Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Η Ελλάδα αλλάζει ταχύτητα με το πρόγραμμα ανάπτυξης

ευρωζώνη

Newsroom eleftherostypos.gr

Την Πέμπτη, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, θα βρεθεί στην Αθήνα προκειμένου να ανακοινώσει επισήμως στον Κυριάκο Μητσοτάκη την έγκριση του ελληνικού σχεδίου ανάπτυξης και την έναρξη των χρηματοδοτήσεων για τα έργα που έχουν περιληφθεί.

Γράφει ο Πάνος Αμυράς*

Πρόκειται για μια ιστορική καμπή για την Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη. Για πρώτη φορά η Ενωση δανείζεται ως ενιαίος οικονομικός φορέας και διαθέτει στις χώρες- μέλη της επιχορηγήσεις, δηλαδή «δωρεάν χρήματα», προκειμένου να τονωθούν οι οικονομίες τους ύστερα από την περίοδο ύφεσης του κορονοϊού.

Η ευκαιρία για μας είναι μοναδική. Εχουμε στη διάθεσή μας 18 δισεκατομμύρια επιχορηγήσεων, από τα οποία πάνω από 7 δισ. θα εκταμιευθούν φέτος, και άλλα 14 δισεκατομμύρια χαμηλότοκων δανείων προκειμένου να ενισχύσουμε την παραγωγική μας βάση, να χρηματοδοτήσουμε τη μετάβαση στην ψηφιακή εποχή αλλά και στην πράσινη οικονομία και κυρίως να κινητοποιήσουμε νέες επενδύσεις. Γιατί ένα βασικό στοιχείο συμμετοχής στα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης είναι η συνεισφορά των επιχειρήσεων με δικά τους κεφάλαια. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα ωφεληθούν μέσω ειδικών προγραμμάτων, τύπου «Εξοικονομώ», ενώ συνολικά το ΑΕΠ θα αυξάνεται ετησίως άνω του 1,5% από την εισροή των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. Σύμφωνα με αναλυτές τραπεζών η χώρα μας θα λάβει τα περισσότερα κονδύλια ως προς το ΑΕΠ μεταξύ των μελών της ευρωζώνης

Η Ελλάδα, ύστερα από μία δεκαετία οικονομικής κρίσης αλλά και την επώδυνη περίοδο της πανδημίας, αλλάζει πρόσωπο. Οι πολίτες είναι πιο ώριμοι μετά τις περιπέτειες των Μνημονίων και θέλουν προτάσεις για το αύριο. Μέχρι τώρα μόνο η κυβέρνηση έχει παρουσιάσει συγκροτημένο σχέδιο, δεν είναι τυχαίο ότι η πρόεδρος της Ε.Ε. θα είναι στην Αθήνα μεθαύριο για να ανακοινώσει την έγκριση των προγραμμάτων ανάκαμψης. Η αντιπολίτευση -και δη η αξιωματική- έχει μείνει στα στερεότυπα του παρελθόντος, συμπορεύεται με τις οπισθοδρομικές δυνάμεις περασμένων δεκαετών και προσπαθεί να αναβιώσει ένα κλίμα λαϊκής αγανάκτησης, που προσκρούει τόσο στις προτεραιότητες των πολιτών όσο και στις απαιτήσεις της εποχής.

ΤΟ ΕΠΙΤΕΛΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ Ο ΣΥΡΙΖΑ

Ενδιαφέρον το άρθρο που συνυπογράφουν στο «Βήμα» για το επιτελικό κράτος η τέως υπουργός Πολιτισμού επί ΣΥΡΙΖΑ, Μυρσίνη Ζορμπά, και ο ιστορικός Αντώνης Λιάκος. Τα δύο στελέχη που συμμετέχουν στην προσπάθεια διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ μάλλον αποδομούν την επίσημη γραμμή του κόμματος σε ό,τι αφορά τις επιδόσεις του επιτελικού κράτους και την πολιτική ισχύ της κυβέρνησης. Το απόσπασμα από το άρθρο τους είναι χαρακτηριστικό:

«Πού βρισκόμαστε σήμερα στην Ελλάδα; Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν είναι μια κυβέρνηση που παραπαίει. Ας μην παίρνουμε τις επιθυμίες μας για πραγματικότητα. Μετά από μια δεκαετία κρίσης, ο ελληνικός αστισμός ανασυγκροτείται και αυτό εκφράζει αυτή η κυβέρνηση με ένα μεγάλο άνοιγμα. Το άνοιγμα αυτό δεν πρέπει να το βλέπουμε μόνο ως άθροισμα πολιτικών τάσεων, δηλαδή από τους μακεδονομάχους ως τους εκσυγχρονιστές, αλλά κυρίως ως μπλοκ εξουσίας με κοινωνικά ερείσματα, πολιτική διαχείριση, με μέσα επικοινωνίας και κυρίως με στρατηγική. Το επιτελικό κράτος δεν είναι για διακωμώδηση». Στη συνέχεια οι δύο αρθρογράφοι καταγγέλλουν την κυβέρνηση για τις πολιτικές της, ωστόσο το μήνυμα που στέλνουν στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ είναι αφήστε τις κατά φαντασίαν «χρεοκοπίες της κυβέρνησης» και δουλέψτε για τη διεύρυνση και όχι τη νομή κομματικής εξουσίας.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ Η ΥΦΕΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ

Μέχρι τις αρχές Ιουλίου είναι εφικτός ο στόχος για μηδενικούς θανάτους από τον κορονοϊό σύμφωνα με όσα δήλωσε χθες στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης. Η πανδημία έχει μπει στο κανάλι της ύφεσης, όπως προκύπτει από τον μειούμενο αριθμό κρουσμάτων και εισαγωγών στα νοσοκομεία.

Ο εμβολιασμός των δυναμικών ηλικιών, μετά τους ηλικιωμένους που είχαν προηγηθεί, έχει συμβάλει καθοριστικά στον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού. Εάν επιβεβαιωθεί η εκτίμηση του κ. Σαρηγιάννη το όφελος θα είναι σημαντικό αφενός γιατί κάθε ανθρώπινη απώλεια αποτελεί βαρύ τίμημα για τη χώρα και αφετέρου διότι ο δείκτης είναι καθοριστικός για τις επιλογές των ξένων επισκεπτών. Ενα «καθαρό» καλοκαίρι από κρούσματα και νοσηλείες θα βοηθήσει τον τουρισμό να πετύχει το στόχο για διπλάσια έσοδα σε σχέση με πέρυσι.

 

*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

 

 

Προτεινόμενα για εσάς

Αντιπολίτευση κάτω από τη βάση

Kon

Ένα ισχυρό κίνητρο κατά της φοροδιαφυγής

Kon

Το γαρ πολύ της θλίψεως στον ΣΥΡΙΖΑ γεννά παραφροσύνη

Kon

Το κράτος έδωσε πολλά για να χαθούν από τους αρνητές

Kon

Πτυχιούχος στον λαϊκισμό

Kon

Οι τελευταίες μάχες κατά της αδράνειας

Οι μεταρρυθμίσεις ωθούνται από τις δυνάμεις του μεσαίου χώρου

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Ούτε αυτονόητος ούτε υποχρεωτικός τελικά ο εμβολιασμός για τον ΣΥΡΙΖΑ

Kon

Πρωταθλητής κυρίως γίνεσαι

Kon