Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Ένα ισχυρό κίνητρο κατά της φοροδιαφυγής

ΟΟΣΑ: Στην Ελλάδα η 4η υψηλότερη φορολόγηση εργαζομένων με παιδιά

Newsroom eleftherostypos.gr

Η συναλλαγή είναι συνήθης στην παροχή υπηρεσιών από ελεύθερους επαγγελματίες. «Χωρίς απόδειξη 100 ευρώ, με απόδειξη 120» είναι το ερώτημα που βάζουν γνωρίζοντας εκ των προτέρων την απάντηση. Ο πελάτης διαλέγει την πρώτη σε βάρος των δημοσίων εσόδων αλλά και της φορολογικής δικαιοσύνης.

Γράφει ο Πάνος Αμυράς*

Οι συνεπείς φορολογούμενοι σηκώνουν βάρη και για λογαριασμό όσων κατ’ επανάληψη φοροδιαφεύγουν με όχημα τις «μαύρες συναλλαγές» χωρίς ΦΠΑ. Το υπουργείο Οικονομικών θέλει να περιορίσει το φαινόμενο αυτό θεσπίζοντας ισχυρά κίνητρα προκειμένου οι φορολογούμενοι να ζητούν απόδειξη κατά τις συναλλαγές τους με ελεύθερους επαγγελματίες.

Συγκεκριμένα, για όλες τις πληρωμές σε 18 κατηγορίες ελεύθερων επαγγελματιών και επιτηδευματιών που πραγματοποιούνται μέσω πιστωτικών ή χρεωστικών ή προπληρωμένων καρτών ή μέσω e-banking θα υπολογίζεται έκπτωση σε ποσοστό 30% από το φορολογητέο εισόδημα και μέχρι το ποσό των 5.000 ευρώ. Από την έκπτωση αυτή, οι φορολογούμενοι θα μπορούν να γλιτώνουν από την πληρωμή φόρου εισοδήματος έως και 2.200 ευρώ κάθε χρόνο. Επιπλέον, τα έξοδα για ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις, εφόσον πληρώνονται με ηλεκτρονικά μέσα, θα υπολογίζονται εις διπλούν, κατά την εφαρμογή του ήδη ισχύοντος μέτρου που προβλέπει την κάλυψη του 30% του ετήσιου εισοδήματος ηλεκτρονικά μέσα. Για παράδειγμα, μία δαπάνη ύψους 50 ευρώ για πληρωμή αμοιβής σε ιατρό, εφόσον εξοφλείται μέσω πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας, θα λαμβάνεται υπ’ όψιν ως δαπάνη 100 ευρώ για την κάλυψη του 30% του εισοδήματος.

Στο ερώτημα δηλαδή του επαγγελματία «με ΦΠΑ ή χωρίς», ο φορολογούμενος θα έχει συμφέρον πλέον να απαντήσει «με ΦΠΑ» γιατί μπορεί να επιβαρυνθεί με 24% αλλά θα λάβει έκπτωση από το εισόδημά του κατά 30%. Με αυτόν τον τρόπο το κράτος θα λάβει πρόσθετα έσοδα από τις δηλώσεις των επαγγελματιών (δικηγόρων, ιατρών, ηλεκτρολόγων, υδραυλικών κ.λπ.) συν τον ΦΠΑ που μέχρι τώρα παρέμενε εκτός ταμείων.

Εάν το μέτρο της έκπτωσης δαπανών συνδυασθεί με τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με το σύστημα Taxis, τότε το Δημόσιο θα μπορέσει να περιορίσει τη φοροδιαφυγή στην αγορά και όλοι να συνεισφέρουν ανάλογα με τα πραγματικά τους εισοδήματα.

ΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ

Τα μέτρα στήριξης της αγοράς που έχει λάβει η κυβέρνηση διέσωσαν χιλιάδες θέσεις εργασίας, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Στατιστικής Αρχής που δείχνουν ότι η ανεργία τον περασμένο Μάιο μειώθηκε στο 15,9% από 16,8% που ήταν τον αντίστοιχο μήνα του 2020 και 17,1% τον Απρίλιο.

Το ποσοστό που κατεγράφη είναι το χαμηλότερο των τελευταίων 10 ετών, ενώ σημαντική είναι η αποκλιμάκωση της ανεργίας στους νέους, που, αν και παραμένει υψηλή (33%) μειώθηκε από το 40% του 2020.

Ο τουρισμός κινείται ανοδικά, όπως και οι επενδύσεις, ενώ υπάρχουν ελπίδες ότι με την αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης η πτωτική πορεία της ανεργίας θα συνεχισθεί και μετά το καλοκαίρι, όταν δεν θα υπάρχουν και τα πακέτα στήριξης του κράτους στις επιχειρήσεις.

ΕΧΕΙ ΔΙΚΙΟ Ο ΜΑΝΟΣ

Ο Στέφανος Μάνος με ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα συνεχάρη τον πρωθυπουργό και την υπουργό Παιδείας γιατί δεν κάμφθηκαν από τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης και προχώρησαν στην υιοθέτηση ελάχιστης βάσης για την εισαγωγή σε πανεπιστημιακές σχολές.

Ο πρώην υπουργός Οικονομίας, που κατά καιρούς έχει επικρίνει την κυβέρνηση για επιλογές της, αυτή τη φορά συντάχθηκε με την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως, ενώ σημείωσε πως ο κ. Μητσοτάκης έκανε ένα λάθος λέγοντας ότι με την απόφασή του για την ελάχιστη βάση θα αναλάβει πολιτικό κόστος, σημειώνοντας ότι τελικά ο πρωθυπουργός θα έχει οφέλη, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ θα πληρώσει το τίμημα του λαϊκισμού του με την υπόσχεση για αναδρομική εισαγωγή φοιτητών.

Ο κ. Μάνος μάλλον έχει δίκιο αυτή τη φορά, η καθιέρωση ελάχιστης βάσης μαζί με τη δυνατότητα συμπλήρωσης παράλληλου μηχανογραφικού για εισαγωγή στα δημόσια ΙΕΚ αναβαθμίζει συνολικά το επίπεδο της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και προσφέρει επαγγελματικές διεξόδους στους υποψηφίους που παλαιότερα θα έμπαιναν σε μία σχολή με βαθμό 5 και δεν θα κατάφερναν ποτέ να αποφοιτήσουν. Κερδισμένη θα βγει η κυβέρνηση και με ζημίες ο ΣΥΡΙΖΑ.

 

*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Tο μήνυμα που στέλνουν οι πολίτες μέσω δημοσκοπήσεων στην κυβέρνηση

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Το σχήμα V που κρίνει τις κάλπες

Kon

Καταπίνοντας το πακέτο και διυλίζοντας την παροχή

Kon

Στο δρόμο προς τη δυναμική ανάπτυξη

Kon

Πολλά σε λίγους ή αρκετά σε πολλούς

Kon

Όλες οι παροχές ξεκινούν από ένα νούμερο

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Η «παροχή» που κερδίζει κάλπες

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Αντιεπιστημονική άποψη δεν νοείται με τη δημόσια υγεία

Kon

Οι φόροι και η ακρίβεια

Kon