Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Οι μεταρρυθμίσεις ωθούνται από τις δυνάμεις του μεσαίου χώρου

Οι μεταρρυθμίσεις ωθούνται από τις δυνάμεις του μεσαίου χώρου

Newsroom eleftherostypos.gr

Πριν από μήνες ο ΣΥΡΙΖΑ μιλούσε για την αναγκαία διεύρυνση στον προοδευτικό χώρο, ο ίδιος ο κ. Τσίπρας με την αλλόκοτη, πράγματι, σκέψη του είχε περιγράψει ως μονόδρομο τη στροφή του ΣΥΡΙΖΑ προς τα αριστερά για να βρει το Κέντρο, αν και ο ελιγμός αυτός οδηγεί στην άκρα Αριστερά.

Γράφει ο Πάνος Αμυράς*

Αλήθεια, πιστεύει κανείς στην Κουμουνδούρου ότι υπάρχει έστω και ένας πολίτης που ανήκει στον αποκαλούμενο «μεσαίο χώρο» που θα επιλέξει τον ΣΥΡΙΖΑ, όταν βλέπει ότι ο κ. Τσίπρας καταψηφίζει την τροπολογία για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών και των εργαζομένων στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων; Εκφράζει άραγε τις δυνάμεις του Κέντρου η δυσανεξία του ΣΥΡΙΖΑ σε κάθε μορφή αξιολόγησης στο Δημόσιο και δη στον ευαίσθητο χώρο της Παιδείας ή μήπως θεωρούν ελκυστική την επιλογή του κ. Τσίπρα να ασκεί καθημερινώς αντιπολίτευση με τον κορονοϊό πότε καταγγέλλοντας το άνοιγμα της αγοράς και πότε το κλείσιμο της μουσικής στη Μύκονο; Με όλα αυτά δεν πρέπει να απορούν στον ΣΥΡΙΖΑ που βλέπουν στις δημοσκοπήσεις οι πολίτες σε ποσοστά που πλησιάζουν το 80% να δηλώνουν δυσαρεστημένοι από τις πολιτικές κινήσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να αισθάνεται τυχερός που έχει ως βασικό πολιτικό αντίπαλο τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, αν και για τη χώρα δεν είναι καλό που δεν υπάρχει μία στοιχειωδώς αξιόπιστη αξιωματική αντιπολίτευση, που για παράδειγμα αντί να κλείνει το μάτι στους αντιεμβολιαστές και να μιλά για «εμβολιαστικούς καταναγκασμούς» θα παίρνει θαρραλέα θέση υπέρ της υποχρεωτικότητας σε ευαίσθητες μονάδες υγείας.

Η κυβέρνηση έχει καταλάβει το χώρο του Κέντρου, διευρύνοντας το ακροατήριό της γιατί κινείται με βάση την κοινή λογική και λειτουργεί με ένα σχέδιο αυτονόητων μεταρρυθμίσεων, όπως η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών ή η καθιέρωση Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής στα ΑΕΙ. Λάθη γίνονται, αλλά η κατεύθυνση είναι σωστή. Οι αλλαγές που δεν έγιναν επί δεκαετίες τώρα προκύπτουν ως απαίτηση της κοινωνικής πλειοψηφίας.

Ο κ. Τσίπρας υλοποίησε την εξαγγελία του να στρίψει το κόμμα προς τα Αριστερά. Μόνο που εκεί δεν θα συναντήσει το Κέντρο, αλλά θα βρει το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25, αν μάλιστα συνεχίσει στην ίδια πορεία θα συναντηθεί στο αντίθετο φάσμα και με την Ελληνική Λύση, όπως έγινε με το θέμα της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών.

Ενθαρρυντικά μηνύματα από τις εξαγωγές

Ο τουρισμός τις τελευταίες εβδομάδες καλύπτει σημαντικά τη διαφορά από τη χρονιά-ρεκόρ του 2019. Σύμφωνα με τον διευθυντή του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού Αλεξ Πατέλη, ήδη οι αεροπορικές αφίξεις βρίσκονται στο 55% με 60% του 2019 και οι προοπτικές είναι καλύτερες με την αναμενόμενη άφιξη των Βρετανών τουριστών. Παράλληλα, τα μηνύματα από τις εξαγωγές είναι ενθαρρυντικά. Σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου Εξαγωγέων, ο δείκτης προσδοκιών για το α’ εξάμηνο του έτους ήταν αισθητά βελτιωμένος.

Εξι στους δέκα εξαγωγείς ανέμενε αύξηση πωλήσεων και μόλις το 8% μείωση, ενώ οι επιχειρηματίες δήλωναν αισιοδοξία και για τις εγχώριες πωλήσεις τους. Ολα δείχνουν ότι η ανάπτυξη στο δεύτερο και το τρίτο τρίμηνο του έτους θα είναι ισχυρή και ο στόχος για αύξηση του ΑΕΠ κατά 4% με 5% φέτος μοιάζει πλέον εφικτός.

*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Tο μήνυμα που στέλνουν οι πολίτες μέσω δημοσκοπήσεων στην κυβέρνηση

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Το σχήμα V που κρίνει τις κάλπες

Kon

Καταπίνοντας το πακέτο και διυλίζοντας την παροχή

Kon

Στο δρόμο προς τη δυναμική ανάπτυξη

Kon

Πολλά σε λίγους ή αρκετά σε πολλούς

Kon

Όλες οι παροχές ξεκινούν από ένα νούμερο

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Η «παροχή» που κερδίζει κάλπες

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Αντιεπιστημονική άποψη δεν νοείται με τη δημόσια υγεία

Kon

Οι φόροι και η ακρίβεια

Kon