Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Η επανάσταση της κοπής ενός καμένου δένδρου

Newsroom eleftherostypos.gr

Εχουμε πει πολλές φορές πως οι μεγάλες μάχες κερδίζονται ή χάνονται στην καθημερινότητα. Οσο δομικός ή περιφερειακός αν είναι ένας ανασχηματισμός, όσο λαμπερό ή πεζό αν είναι ένα πρόσωπο, όποιο όνομα και αν δώσεις σε κάποιο υπουργείο, αυτό που μετρά στο τέλος της ημέρας είναι το έργο που παράγεται και αφορά τον μέσο πολίτη.

Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη

Απαντούν όταν παίρνει τηλέφωνο να ρωτήσει για την πορεία της σύνταξής του; Βρίσκει ραντεβού για εξετάσεις σε δημόσιο νοσοκομείο σε εύλογο χρόνο; Μπορεί να βγάλει μια άδεια με ψηφιακό τρόπο και χωρίς γραφειοκρατία; Μπορεί να κόψει ένα καμένο δέντρο στην αυλή του σπιτιού του; Ε, πλέον μπορεί.

Δεν είναι υπερβολή αν πούμε ότι η απόφαση που υπέγραψε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Αμυράς, για την απλοποίηση της διαδικασίας έγκρισης για την απόληψη των καμένων δέντρων σε ιδιωτικές εκτάσεις είναι μια μικρή επανάσταση.

Πλέον θα μπορεί ένας ιδιοκτήτης να αιτηθεί στη Δασική Υπηρεσία το κόψιμο των καμένων δέντρων στο οικόπεδό του και αν δεν πάρει απάντηση εντός 20 ημερών θα θεωρείται ότι έχει δοθεί συγκατάθεση. Επιπλέον ετοιμάζεται εγκύκλιος που θα προβλέπει τη διευκόλυνση του κλαδέματος των δέντρων, είτε είναι δασικών είτε όχι, και στις εντός σχεδίου περιοχές.

Η μεταρρύθμιση αυτή, μαζί με δεκάδες άλλες παρεμβάσεις, από διοικητικές όπως είναι η επιτάχυνση της έγκριση των μελετών, μέχρι τις βαθιά θεσμικές όπως η αλλαγή του μοντέλου δασοπυρόσβεσης, είναι αυτά που ζητούσαν χρόνια τώρα πολίτες και ειδικοί.

Το χάος της απίστευτης γραφειοκρατίας, της αλληλοεπικάλυψης των αρμοδιοτήτων και των υπηρεσιών, τα ανούσια εμπόδια και οι αρτηριοσκληρωτικές αντιλήψεις του βαθέος Δημοσίου είναι οι παθογένειες του κράτους που μεγεθύνουν τις καταστροφικές συνέπειες ακραίων φυσικών φαινομένων, όπως η «Μήδεια» και οι πυρκαγιές του καλοκαιριού.

Αυτές είναι οι μεταρρυθμίσεις που πρέπει να προχωρήσουν σε πείσμα του οποιουδήποτε πολιτικού κόστους και του ξεβολέματος κάποιων. Τα ανοικτά μέτωπα είναι πολλά και οι προκλήσεις ακόμα περισσότερες. Αλλά εκεί θα κριθούν οι υπουργοί, νέοι και παλαιοί, εκεί θα κριθεί η κυβέρνηση στο τέλος της τετραετίας. Ολα τα υπόλοιπα είναι θεωρητικές ασκήσεις επαναστατικής γυμναστικής που δεν αφορούν τους πολίτες.

 

*Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Ο γνωστός ΣΥΡΙΖΑ τώρα και σε πράσινο φόντο…

Kon

Ευκλείδης Τσακαλώτος: Μετά την απομάκρυνση από το ταμείο…

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Μια νίκη για τα ζώα συντροφιάς και τους φιλόζωους

Kon

Αδιέξοδο από τους εμβολιασμούς πολλών ταχυτήτων

Kon

Το «Ράλλυ των Θεών» συνεχίζεται

Kon

Χρήστος Στυλιανίδης: Το αναγκαίο καλό

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Το πραγματικό μήνυμα ενός τροχαίου δυστυχήματος

Kon

Οι επικίνδυνες αποστολές του Συνηγόρου του Καταναλωτή

Kon

Οσα δεν είπε ο κ. Τσίπρας

Kon