Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Ακραίες καταστάσεις, «ακραία» αντιμετώπιση

Newsroom eleftherostypos.gr

Δεν έχει κανένα νόημα να συγκρίνει κανείς το τι συνέβη στην εθνική τραγωδία στο Μάτι και τι στην καταστροφική φωτιά στη Βαρυμπόμπη. Είναι πασιφανές ότι τα πράγματα έχουν αλλάξει προς το καλύτερο.

Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης

Η χώρα, η πολιτεία, ο κρατικός μηχανισμός έχουν κάνει τεράστια βήματα προς τα εμπρός σε σχέση με την κατάσταση στην οποία βρίσκονταν τον Ιούλιο του 2018.

ΥΠΑΡΧΕΙ πλέον οργανωμένη Πολιτική Προστασία. Οι προληπτικές εκκενώσεις κατοικημένων περιοχών έχουν γίνει ρουτίνα. Τα εναέρια μέσα της Πυροσβεστικής έχουν αυξηθεί.

ΑΛΛΑ το θέμα δεν είναι να πάρει εύσημα η κυβέρνηση. Σε τελική ανάλυση όσα γίνονται τώρα είναι απλώς τα αυτονόητα, που θα έπρεπε να γίνονταν και στο παρελθόν. Αποτελεί μια κατάκτηση για το κράτος αυτή η βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών προστασίας προς τους πολίτες.

ΤΟ ερώτημα που προκύπτει είναι αν αρκούν αυτά τα αυτονόητα ή αν πρέπει να γίνουν ακόμα περισσότερα βήματα.

ΑΥΤΗ τη στιγμή η χώρα μας αντιμετωπίζει την «τέλεια καταιγίδα». Το τέταρτο κύμα πανδημίας. Τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας. Τον χειρότερο καύσωνα των τελευταίων δεκαετιών. Δοκιμάζεται η αντοχή του συστήματος ηλεκτροδότησης. Οι καταστροφικές πυρκαγιές, ως αποτέλεσμα των ακραίων θερμοκρασιών, ξεσπούν καθημερινά και κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος πως δεν θα εξελιχθούν σε τραγωδία.

ΑΡΑ το ζήτημα είναι πως τόσο η τωρινή όσο και οι μελλοντικές κυβερνήσεις πρέπει να οργανώσουν μια επαρκή άμυνα απέναντι σε ακραία φαινόμενα. Ναι, πιθανότατα, θα πρέπει να ξεχάσουμε τα παλιά, καλά και ήσυχα χρόνια. Η κλιματική κρίση, οι απειλές για τη δημόσια υγεία και οι συνέπειες όλων αυτών στην καθημερινότητα και στην οικονομία προκαλούν ένα δυσεπίλυτο παζλ προβλημάτων.

ΠΡΕΠΕΙ να προετοιμαστούμε, λοιπόν, για την αντιμετώπιση ακραίων καταστάσεων. 24 ώρες το 24ωρο. 365 ημέρες το χρόνο. Σε κάθε γωνιά της χώρας.

ΑΥΤΗ η νέα εποχή των ακραίων φυσικών, υγειονομικών και οικονομικών φαινομένων επιβάλλεται να οδηγήσει σε αλλαγή του μοντέλου διακυβέρνησης του κράτους. Επιβάλλεται να δημιουργηθεί ένας ανεξάρτητος -από κυβερνητικές και κομματικές παρεμβάσεις- κρατικός μηχανισμός. Επιβάλλεται να υλοποιηθούν πολιτικές και έργα πρόληψης για τα φυσικά φαινόμενα. Εργα αντιπυρικά και αντιπλημμυρικά που επί δεκαετίες λιμνάζουν στα συρτάρια υπηρεσιών. Επιβάλλεται να αναβαθμιστεί το δημόσιο σύστημα υγείας. Επιβάλλεται να υπάρχει άμεση και ικανοποιητική οικονομική στήριξη προς κάθε μορφής πληγέντες.

ΝΑΙ, και όλα αυτά είναι αυτονόητα. Μόνο που εδώ και δεκαετίες δεν έχουν υλοποιηθεί. Οι ακραίες καταστάσεις απαιτούν και «ακραία» αντιμετώπιση από την πολιτεία. Ολα μπορούν και πρέπει να γίνουν εδώ και τώρα, αρκεί να υπάρξει η βούληση.

*Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Από τη σωστή πλευρά της Ιστορίας

Kon

Το brain gain και το νέο μοντέλο επιχειρηματικότητας

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Μύκονος: Συναγερμός από φωτιά σε εστιατόριο στον Ορνό – Αποκλείστηκε η περιοχή [βίντεο]

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Δεν αρκεί μόνο ο Δακτύλιος

Kon

Τα γκάλοπ και η απόγνωση

Kon

Δεν χρειάζονται παρακάλια, αξιολόγηση χρειάζεται

Kon

Κολλημένος με τα… Μνημόνια

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Οι ήττες του ΣΥΡΙΖΑ και το στοίχημα της κυβέρνησης

Kon

Μεγάλη φωτιά στο Μαρτίνο – Στο σημείο ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις

Λάμπρος Κατσαρός