ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΑΠΟΨΕΙΣ

Η αντίληψη της Τουρκίας και οι συμμαχίες…

Ερντογάν

Newsroom eleftherostypos.gr

Η δυσαρέσκεια που εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας αναφορικά με την απόφαση της Γερμανίας να αποκλείσει για δεύτερη φορά την Ελλάδα από τη διάσκεψη για τη Λιβύη, αναδεικνύει το γεγονός ότι το Βερολίνο επιμένει εμμονικά σε μια τακτική που λειτουργεί προς όφελος της Αγκυρας και σε βάρος των ελληνικών συμφερόντων, δηλαδή ενός κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Γράφει ο Γιάννης Ευαγγελίδης

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ, η στήριξη των ΗΠΑ προς την Ελλάδα, λίγες ημέρες πριν από τη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν, είναι ξεκάθαρη και προκαλεί εκνευρισμό στον Ερντογάν, ο οποίος βλέπει ότι έχει απομονωθεί σε διεθνές επίπεδο και αναζητά απεγνωσμένα κάποιο στήριγμα στο Βερολίνο. Τουλάχιστον όσο υπάρχει η σημερινή καγκελαρία, γιατί μετά τις επόμενες εκλογές η κατάσταση μπορεί να είναι πολύ διαφορετική, καθώς μπορεί να ανατραπεί υπέρ της Ελλάδας.

ΕΙΝΑΙ ΓΕΓΟΝΟΣ, άλλωστε, ότι η Ευρώπη έχει ταχθεί με το μέρος της χώρας μας σε όλα τα ζητήματα, καταδικάζοντας την τουρκική προκλητικότητα και παραβατικότητα και δηλώνοντας κατ’ επανάληψη έτοιμη για την επιβολή κυρώσεων στην Αγκυρα, η οποία διαθέτει την υποστήριξη μόνο της Γερμανίας και ορισμένες φορές την ανοχή χωρών με τις οποίες έχει οικονομικές, εξοπλιστικές συναλλαγές, όπως για παράδειγμα η Ισπανία.

Η ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ Τραμπ από τον Λευκό Οίκο στέρησε από τον Ερντογάν έναν συνομιλητή που δήλωνε φίλος του, ενώ η έλευση Μπάιντεν σηματοδοτεί μια σκληρή στάση των ΗΠΑ έναντι της Τουρκίας που απειλείται με σοβαρές κυρώσεις αν δεν εγκαταλείψει τους S-400.

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Μητσοτάκη έχει επιπλέον διαμορφώσει ένα πλαίσιο ισχυρών συμμαχιών στην Ευρώπη και την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου με χώρες όπως η Αίγυπτος και το Ισραήλ, την ώρα που οι φοβέρες του Ερντογάν, όχι μόνο δεν τον βοήθησαν, αλλά επιδείνωσαν τις σχέσεις της Τουρκίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη.

ΓΙΑ ΑΥΤΟ και η Ελλάδα μπορεί πλέον να τα λέει έξω από τα δόντια στην Τουρκία, όπως έκανε ο Ν. Δένδιας. Αλλά μπορεί επίσης, για παράδειγμα, να ξεκαθαρίζει ότι την επέκταση των χωρικών μας υδάτων δεν θα τη συζητήσουμε με την Τουρκία, όπως δεν θα τη συζητήσουμε και με καμιά άλλη χώρα, αφού, βάσει του Δικαίου της Θάλασσας και της UNCLOS, η επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια είναι εθνικό κυριαρχικό μας δικαίωμα, το οποίο η χώρα μας θα ασκήσει όποτε κρίνει ότι αυτό υπηρετεί το εθνικό της συμφέρον.

Η ΤΟΥΡΚΙΑ έχει μια ιδιαίτερη αντίληψη των πραγμάτων. Δεν έχει συνυπογράψει την UNCLOS, ενώ προτάσσει το απαράδεκτο casus belli έναντι της Ελλάδας. Είναι σαν τον πρόεδρό της, Ταγίπ Ερντογάν, που αποκάλυψε ότι έχει λάβει τρεις δόσεις του εμβολίου κατά του κορονοϊού, την ώρα που εκατομμύρια άνθρωποι στη γειτονική χώρα δεν έχουν τη δυνατότητα να κάνουν ούτε την πρώτη δόση, εξαιτίας της έλλειψης εμβολίων.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Η οικονομία και οι μεταρρυθμίσεις

Η δημαγωγία του Αλέξη Τσίπρα

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Το «αντάρτικο» στη Βουλή και η υποκρισία του Τσίπρα

Μεταρρύθμιση σε Παιδεία, αγορά εργασίας

Αρνητές της (κοινής) λογικής

Το εμβόλιο «κλειδί» για οικονομική ανάπτυξη

Το σχέδιο για την επόμενη μέρα

Πάσχα δεν είναι μόνο το χωριό

Η διπλωματία και η σημειολογία