Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Το «γήπεδο» της κυβέρνησης και τα 100 δισεκατομμύρια!

Newsroom eleftherostypos.gr

Την ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας έταζε την αναδρομική εισαγωγή φοιτητών που φέτος έγραψαν κάτω από τη βάση και ζητούσε την καθιέρωση αργίας λόγω καύσωνα ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεχόταν για λογαριασμό της κυβέρνησης τα εύσημα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την πρώτη έγκριση, μεταξύ των χωρών μελών της Ε.Ε, του νέου ΕΣΠΑ που καλύπτει την περίοδο 2021-2017 με χρηματοδοτήσεις 26 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Γράφει ο Πάνος Αμυράς*

ΤΗΝ ΩΡΑ που πρωτοκλασσάτα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ με θέσεις ευθύνης στο χώρο της Yγείας έκλειναν το μάτι στους αντιεμβολιαστές και επισήμως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταψήφιζε τη διάταξη για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των εργαζομένων στα νοσοκομεία και τις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, ο πρωθυπουργός απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να εμβολιαστούν ώστε η χώρα να χτίσει ισχυρό τείχος ανοσίας.

ΥΣΤΕΡΑ ΑΠΟ όλα αυτά μέχρι και το ίδρυμα ερευνών του ΣΥΡΙΖΑ σήκωσε τα χέρια ψηλά και με πίκρα διαπίστωσε ότι η διαφορά της Νέας Δημοκρατίας βρίσκεται πάνω από τις 12 μονάδες. Δύο χρόνια μετά τις κάλπες του 2019 η κυβέρνηση είναι πιο ισχυρή ενώ ο κ. Τσίπρας βλέπει το κόμμα του να έχει χάσει το 30% της εκλογικής του δύναμης. Η διαπίστωση αυτή οδηγεί τον ΣΥΡΙΖΑ στον δρόμο της τοξικότητας αλλά το μόνο που καταφέρνει η αξιωματική αντιπολίτευση είναι να φανατίζει περισσότερο τους σκληροπυρηνικούς της Κουμουνδούρου και να απωθεί μακριά τους ψηφοφόρους του μεσαίου χώρου και της Kεντροαριστεράς.

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ παίζει στο γήπεδο μόνη και έχει την απόλυτη ευχέρεια να αξιοποιήσει τη συγκυρία προκειμένου να δημιουργήσει συνθήκες ισχυρής οικονομικής ανάπτυξης και καλύτερης ποιότητας ζωής. Τo «λεφτά υπάρχουν», για να θυμηθούμε μία πονεμένη φράση του Γιώργου Παπανδρέου, αυτή τη φορά έχει βάση. Η Ελλάδα έχει στη διάθεσή της πέραν των 26 δισεκατομμυρίων ευρώ του νέου ΕΣΠΑ, τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης ύψους 32 δισ. που εάν μοχλευθούν με ιδιωτικές επενδύσεις θα φτάσουν τα 70 δισ.

ΟΙ ΤΕΡΑΣΤΙΟΙ αυτοί πόροι, συνολικού ποσού σχεδόν 100 δισεκατομμυρίων, είναι ικανοί για να καλύψουν το επενδυτικό κενό της τελευταίας δεκαετίας αρκεί να αξιοποιηθούν με ταχύτητα και σε τομείς με πολλαπλασιαστικά οφέλη για τη χώρα.

Ο Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ γνωρίζει από οικονομία και το επιτελείο του έφερε εις πέρας την οργάνωση των φακέλων για τη γρήγορη έγκριση των κοινοτικών πακέτων. Το επόμενο βήμα είναι να υλοποιηθούν με αποτελεσματικότητα οι επιμέρους δράσεις του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ και να συνεχισθεί η προσπάθεια προσέλκυσης ξένων επενδύσεων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ασκεί μίζερη και τοξική αντιπολίτευση. Ευθύνη της κυβέρνησης είναι να μην παρασυρθεί από τις κραυγές της Κουμουνδούρου αλλά να μείνει στο γήπεδο που ξέρει, αυτό της ανάπτυξης και της παραγωγής έργου.

*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής 

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

 

Προτεινόμενα για εσάς

«Τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν» τώρα και εντός ΣΥΡΙΖΑ

Kon

Με το βλέμμα στο μέλλον ή πίσω στη δεκαετία του ΄80;

Kon

Η μεσαία τάξη δεν ξεχνά το λογαριασμό του 2015

Kon

Ο δρόμος μέχρι τις κάλπες

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Tο μήνυμα που στέλνουν οι πολίτες μέσω δημοσκοπήσεων στην κυβέρνηση

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Το σχήμα V που κρίνει τις κάλπες

Kon

Καταπίνοντας το πακέτο και διυλίζοντας την παροχή

Kon

Στο δρόμο προς τη δυναμική ανάπτυξη

Kon

Πολλά σε λίγους ή αρκετά σε πολλούς

Kon