Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Πλατεία Συντάγματος, έναν αιώνα μετά

Newsroom eleftherostypos.gr

Είναι πολλά 22 χρόνια, ιδίως όταν σε χωρίζουν από τον προηγούμενο αιώνα. Το 1999 ήταν μια δύσκολη χρονιά για την Ελλάδα και τον κόσμο γεμάτη κοινωνικά, πολιτικά και οικονομικά γεγονότα.

Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη

Καταστροφικός σεισμός 5,9 ρίχτερ στην Αθήνα με 145 νεκρούς, βομβαρδισμός της Γιουγκοσλαβίας, ευρωεκλογές, καθιέρωση του ευρώ. Μαζί με τα μεγάλα όμως που άλλαξαν τον ρου της ευρωπαϊκής και παγκόσμιας Ιστορίας, η ζωή συνεχιζόταν σε σχεδόν φυσιολογικούς ρυθμούς.

Ενα από τα αξιομνημόνευτα εκείνου του έτους ήταν ο πανευρωπαϊκός, αρχιτεκτονικός διαγωνισμός της ΕΑΧΑ για την ανάπλαση της πλατείας Συντάγματος εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων. Ο διαγωνισμός ολοκληρώθηκε και το πρώτο βραβείο κέρδισε η πρόταση του διεθνούς φήμης αρχιτέκτονα Δημήτρη Μανίκα και της ομάδας του, Ντόρας Παπαδημητρίου και Λεωνίδα Γεωργιάδη. Δύο δεκαετίες, δύο χρόνια και έναν διαφορετικό αιώνα αργότερα, ανακοινώνεται πως η πρόταση τελικά θα υλοποιηθεί.

Φανταστείτε την έκπληξη που θα ένιωσαν οι μελετητές όταν τους κάλεσαν από τον Δήμο Αθηναίων και τους είπαν να επικαιροποιήσουν τα σχέδιά τους, λαμβάνοντας υπόψη το χρόνο που πέρασε και τις νέες συνθήκες, αλλά χωρίς να αλλοιώνουν τη βασική φιλοσοφία και αισθητική τους.

Η είδηση από μόνη της είναι σπουδαία, αφού αφορά την ιστορικότερη πλατεία της πρωτεύουσας και τη σχέση εκατομμυρίων πολιτών με τον δημόσιο χώρο, όμως το ειδικό φορτίο που φέρει είναι ακόμα σπουδαιότερο, επειδή συμβολίζει την ευθύνη της Πολιτείας, μέσα από οποιαδήποτε μορφή κρατικού θεσμού, να φέρνει εις πέρας αυτά που αναλαμβάνει.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση την ευθύνη είχε ο Δήμος Αθηναίων, ο οποίος αποδεικνύει μια ακόμα φορά ότι είναι αποφασισμένος να αξιοποιήσει το πλούσιο και αναξιοποίητο μελετητικό απόθεμα που έχει. Αντίστοιχης φιλοσοφίας απόφαση είναι και η απόφαση να προχωρήσει η ανάπλαση της πλατείας Θεάτρου πίσω από το Δημαρχείο, βάσει της επίσης βραβευμένης -από το 2010- αρχιτεκτονικής μελέτης.

Μπορεί κάποιος να συμφωνεί ή να διαφωνεί με τον Μεγάλο Περίπατο, να γκρινιάζει ή να επικροτεί τις αλλαγές στην Ομόνοια, να αδημονεί ή να αδιαφορεί για την ανάπλαση της πλατείας Συντάγματος, αλλά κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί πως επιτέλους κάτι κινείται.

 

*Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Η μοναξιά δεν έρχεται ποτέ μόνη της

Πόσο κρατούν τα θαύματα σε αυτή τη χώρα;

Η μείωση του ΦΠΑ στους απινιδωτές σώζει ζωές

Kon

Η Iστορία της Ελλάδας σε 600 εκατομμύρια σελίδες

Kon

Η μεγάλη πρόκληση πίσω από την αύξηση του κατώτατου μισθού

Kon

Οσα διστάζουμε ή ντρεπόμαστε να ρωτήσουμε έχουν απαντήσεις

Kon

Ολυμπιακοί Αγώνες, ένα χρόνο μετά

Kon

Μήνυμα σε ένα πλαστικό μπουκάλι

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Οι γυναικοκτονίες της διπλανής μας πόρτας

Kon