Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Κυβερνοεπιθέσεις, η σύγχρονη μορφή πολέμου

κυβερνοεπιθέσεις

Newsroom eleftherostypos.gr

Η πανδημία, που απλώνεται σαν δίχτυ πάνω από την ανθρωπότητα, φέρνει μαζί της και πολλές δυσάρεστες συνέπειες εκτός από το μεγάλο υγειονομικό και οικονομικό πλήγμα.

Γράφει η Αλίκη Κοτζιά

Εδώ και ενάμιση χρόνο έχουν αυξηθεί οι απειλές στο Διαδίκτυο εναντίον ιδιωτών, αλλά και οι σοβαρές κυβερνοεπιθέσεις που πλήττουν πολυεθνικές επιχειρήσεις, βιομηχανίες, τη δημόσια διοίκηση χωρών και τα συστήματα υγείας.

Οι ΗΠΑ κατήγγειλαν την Κίνα και τη Ρωσία για μεγάλες κυβερνοεπιθέσεις φέτος, ενώ ανησυχία προκαλεί η αποκάλυψη της «Υπόθεσης Πήγασος», που αφορά σε κατασκοπεία ακτιβιστών, δημοσιογράφων και πολιτικών από κυβερνητικές υπηρεσίες.

Η Υπηρεσία Κυβερνοεπιθέσεων των ΗΠΑ έχει καταγράψει μια λίστα με σημαντικές υποδομές που έγιναν στόχοι – υποδομές ενέργειας, υγείας, υδροδότησης, τις μεταφορές κ.λπ. Ανάμεσά τους η μεγαλύτερη εταιρία επεξεργασίας τροφίμων JBS και η μεγαλύτερη εταιρία αγωγού πετρελαίου Colonial Pipeline.

Το FBΙ υποστηρίζει ότι πίσω από αυτές τις κυβερνοεπιθέσεις βρίσκονται ρωσικές υπηρεσίες. Πριν από λίγους μήνες δυτικές κυβερνήσεις εξέφραζαν φόβους πως υπηρεσίες της Βόρειας Κορέας προσπαθούσαν να «χακάρουν» δεδομένα της αμερικανικής φαρμακοβιομηχανίας Pfizer που αφορούσαν στο εμβόλιο κατά του κορονοϊού.

Εκτός από τις φαρμακοβιομηχανίες, μεγάλα νοσοκομεία με διεθνές κύρος απειλούνται από διαδικτυακές επιθέσεις, δεδομένου ότι όλες οι λειτουργίες πλέον γίνονται ψηφιακά.

Σύμφωνα με την «Ντόιτσε Βέλε» (DW), οργανισμοί και βιομηχανικές μονάδες παραγωγής μπορούν να προσβληθούν από έναν κακόβουλο ιό, ή να παραλύσουν από την κλοπή κρίσιμων στοιχείων.

Το μεγάλο πρόβλημα, τονίζει η «DW», είναι ότι πολλές εταιρίες εξακολουθούν να λειτουργούν με πεπαλαιωμένα συστήματα που παρουσιάζουν κενά ασφάλειας.

Επειδή οι κίνδυνοι ασφάλειας στον κυβερνοχώρο θα μεγαλώνουν όλο και πιο πολύ, ειδικοί εκτιμούν ότι τόσο η βιομηχανία όσο και η Δημόσια Διοίκηση θα πρέπει άμεσα να λάβουν μέτρα και οι κατασκευαστές μηχανολογικών συστημάτων να φροντίζουν την εξασφάλιση των σημαντικών δεδομένων.

 

Από την έντυπη έκδοση

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Φουντώνει η οργή σαν πυρκαγιά

Οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται για το Ιράκ

Kon

Η μάχη του νερού

Kon

Ποιος θυμάται την Επανάσταση των Γαρυφάλλων

Kon

«Ινφλουένσερς» κατά των εμβολίων

Kon

Μ. Βρετανία: Χάος από λάθος μηνύματα για καραντίνα στη… United Pingdom

Λάμπρος Κατσαρός

Τα φαντάσματα της Ουτόγια

Kon

Η Σομαλία και πάλι στο προσκήνιο

Kon

Ενα «κίνημα» που προκαλεί ερωτήματα

Kon