Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Oι Κολομβιανοί ξήλωσαν τον… Κολόμβο

Κολομβία

Newsroom eleftherostypos.gr

Aπό το πρωί του Σαββάτου ο Χριστόφορος Κολόμβος και η Ισαβέλλα η Καθολική έπαψαν να υποδέχονται τους ξένους επισκέπτες που κατευθύνονται προς το κέντρο της Μπογκοτά από το διεθνές αεροδρόμιο «Ελντοράδο».

Γράφει ο Γιάννης Παπαδάτος

Τα θεόρατα αγάλματα του ανθρώπου που ανακάλυψε την Αμερική και της Ισπανίδας βασίλισσας που χρηματοδότησε την αποστολή του ξηλώθηκαν άρον άρον από τις βάσεις τους με εντολή της κυβέρνησης της Κολομβίας και μεταφέρθηκαν σε άγνωστο σημείο.

Η επιχείρηση έγινε άγρια χαράματα, ώστε οι χιλιάδες διαδηλωτές, που βεβήλωσαν και προσπάθησαν να γκρεμίσουν οι ίδιοι τα αγάλματα στις ταραχές των τελευταίων μηνών, να μην πάρουν την ικανοποίηση ότι πέτυχαν αυτό που ζητούσαν.

Τα ξένα ΜΜΕ (ημών συμπεριλαμβανομένων, κάνουμε την αυτοκριτική μας…) δεν έδωσαν την πρέπουσα κάλυψη στην κοινωνική αναταραχή των τελευταίων μηνών στην Κολομβία. Παρά την άγρια καταστολή της κυβέρνησης του προέδρου Ντούκε, με τους 60 και πλέον νεκρούς, τους εκατοντάδες τραυματίες και τις αναρίθμητες συλλήψεις, η κοινωνία πέτυχε την απόσυρση του φορολογικού νομοσχεδίου και άλλων δυσβάσταχτων και αντιδημοκρατικών μέτρων που προσπάθησε να προωθήσει η κυβέρνηση.

Ομως στην Κολομβία και σε όλη τη Λατινική Αμερική -ιδίως σε χώρες με μεγάλο πληθυσμό αυτοχθόνων- σοβεί και μια έντονη κοινωνική διαμάχη για την αναθεώρηση του ιστορικού παρελθόντος και για την καταδίκη των Ευρωπαίων αποικιοκρατών, που 500 και πλέον χρόνια μετά την «ανακάλυψη» της Αμερικής εξακολουθούν να κυριαρχούν μέσα από τους λευκούς απογόνους τους σε βάρος των μιγάδων και των αυτοχθόνων.

Το κολομβιανό υπουργείο Πολιτισμού ομολόγησε ότι τα αγάλματα του Κολόμβου και της Ισαβέλλας μεταφέρθηκαν προ του κινδύνου να καταστραφούν από τους διαδηλωτές! Εγινε προληπτικά, για να μην έχουν την τύχη των αγαλμάτων του Λένιν το 1989 και του Σαντάμ στη Βαγδάτη το 2003, που συμβόλισαν το τέλος μιας εποχής.

Στη Νότιο Αμερική δεν έχει φανεί ακόμη πού θα γείρει η πλάστιγγα. Η διαπάλη συμβόλων, ιδεών και πολιτικής συνεχίζεται…

 

Από την έντυπη έκδοση

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Το νερό του Polexit μπήκε στο αυλάκι

To διαρκές… πραξικόπημα του Ερντογάν

Kon

Λίβανος-Ιράκ: Εγκλήματα χωρίς τιμωρία

Kon

«Αντιεμβολιασμός», το νέο ταυτοτικό φετίχ των Ρεπουμπλικανών

Kon

Ποιος, ποιος, ποιος; Ο Ντράγκι ο θεός!

Kon

Οποιος καεί στο Αφγανιστάν φυσάει και την Αϊτή

Kon

Ολυμπιακή κερκίδα του καναπέ

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Οι μπανάνες της Καραϊβικής

Σουηδία: Πολύ κακό για το τίποτα

Kon