Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Η δική μου Ιστιαία

Φωτιά: Πυροσβέστης νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Χαλκίδας με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις – Επτά άτομα της Πολιτικής Προστασίας με αναπνευστικά προβλήματα

Newsroom eleftherostypos.gr

Στην Ιστιαία, ιδιαίτερη πατρίδα της συζύγου, περνάμε οικογενειακώς τις διακοπές μας τα τελευταία 25 χρόνια. Η «πολυστάφυλος» κατά τον Ομηρο κωμόπολη της Βορείου Ευβοίας προσφέρει απλόχερα σε εμάς ανάσες μετά το ατέλειωτο λαχάνιασμα της πόλης, η βραδινή αύρα από τον Κρυονερίτη γίνεται πολύτιμο εφόδιο για τις δύσκολες μέρες του χειμώνα.

Γράφει ο Πάνος Αμυράς*

ΤΑ ΧΩΡΙΑ που χτυπήθηκαν από την πυρκαγιά και έγιναν γνωστά σε όλη την Ελλάδα, για τους λάθους λόγους, τα γνωρίζω καλά. Ατελείωτες ποδηλατάδες με τα παιδιά μέχρι τη Μονοκαρυά και τον Βουτά, επισκέψεις στα αλογάκια στις Καματριάδες, συζητήσεις με τον 90χρονο κύριο Νίκο στη Γαλατσάδα, ψαρέματα στο Πευκί, γευστικές φαγοποσίες με θέα τον Πύργο του Δροσίνη στις Γούβες, κάθε γωνιά κρύβει τις δικές της ομορφιές, μαζί με τις δικές μας αναμνήσεις.

ΚΥΡΙΩΣ ΟΜΩΣ έχω την τύχη να γνωρίζω τους ανθρώπους των χωριών. Οι κάτοικοι της Βορείου Ευβοίας είναι μοναδικοί. Φιλήσυχοι, φιλόξενοι και κυρίως καρτερικοί. Δεν νομίζω ότι πολίτες από άλλες περιοχές της χώρας θα είχαν την αντοχή να βλέπουν αδιαμαρτύρητα πινακίδες σε ημιορεινά σημεία του δικτύου που τους προειδοποιούν ότι συνεχίζουν με δική τους ευθύνη ή ότι θα ανέχονταν για πολύ την έλλειψη ενός νοσοκομείου.

ΓΙΑΤΡΟΙ, ΝΟΣΗΛΕΥΤΕΣ και λοιπό προσωπικό στο Κέντρο Υγείας Ιστιαίας μπορεί να δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό για να αντιμετωπίσουν επείγοντα περιστατικά τους μήνες της μοναξιάς, αλλά και στα ξένοιαστα, μέχρι την αποφράδα 3η Αυγούστου, καλοκαίρια των 200.000 παραθεριστών, ωστόσο οι ανάγκες είναι μεγαλύτερες.

ΟΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΕΣ πυρκαγιές έδωσαν τη χαριστική βολή. Οχι μόνο γιατί χάθηκαν περιουσίες και κάηκαν εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα από τα πανέμορφα δάση, για τα οποία όλοι καμάρωναν, αλλά γιατί οι κάτοικοι ένιωσαν για άλλη μία φορά μόνοι. Και αβοήθητοι. Και γι’ αυτό εξερράγησαν από την οργή.

Η ΣΥΣΣΩΡΕΥΜΕΝΗ εγκατάλειψη δεκαετιών έσκασε σαν βόμβα και είχε υψηλό τίμημα: την καταστροφή της περιοχής. Γι’ αυτό και η ευθύνη της κυβέρνησης είναι πολλαπλάσια σε σχέση με αυτήν που είχε τις 8 ημέρες του πύρινου εφιάλτη. Οφείλει να δείξει με πράξεις ότι έμαθε από το πάθημα της καταστροφής, ότι κάθε γραφειοκρατικό εμπόδιο στην κεντρική διοίκηση δίνει μαχαιριές στα χωριά της περιφέρειας, ότι κάθε καθυστέρηση σε μεταρρυθμίσεις πλήττει πρώτα τους πιο αδύναμους πολίτες εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά.

Η ΕΠΙΛΟΓΗ του Σταύρου Μπένου για την ανασυγκρότηση της Βόρειας Εύβοιας δίνει ελπίδες ότι επιτέλους θα υπάρξει ένα σχέδιο για την ανάπτυξή της. Οτι θα προστατευθεί και θα αξιοποιηθεί ο δασικός πλούτος, θα υπάρξει πλάνο τουριστικής προβολής και ανάδειξης των αγροτικών προϊόντων, θα εκσυγχρονιστεί το οδικό δίκτυο και θα ενισχυθεί το Κέντρο Υγείας. Το στοίχημα είναι μεγάλο, γιατί οι κάτοικοι ξέρουν να περιμένουν, αλλά δεν μπορούν πια να υπομένουν.

*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Ο Καραμανλής και η απόγνωση του Τσίπρα

Kon

Οι ζυμώσεις στο ΚΙΝ.ΑΛ. αποκτούν ευρύτερο ενδιαφέρον

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

«Δεν χάνει ούτε μία στο εκατομμύριο»

Kon

Αξιολόγηση παντού

Kon

Η οργή της Άγκυρας, τα την ορθότητα της εξωτερικής μας πολιτικήςο καλύτερο σημάδι γι

Kon

Με πυξίδα το Κέντρο

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Μικρή δεν είναι η Ελλάδα, ο ΣΥΡΙΖΑ μικραίνει

Ο Τσίπρας έμεινε μόνος με τις προφάσεις του

Kon

Το κέρδος από μία διαγραφή

Kon