Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Υποχρεωτικότητα και εκπαιδευτικοί

Σχολεία: Το πρώτο μεγάλο test σήμερα – Επιστρέφουν στα θρανία πάνω από 1 εκατ. μαθητές

Newsroom eleftherostypos.gr

Είναι γεγονός ότι την κυβέρνηση απασχόλησε το ενδεχόμενο του υποχρεωτικού εμβολιασμού των εκπαιδευτικών. Κρίθηκε όμως πως δεν θα ήταν στην παρούσα συγκυρία η ενδεδειγμένη λύση, όπως είπε ο πρωθυπουργός.

Γράφει ο Γιάννης Ευαγγελίδης

Είτε επειδή δεν θέλει να ανοίξει μέτωπο με τους εκπαιδευτικούς, είτε διότι θα είναι δύσκολο να αναπληρωθεί σχεδόν το ένα τρίτο των δασκάλων και καθηγητών που παραμένουν ανεμβολίαστοι, αφού ποσοστό 70% έχει εμβολιαστεί, είτε γιατί πιστεύει ότι με τα ο υποχρεωτικό διαγνωστικό τεστ θα πειστούν να εμβολιαστούν.

Η ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ με την οποία προβλέπεται απαγόρευση εισόδου στα σχολεία, αναστολή καθηκόντων, περικοπή μισθού και μη προσμέτρηση υπηρεσίας για τους εκπαιδευτικούς που δεν θα παρουσιάσουν πιστοποιητικό ή βεβαίωση εμβολιασμού, νόσησης ή αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου (rapid test ή PCR) είναι απολύτως λογική. Γιατί δεν μπορεί να υπάρχει εκπαιδευτικός, ανεμβολίαστος, που δεν κάνει ούτε rapid test και να μπαίνει μέσα στην τάξη για να κάνει μάθημα στα παιδιά. Ομως είναι πολύ πιθανό να εκδηλωθούν και σε αυτό αντιδράσεις από τους συνδικαλιστές εκπαιδευτικούς, όχι επειδή μπορούν να αρνηθούν ακόμα και το τεστ, αλλά γιατί μπορεί να ζητήσουν να τους το πληρώνει το κράτος, που δεν αποκλείεται και να το δεχθεί. Πάντως, η τροπολογία προβλέπει την πρόσληψη προσωπικού με τρίμηνες συμβάσεις και δυνατότητα επέκτασης για να αναπληρώνονται τα κενά όσων εκπαιδευτικών δεν πληρούν καμία από τις υγειονομικές προϋποθέσεις που τίθενται.

ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΚΗ ΜΑΣ γνώμη, θα έπρεπε να είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός των εκπαιδευτικών ώστε τα σχολεία να ανοίξουν τον Σεπτέμβριο με τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια. Και προφανώς είναι παράλογο να καλούμε να εμβολιαστούν οι μαθητές και να μπαίνουν σε μια τάξη, όπου θα είναι ανεμβολίαστος ο δάσκαλος και ο καθηγητής που διδάσκουν στα παιδιά την επιστημονική γνώση και επομένως θα έπρεπε αυτονοήτως να αποδέχονται το εμβόλιο που είναι δώρο της επιστήμης.

ΕΙΝΑΙ ΒΕΒΑΙΟ ότι η έξαρση της πανδημίας με την ταχεία διάδοση της μετάλλαξης Δέλτα, αργά ή γρήγορα θα οδηγήσει στον υποχρεωτικό εμβολιασμό, πέραν των υγειονομικών, και σε άλλους κρίσιμους κλάδους, όπως είναι οι εκπαιδευτικοί, οι ένοπλες δυνάμεις, καθώς επίσης το εμπόριο και η εστίαση, όπου είναι πολύ επικίνδυνο να υπάρχουν ανεμβολίαστοι που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους.

ΣΕ ΑΥΤΗ την υπόθεση θα έπρεπε να έχει διαμορφωθεί ένα εθνικό μέτωπο για την υγειονομική θωράκιση της χώρας, στο οποίο θα συμμετέχουν όλο το επιστημονικό δυναμικό, οι άνθρωποι των Γραμμάτων και της Τέχνης, η Εκκλησία και βεβαίως τα πολιτικά κόμματα. Γιατί δεν γίνεται να βλέπουμε στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης να κατηγορούν διαρκώς την κυβέρνηση, είτε έτσι είτε αλλιώς και να κλείνουν το μάτι σε ακραίους αντιεμβολιαστές, όταν θα έπρεπε να έχουν πιο υπεύθυνη στάση.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

 

Προτεινόμενα για εσάς

Δύσκολες εξισώσεις

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Ο συναινετικός Μητσοτάκης και ο διχαστικός Τσίπρας

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Η μη πολιτικά ορθή αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ

Η πολιτική κυριαρχία του Κυριάκου Μητσοτάκη

Η μεταρρύθμιση του νέου σχολείου

Τα δικαιώματα των εμβολιασμένων

Μπάιντεν, Ρωσία, Κίνα, Τουρκία και Ελλάδα

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Η οικονομία και οι μεταρρυθμίσεις

Η αντίληψη της Τουρκίας και οι συμμαχίες…