Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Το νερό του Polexit μπήκε στο αυλάκι

Newsroom eleftherostypos.gr

Οταν ο Ντόναλντ Τουσκ απειλούσε την Ελλάδα του Τσίπρα με Grexit το 2015, ήταν αδύνατον να φανταστεί πως η δική του χώρα, η Πολωνία του Γιάροσλαβ Κατσίνσκι, θα ήταν εκείνη που θα βρισκόταν μια ανάσα από το Polexit, εν έτει σωτηρίω 2021. Δυστυχώς, δεν πρόκειται για δημοσιογραφική υπερβολή αλλά για σκληρή πραγματικότητα.

Γράφει ο Γιάννης Παπαδάτος

Την Τετάρτη η Βαρσοβία έθεσε εαυτήν ουσιαστικά εκτός Ε.Ε. με την προκλητική απόφαση του συνταγματικού πολωνικού δικαστηρίου (του ανωτάτου της χώρας), η οποία απορρίπτει ως «αντίθετη στο πολωνικό Σύνταγμα» την πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου κατά της νομοθεσίας εναντίον της διαφθοράς που θέσπισε η πολωνική κυβέρνηση, εγκαθιδρύοντας στην πραγματικότητα ασφυκτικό έλεγχο στους δικαστικούς και διοικητικούς θεσμούς, με τρόπο που δεν αρμόζει σε δημοκρατική χώρα. Δίκην σκληρού Brexiter, ο Πολωνός υπουργός Δικαιοσύνης, Ζμπίγκνιεφ Ζιόμπρο, τόνισε πως η απόφαση του πολωνικού δικαστηρίου στράφηκε ενάντια «στην ανάμιξη, στον σφετερισμό και τη νομική επιθετικότητα (sic) των οργάνων της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Δεν πρόκειται για συνηθισμένη διαμάχη αλλά για πόλεμο μέχρις εσχάτων, καθώς η Πολωνία αρνείται την αρμοδιότητα των ευρωπαϊκών δικαιοδοτικών οργάνων στην επικράτειά της, επιδιώκοντας μια σχέση αλά καρτ – που φυσικά δεν μπορεί να γίνει ανεκτή από τους… 26. Η Βαρσοβία βρίσκεται στην «μπούκα» της Ε.Ε. και για την κατάργηση του δικαιώματος στην άμβλωση, όπως επίσης για τις επιθέσεις στα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+. Ομως η επιβολή ελέγχου σε στιλ Ορμπάν και Ερντογάν δεν καταπίνεται με τίποτα από τις Βρυξέλλες.

Ο Τουσκ κατήγγειλε την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου ως συνειδητή απόπειρα εξώθησης της Πολωνίας εκτός Ε.Ε., καλώντας τους συμπατριώτες του να βάλουν φραγμό σε αυτή την εξέλιξη. «Η διαδικασία ενός νομικού Polexit λαμβάνει πλέον χώρα βήμα-βήμα», υπερθεμάτισε ο Συνήγορος του Πολίτη, Ανταμ Μπόντναρ. Η ειδοποιός διαφορά των Πολωνών (και των Ούγγρων) από τους Βρετανούς είναι ότι δεν θα φύγουν μόνοι τους από την Ε.Ε., αλλά προκαλούν τους άλλους να τους διώξουν.

Από την έντυπη έκδοση

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Oλυμπιο-μάρτυρες

Λίβανος: Ο σώζων εαυτόν σωθήτω

To διαρκές… πραξικόπημα του Ερντογάν

Kon

Λίβανος-Ιράκ: Εγκλήματα χωρίς τιμωρία

Kon

«Αντιεμβολιασμός», το νέο ταυτοτικό φετίχ των Ρεπουμπλικανών

Kon

Ποιος, ποιος, ποιος; Ο Ντράγκι ο θεός!

Kon

Οποιος καεί στο Αφγανιστάν φυσάει και την Αϊτή

Kon

Ολυμπιακή κερκίδα του καναπέ

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Οι μπανάνες της Καραϊβικής