Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Η οικονομία και οι μεταρρυθμίσεις

Ταμείο Ανάκαμψης

Newsroom eleftherostypos.gr

Τα μηνύματα που έρχονται για την ελληνική οικονομία είναι θετικά. Τόσο αυτά που βασίζονται στα επίσημα στοιχεία για την πορεία του ΑΕΠ όσο και αυτά που προέρχονται από το εξωτερικό με το κλίμα εμπιστοσύνης που έχει διαμορφωθεί τους τελευταίους μήνες από τις διεθνείς τράπεζες και το τεράστιο επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα που εκδηλώνεται γενικότερα από τις αγορές.

Γράφει ο Γιάννης Ευαγγελίδης

ΕΙΝΑΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΗ η υπερκάλυψη που κατέγραψε το ελληνικό δεκαετές ομόλογο, με προσφορές που ξεπέρασαν συνολικά τα 29 δισ. ευρώ και με εξαιρετικά χαμηλό επιτόκιο και ενώ το Δημόσιο ζητούσε να αντλήσει μόλις 2,5 δισ. ευρώ. Ενδεικτικό είναι επίσης ότι η ύφεση κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους διαμορφώθηκε σε 2,3%, ενώ οι προβλέψεις, ακόμα και του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, μιλούσαν για συρρίκνωση του ΑΕΠ άνω του 7%. Ωστόσο, παρά τα αισιόδοξα στοιχεία, το οικονομικό επιτελείο εμφανίζεται συγκρατημένο, και καλά κάνει. Δεν αναθεωρεί τις εκτιμήσεις του για την ανάπτυξη, διατηρώντας τον στόχο στα επίπεδα του 3,6%, αν και οι διεθνείς οργανισμοί κάνουν λόγο για αύξηση του ΑΕΠ άνω του 4,5%.

ΟΛΑ ΑΥΤΑ που έχουν οδηγήσει στην αλλαγή του κλίματος, οφείλονται στο γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει καταφέρει να πείσει ότι η χώρα εκσυγχρονίζεται, γίνεται πιο φιλική στις επενδύσεις και ότι το κράτος είναι σε θέση να πετύχει όσα χρειάζεται μια χώρα τη νέα εποχή. Να ψηφιοποιήσει πλήρως το Δημόσιο, να φτιάξει τις υποδομές, να ενισχύσει το σύστημα Υγείας, να αναβαθμίσει το επίπεδο της Παιδείας, να κάνει την αναγκαία τομή στο εργασιακό και την αγορά εργασίας, όπως και πράττει.

ΤΗΝ ΩΡΑ που ο Αλ. Τσίπρας βυθίζεται, όχι μόνο στη δημοσκοπική κατρακύλα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στην πολιτική μιζέρια, τον λαϊκισμό και τον διχαστικό λόγο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δείχνει ότι κοιτάζει μπροστά, προς την επόμενη ημέρα για τη χώρα, με πολιτικές και μεταρρυθμίσεις για την αλλαγή του κράτους, τη στήριξη των εργαζομένων, την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και των επενδύσεων, την παραγωγική αναδιάρθρωση και τη βελτίωση των εισοδημάτων.

ΟΙ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ στο κράτος και τους κρίσιμους τομείς είναι το κλειδί για την ανάκαμψη, που θα είναι πλέον μόνιμη, αντί να τα περιμένουμε όλα και για πάντα από τον τουρισμό που αυτή τη στιγμή αποτελεί το βασικό όχημα για την ανάπτυξη.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Η μη πολιτικά ορθή αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ

Η πολιτική κυριαρχία του Κυριάκου Μητσοτάκη

Η μεταρρύθμιση του νέου σχολείου

Τα δικαιώματα των εμβολιασμένων

Μπάιντεν, Ρωσία, Κίνα, Τουρκία και Ελλάδα

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Η αντίληψη της Τουρκίας και οι συμμαχίες…

Η δημαγωγία του Αλέξη Τσίπρα

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Το «αντάρτικο» στη Βουλή και η υποκρισία του Τσίπρα

Μεταρρύθμιση σε Παιδεία, αγορά εργασίας