ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΑΠΟΨΕΙΣ

Άμεση οικονομική στήριξη των ελαιοπαραγωγών της Τροιζηνίας

«Ευλογημένο» λάδι από το Άγιο Όρος: Ποιότητα και συνδυασμός σύγχρονων και παραδοσιακών τεχνικών

Newsroom eleftherostypos.gr

Οι συνθήκες του έντονου καύσωνα, καθώς και η παρατεταμένη ανομβρία στην Τροιζηνία έχουν οδηγήσει σε σημαντικές ζημίες στη καρποφορία των δέντρων και κατ’ επέκταση και στο εισόδημα των αγροτών της περιοχής.

Γράφει ο Λευτέρης Χρυσοφάκης*

Με την επέλαση της πανδημίας να έχει συρρικνώσει σε μεγάλο βαθμό το εισόδημα τους, οι ελαιοπαραγωγοί βρίσκονται αντιμέτωποι με μειώσεις εισοδήματος που σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να αγγίξει το 80%.

Οφείλουμε να τονίσουμε, ότι οι επαγγελματίες ελαιοπαραγωγοί της Τροιζηνίας αποτελούν ένα μέρος του πρωτογενή τομέα το οποίο έχει πληγεί σημαντικά τα τελευταία δύο (2) έτη, καθώς πέραν του γεγονότος των ιδιαιτέρως χαμηλών τιμών της αγοράς, του υψηλού ανταγωνισμού με αγορές Τρίτων χωρών και του δυσμενούς αντικτύπου της πανδημικής κρίσης, καλούνται να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της εναλλαγής της θερμοκρασίας και της μεταβολής των κλιματολογικών συνθηκών, οι οποίες και επηρέασαν επί τα χείρω την παραγωγή τους, προκαλώντας το εν λόγω πρόβλημα της ακαρπίας των ελαιόδεντρων τους.

Τα παραπάνω σε συνδυασμό με την περιορισμένη υποστήριξη της Πολιτείας προς τους ελαιοπαραγωγούς διαμορφώνουν ένα ζοφερό περιβάλλον για τους αγρότες της Tροιζηνίας.

Εξαιτίας των ανωτέρω και των ήδη καταγεγραμμένων αρνητικών επιπτώσεων στο τοπικό εισόδημα, την περιφερειακή και εθνική οικονομία, κρίνεται επιτακτική η ανάγκη η Κυβέρνηση και ο αρμόδιος Υπουργός να προβεί σε ένταξη των περιοχών, στις οποίες παρατηρείται ήδη το πρόβλημα της ακαρπίας, σε πρόγραμμα ΚΟΕ (πρώην ΠΣΕΑ) και την αξιοποίηση κάθε διαθέσιμου χρηματοδοτικού εργαλείου, προκειμένου έτσι να αμβλυνθούν οι συνέπειες της οικονομικής ζημίας και να επιδειχθεί η έμπρακτη αλληλεγγύη προς εκείνους από μεριάς της Πολιτείας.

Ο αγροτικός κόσμος αναμένει σύντομα, δίχως καθυστερήσεις να στηριχθούν οι ελαιοπαραγωγοί,  καθώς ο κλάδος προέρχεται από δυο και τρεις κακές χρονιές, με αποτέλεσμα να μην έχει όχι μόνο για τις καλλιεργητικές ανάγκες, αλλά και τα προς το ζην.

Παράλληλα, αναμένουμε μια εξήγηση, γιατί στις αποζημιώσεις των 350 εκατ. ευρώ που ανακοίνωσε την Τετάρτη με ο κ. Σπήλιος Λιβανός, μένουν εκτός πολλές καλλιέργειες που επλήγησαν φέτος στη χώρα μας , όπως οι ελιές, ενώ ταυτόχρονα το ΥπΑΑΤ, σε αντίστοιχες περιπτώσεις φρούτων που ήταν σε προ-ανθικό στάδιο (κεράσια, μήλα κ.λπ.), φρόντισε να να τα εντάξει στις αποζημιώσεις.

Θέλουμε να πιστεύουμε, ότι η συγκεκριμένη απόφαση δεν είναι στη λογική της κατεύθυνσης δύο μέτρα και δύο σταθμά, διότι εάν ισχύει κάτι τέτοιο, τότε είναι πασιφανές ότι η Κυβέρνηση έχει ξεγράψει την ελαιοκαλλιέργεια, αβαντάροντας τα εισαγόμενα και όχι την εγχώρια παραγωγή.

* Ο Λευτέρης Χρυσοφάκης είναι Μέλος στη Γραμματεία Τομέα Ναυτιλίας του Κινήματος Αλλαγής, και Επιχειρηματίας στον κλάδο της Ναυτιλίας και της Εστίασης

Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις 

Ειδήσεις σήμερα 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε InstagramFacebook και Twitter

Προτεινόμενα για εσάς

Θρίλερ στην Τροιζηνία: Δικηγόρος βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του

Evanthia Karra

Κορωνοϊός: Έκτακτη ενίσχυση έως 4.000€ σε 145.000 ελαιοπαραγωγούς [πίνακας]

Δημήτρης Ντόγκας