Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Η απομόνωση ψεκασμένων θεωριών

Συνέδριο Υπογονιμότητας

Newsroom eleftherostypos.gr

Το σποτ για το περιβόητο συνέδριο υπογονιμότητας σόκαρε τους πολίτες και το πολιτικό σκηνικό. Τέτοιου είδους αναχρονιστικές και σκοταδιστικές απόψεις πρέπει να καταδικάζονται και να απομονώνονται. Οπως και έγινε.

Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης

ΔΥΣΤΥΧΩΣ, όμως, για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται ότι οι ψεκασμένες θεωρίες που αναπαράγονται από μικρές μειοψηφίες στην κοινωνία κυκλοφορούν… ανάμεσά μας.

ΚΑΠΟΙΟΙ πιστεύουν πως για την υπογεννητικότητα φταίει το ότι οι γυναίκες σπουδάζουν και εργάζονται, ενώ η «λύση» τους θα ήταν να επιστρέψουμε 100 χρόνια πίσω. Τότε που η γυναίκα δεν είχε δικαιώματα.

ΚΑΠΟΙΟΙ πιστεύουν ότι ο κορονοϊός είναι μια παγκόσμια συνωμοσία. Πως τα lockdowns έγιναν γιατί έχουμε «χούντα» και όχι δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση. Πως τα εμβόλια περιέχουν… τσιπάκια του Μπιλ Γκέιτς.

ΚΑΠΟΙΟΙ το αρνούνται ακόμα και τώρα. Υστερα από 12.405 θανάτους και χιλιάδες ακόμα πολίτες που νοσηλεύτηκαν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Και άλλοι γκρινιάζουν για τα λίγα περιοριστικά μέτρα που έχουν απομείνει και διοργανώνουν πάρτι με χιλιάδες συμμετέχοντες.

ΑΛΛΑ, δυστυχώς, το πρόβλημα δεν αφορά μόνο στον σκληρό πυρήνα κάθε είδους ψεκασμένων.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ευθύνη έχουν όλα τα κόμματα. Και δεν χρειάζεται να γυρίσουμε λίγα χρόνια πίσω, όταν κάποιοι πολιτικοί υποστήριζαν πως θα έσκιζαν τα Mνημόνια.

ΑΣ δούμε και το σήμερα. Η κυβέρνηση έχει ανοίξει τη συζήτηση για διευκολύνσεις, για κάποιου είδους προνόμια που θα έχουν οι εμβολιασμένοι σε σχέση με τους ανεμβολίαστους. Και κάποιοι που κατήγγελλαν ότι οι εμβολιασμοί δεν πάνε γρήγορα, τώρα κραυγάζουν αντιτιθέμενοι σε οποιαδήποτε υποχρεωτικότητα για κάποιους κλάδους εργαζομένων όπως οι υγειονομικοί, οι εκπαιδευτικοί, τα σώματα ασφαλείας. Αλλά, τουλάχιστον για την ώρα, κάποια κόμματα της αντιπολίτευσης -ανάμεσά τους και ο ΣΥΡΙΖΑ- δεν έχουν εκφράσει την άποψή τους γι’ αυτό το τόσο σημαντικό θέμα.

ΑΚΡΑΙΕΣ, παράλογες, ψεκασμένες θεωρίες και απόψεις θα υπάρχουν πάντοτε. Σε μια χώρα δημοκρατική όπως η Ελλάδα κανείς δεν μπορεί να τις απαγορεύσει. Αυτό που απαιτείται, όμως, είναι να υπάρχει ξεκάθαρη καταδίκη από όλο το πολιτικό σύστημα και από τους ανθρώπους που ηγούνται σε κάθε τομέα της κοινωνίας. Μόνο έτσι αυτές οι φωνές θα απομονωθούν. Γιατί μπορεί παλαιότερα το θέμα να ήταν τα Mνημόνια, χθες η πανδημία, σήμερα η υπογονιμότητα και οι εμβολιασμοί, αύριο θα είναι κάποιο άλλο σημαντικό για την πορεία της κοινωνίας ζήτημα.

 

*Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

 

Προτεινόμενα για εσάς

Η αύξηση των μισθών και η πραγματικότητα

Kon

Κάτι φαίνεται πως μάθαμε τελικά

Kon

Αξιολόγηση εκπαιδευτικών ή πολύ κακό για το τίποτα

Kon

Ούτε κουβέντα ο Τσίπρας για το μεταναστευτικό

Kon

Η φάμπρικα του λαϊκισμού ακόμα παράγει… θαύματα!

Kon

Ο «αρνητισμός» του ΣΥΡΙΖΑ και το ψάρεμα σε θολά νερά

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Nαι, οι πολίτες αποφασίζουν για την πανδημία

Kon

Γιατί δεν «αρέσει» ο ΣΥΡΙΖΑ

Kon

Οι «λευκές κόλλες» και οι στρεβλώσεις

Kon