις με φόντο την Ελλάδα του 2030. Κρίσιμη παράμετρος παραμένει η σωστή και γρήγορη αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, που μπορούν να προσθέσουν τουλάχιστον δύο με τρεις μονάδες στο ΑΕΠ ετησίως.

ΕΚΤΟΣ από την περαιτέρω ενίσχυση κάποιων επιδομάτων, όπως της θέρμανσης, οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης, η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου και η δημιουργία νέων καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας θα είναι και η καλύτερη «απάντηση» της χώρας στο φαινόμενο του παγκόσμιου πληθωρισμού.

Η ευκαιρία βρίσκεται μπροστά μας. Μπορούμε, επιτέλους, να ξεφύγουμε οριστικά από τη δεκαετία της χρεοκοπίας και των Μνημονίων. Να αφήσουμε πίσω μας και τις συνέπειες της πανδημίας. Το μόνο που απαιτείται είναι να εφαρμόσει η κυβέρνηση χωρίς εκπτώσεις το πρόγραμμά της, με το οποίο κέρδισε τις εκλογές του 2019.

 

*Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

«Αγανακτισμένοι» με τον ΣΥΡΙΖΑ

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κάποια στιγμή πρέπει να διαλέξουμε…

Kon

Ο βαθύς ύπνος του ΣΥΡΙΖΑ

Kon

Εμβολιαστείτε για να σωθούν ζωές

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Tι έχει μείνει από το… ΠΑΣΟΚ;

Kon

Εξωστρέφεια για βιώσιμη ανάπτυξη

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Το ποντάρισμα του ΣΥΡΙΖΑ σε όλα τα «αντί-»

Kon

Στουρνάρας: Θα ξεπεράσει το 6% η αύξηση του ΑΕΠ εφέτος

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κουραστικές αυταπάτες

Kon