Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Το φαινόμενο της πεταλούδας-μικροτσίπ

Η έλλειψη τσιπ απειλεί την παγκόσμια παραγωγή - «Φρέναραν» τα εργοστάσια αυτοκίνητων, κινητών, υπολογιστών

Newsroom eleftherostypos.gr

Σε μια παγκοσμιοποιημένη οικονομία το φαινόμενο της πεταλούδας είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση. Μόνο που το 2021 οι πεταλούδες που πετούν στον Αμαζόνιο και προκαλούν καταιγίδα στην Κίνα είναι τα μικροτσίπ.

Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη

Η έλλειψη ημιαγωγών και τεχνολογικών συστημάτων που απαιτούνται για την κατασκευή αυτοκινήτων, έξυπνων κινητών τηλεφώνων, τάμπλετ, τηλεοράσεων, ακόμα και κονσολών για βιντεοπαιχνίδια, έχει φέρει τα πάνω κάτω στην προσφορά και τη ζήτηση. Αντίστοιχες καραμπόλες από τα λοκντάουν των εθνικών οικονομιών συνέβησαν στο χρηματιστήριο της ενέργειας, στην παραγωγή αγροτικών προϊόντων, στην αύξηση των ναύλων μεταφοράς κ.ο.κ. Αυτό το παγκόσμιο μποτιλιάρισμα φρέναρε την παραγωγή μεγάλων βιομηχανιών, με αποτέλεσμα τώρα που είμαστε σε φάση άγαρμπής επανεκκίνησης να αυξάνεται απότομα η ζήτηση και να εκτινάσσονται οι τιμές. Η Ελλάδα δεν αποτελεί εξαίρεση.

Οι ανατιμήσεις στο ρεύμα και σε βασικά προϊόντα διατροφής και πρώτης ανάγκης είναι προ των πυλών και αυτό δεν είναι καινούργιο για τους παροικούντες την Ιερουσαλήμ. Τραπεζικοί αναλυτές, κυβερνητικά και οικονομικά στελέχη έχουν προβλέψει εδώ και πολύ καιρό το φαινόμενο, το παρακολουθούν στενά και προετοιμάζονται αναλόγως, οπότε μάλλον δεν περίμεναν την ερώτηση που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ για να το μάθουν.

Σε πρόσφατη ανάλυση της Eurobank για τις πληθωριστικές πιέσεις, τονίζεται μεταξύ άλλων ότι «στο δίλημμα μεταξύ της πιθανά πρόωρης απόσυρσης των μέτρων στήριξης για την πρόληψη του πληθωρισμού και της αναμονής μέχρι να πειστούν ότι η οικονομική ανάκαμψη είναι διατηρήσιμη, οι περισσότερες Κεντρικές Τράπεζες έχουν υποδηλώσει ότι θα επιλέξουν το δεύτερο. Επομένως, στις ανεπτυγμένες οικονομίες (και ιδίως στην ευρωζώνη) βρισκόμαστε ακόμη μακριά από την απόσυρση των διευκολυντικών μέτρων νομισματικής πολιτικής». Ωστόσο, σημειώνεται, ακόμα και στο βασικό σενάριο -των προσωρινών αναταράξεων- «οι πιέσεις θα διαρκέσουν περισσότερο λόγω ορισμένων περιορισμών στην πλευρά της προσφοράς. Τέτοιος είναι π.χ. η παγκόσμια έλλειψη ημιαγωγών (σ.σ.: οι πεταλούδες που λέγαμε), ένα πρόβλημα που είναι πιθανό να επιμείνει τουλάχιστον μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους».

Το ουσιαστικό ερώτημα λοιπόν είναι αν πρόκειται για προσωρινές αναταράξεις ή για μόνιμες. Σε κάθε περίπτωση, τα μέτρα της κυβέρνησης πρέπει να είναι δύο ταχυτήτων: Βραχυπρόθεσμα για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων και μακροπρόθεσμα με παρεμβάσεις στη φορολογία για την τόνωση της ανάπτυξης και των επενδύσεων. Ωστόσο, επιβάλλεται να υπάρξει και η σωστή ανταπόκριση του τραπεζικού συστήματος.

*Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Η γερμανική κουλτούρα των διαπραγματεύσεων…

Kon

Φρένο στους μηνυτές, προστασία στους μηνυόμενους

Kon

Η συμμαχία των αγγλόφωνων και η πολύγλωσση Ευρώπη

Kon

Ο γνωστός ΣΥΡΙΖΑ τώρα και σε πράσινο φόντο…

Kon

Ευκλείδης Τσακαλώτος: Μετά την απομάκρυνση από το ταμείο…

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Μια νίκη για τα ζώα συντροφιάς και τους φιλόζωους

Kon

Αδιέξοδο από τους εμβολιασμούς πολλών ταχυτήτων

Kon

Το «Ράλλυ των Θεών» συνεχίζεται

Kon

Χρήστος Στυλιανίδης: Το αναγκαίο καλό

Ελεύθερος Τύπος Newsroom