Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Η «ασθενής» Υγεία και το φάρμακο των μεταρρυθμίσεων

Κορονοϊός

Newsroom eleftherostypos.gr

Περισσότερα από είκοσι φορεία με ασθενείς στοιβαγμένα στο χώρο αναμονής για αξονική τομογραφία. Συνολικά τα νούμερα στη λίστα αναμονής έφταναν τα σαράντα. Ο χρόνος αναμονής, όπως έγραφε και το χαρτάκι του νοσοκομείου, «άγνωστος».

Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης

ΤΕΛΙΚΑ περιμέναμε πέντε ώρες. Δεν είναι υπερβολή. Είναι η πραγματικότητα που υπάρχει στην εφημερία στο Κρατικό Νίκαιας. Ο ήρωας ακτινολόγος, μόνος του, έκανε πάνω από 120 αξονικές στη βάρδια του.

Η λέξη χάος δεν αρκεί για να περιγράψει κανείς την κατάσταση. Οργή και απογοήτευση στα πρόσωπα των ασθενών και των συνοδών τους. Η ηλικιωμένη κυρία στέκεται όρθια και κρατάει υπομονετικά το καροτσάκι του ανήμπορου συζύγου της, εκλιπαρεί για να τους δει κάποιος γιατρός.

ΑΠΟΓΝΩΣΗ στα πρόσωπα του υγειονομικού προσωπικού. Ξεπερνώντας τους εαυτούς τους, γιατροί και νοσηλευτές προσπαθούν να εξυπηρετήσουν όσους περισσότερους μπορούν, μα δεν είναι δυνατόν να τα καταφέρουν.

ΤΙ φταίει; Μπορεί να υπάρχει έλλειψη υγειονομικού προσωπικού. Μπορεί να είναι φτωχές οι υποδομές του νοσοκομείου. Μπορεί να υπάρχει ευθύνη της διοίκησης του νοσοκομείου για την παντελή έλλειψη οργάνωσης.

TΟΝ πολίτη, όμως, που πληρώνει φόρους και εισφορές για να του παρέχεται αξιοπρεπής υγειονομική περίθαλψη δεν τον ενδιαφέρει το πρόβλημα του νοσοκομείου.

ΤΟΝ πολίτη τον νοιάζει ότι εδώ και δεκαετίες ταλαιπωρείται από το «άρρωστο» δημόσιο σύστημα Yγείας.

ΕΧΟΥΜΕ φτάσει στο 2021 και μοιάζει σαν να βρισκόμαστε στη δεκαετία του ’50. Και μην αρχίσουμε πάλι την κουβέντα για τη χρεοκοπία και τα Mνημόνια. Η κατάσταση στο ΕΣΥ ήταν μια τραγωδία και πριν από είκοσι χρόνια, που «δέναμε τους σκύλους με τα λουκάνικα».

ΤΟ πρόβλημα είναι πως σε αυτό το τραγικά προβληματικό σύστημα Yγείας γίνονται διάφορα μερεμέτια από κάθε κυβέρνηση, αλλά ποτέ δεν εφαρμόστηκε μια πραγματική αναδιοργάνωση εκ του μηδενός.

ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΙ ρηξικέλευθες μεταρρυθμίσεις για να βελτιωθούν οι τριτοκοσμικές παροχές Yγείας προς τους πολίτες. Δεν μπορεί η χώρα να βασίζεται συνέχεια στον ηρωισμό και την αυτοθυσία γιατρών και νοσηλευτών.

ΔΕΝ υπάρχει άλλος χρόνος. Η Ελλάδα δεν μπορεί να φτάσει στο 2030 με τα νοσοκομεία σε αυτή τη θλιβερή κατάσταση. Η κυβέρνηση επιβάλλεται να δείξει το μεταρρυθμιστικό της πρόσωπο και στο χώρο της Υγείας. Να μην υποχωρήσει απέναντι σε μικροσυντεχνίες και μεγαλοσυμφέροντα. Ναι, μπορούμε να αποκτήσουμε παροχές Σουηδίας, αρκεί να υπάρξει ολοκληρωμένο σχέδιο αναδιοργάνωσης, το οποίο θα υλοποιηθεί χωρίς εκπτώσεις.

ΑΛΛΙΩΣ θα συνεχίσουμε να ταλαιπωρούμαστε και να γκρινιάζουμε κάθε φορά που θα έχουμε ανάγκη το ΕΣΥ. Και αντί για μοντέλο Σουηδίας θα μείνουμε για πάντα με το μοντέλο του Κρατικού Νίκαιας. Διαλέγουμε και παίρνουμε…

*Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Οταν οι δάσκαλοι απαξιώνουν το σχολείο

Kon

Ο πανικός του κ. Τσίπρα

Kon

Η μελλοντολογική συζήτηση για τον Δακτύλιο

Kon

Η επόμενη μέρα στο ΠΑΣΟΚ φοβίζει τον ΣΥΡΙΖΑ

Kon

Ας ξεκινήσουμε από τα φρεάτια

Kon

Ενα απέραντο… αυθαίρετο!

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Από τη σωστή πλευρά της Ιστορίας

Kon

Το brain gain και το νέο μοντέλο επιχειρηματικότητας

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Δεν αρκεί μόνο ο Δακτύλιος

Kon