Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Κανείς δεν θα είναι καλά, αν δεν είμαστε όλοι καλά

Κορονοϊός: Η νέα εκστρατεία πειθούς για ανεμβολίαστους

Newsroom eleftherostypos.gr

Η αντίστροφή μέτρηση έχει ξεκινήσει ήδη. Κάθε ημέρα που περνά έως και το τέλος Αυγούστου, χιλιάδες εκδρομείς θα γυρίζουν στη βάση τους. Πόσοι από αυτούς θα έχουν στις αποσκευές τους και τον ιό; Και το κυριότερο, πόσοι από αυτούς θα τον μεταδώσουν σε μεγαλύτερα άτομα της οικογένειας, σε ευπαθείς ομάδες, σε συναδέλφους;

Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη

Το ιδανικό θα ήταν να μην αναγκαστούμε να το μάθουμε με τον δύσκολο τρόπο, μετρώντας δηλαδή εισαγωγές, νοσηλείες σε ΜΕΘ και απώλειες, αλλά να το αποτρέψουμε με συνεχείς αυτοδιαγνωστικούς ελέγχους. Oμως αυτό προϋποθέτει ατομική ευθύνη από όλους ανεξαιρέτως.

Οσους ελέγχους και αν κάνουν οι Αρχές σε καταστήματα διασκέδασης, σε χώρους δημόσιας συνάθροισης, σε εκδηλώσεις, σε γάμους και πανηγύρια, πάντα θα υπάρχουν εστίες που θα ξεφεύγουν. Είναι αδύνατον να ελεγχθούν όλα τα μπαρ, όλοι οι μικροί ναοί ανά την επικράτεια, όλες οι ταβέρνες και τα σουβλατζίδικα.

Είναι αδύνατον να υπάρχει ένας αστυνομικός ή λιμενικός πίσω από κάθε ταξιδιώτη, όπως είναι αδύνατον να εντοπιστούν όλα εκείνα τα «κοινά μυστικά» που μοιράζονται οι μικρές κοινωνίες για τον τάδε ή τη δείνα που κόλλησε «αλλά δεν κλείνει το μαγαζί γιατί αν δεν δουλέψει τώρα με τον τουρισμό, θα πεινάσει το χειμώνα».

Κάποιοι εξακολουθούν να ποντάρουν στο λάθος ένστικτο της οικονομικής επιβίωσης και μάλιστα με βραχυπρόθεσμα οφέλη.

Η μετάλλαξη «Δέλτα» είναι έως και 90% πιο μεταδοτική από όλες τις προηγούμενες μεταλλάξεις του ιού και πλέον σαρώνει στις νεαρές ηλικίες. Η επιστροφή στα σχολεία, στα πανεπιστήμια, στους εργασιακούς χώρους θα είναι μια δύσκολη εξίσωση και η μόνη διασφάλιση παραμένει ο εμβολιασμός. Σήμερα λήγει το πρώτο τελεσίγραφο για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των εργαζομένων στις δομές φροντίδας ηλικιωμένων και την 1η Σεπτεμβρίου για όλες τις υπόλοιπες δομές Υγείας.

Το κράτος δεν πρέπει και δεν πρόκειται να υποχωρήσει, διότι μόνο έτσι μπορεί να προστατεύσει τους πλέον ευάλωτους συμπολίτες μας. Ομως υπάρχουν μια σειρά επαγγελμάτων που είναι εξίσου κρίσιμα για την ανακοπή της διασποράς της πανδημίας, όπως είναι οι εκπαιδευτικοί. Τώρα περισσότερο από ποτέ, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η πανδημία είναι συλλογική υπόθεση και για αυτό ακριβώς απαιτεί ατομική αντιμετώπιση. Κανείς δεν θα είναι καλά, αν δεν είμαστε όλοι καλά.

 

*Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Εκλειψη «ηλίου» για τον ΣΥΡΙΖΑ

Kon

Μία ακόμη πρωτοβουλία για να σηκώσουν μανίκια οι ανεμβολίαστοι

Kon

Κορονοϊός – Μετάλλαξη Δέλτα: Πού εντοπίστηκαν τα 364 νέα κρούσματα

Λάμπρος Κατσαρός

Στα μανταλάκια κρεμάνε ρούχα, όχι υπολήψεις

Kon

Κορονοϊός – «Καμπανάκι» ΠΟΥ: Η πανδημία θα παραταθεί ως τα τέλη του 2022

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Αν ακούγαμε τον Τσιόδρα

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Τσιόδρας: Έως 96% η αποτελεσματικότητα των εμβολίων στη μετάλλαξη Δέλτα

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Μετάλλαξη Δέλτα: Στα σκαριά νέο εμβόλιο ειδικά για το στέλεχος αυτό του κορονοϊού

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Κορονοϊός: Σαρώνει η «Δέλτα» την Ευρώπη και… μεταλλάσσεται

Ελεύθερος Τύπος Newsroom