ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΑΠΟΨΕΙΣ

Η νέα Οδύσσεια του… Οδυσσέα

Όλα τα γεγονότα του 2018 στην Ελλάδα σε τέχνες και πολιτισμό

Newsroom eleftherostypos.gr

Φίλη -ζει στη Νέα Υόρκη- σε mail της μου έγραψε ότι ο διευθυντής του σχολείου που πηγαίνουν τα παιδιά της τους ανήγγειλε ότι από τη σχολική χρονιά 2021-2022 δεν θα διδάσκονταν πλέον την ΟΔΥΣΣΕΙΑ του Ομήρου.

Γράφει η Άννα Παναγιωταρέα

Ο ΟΜΗΡΟΣ, σύμφωνα με τον διευθυντή, αποδείχθηκε σεξιστικός! Στην Οδύσσεια, βάζει την Πηνελόπη να υφαίνει και το βράδυ να ξηλώνει το υφαντό, ώστε οι μνηστήρες να περιμένουν άδικα νέο γάμο. Μένει πιστή στον άντρα της, τον βασιλιά της Ιθάκης, Οδυσσέα. Υπάρχουν στίχοι, έγραφε ο διευθυντής, για δούλους και δούλες, για την κυριαρχία του μηχανορράφου ανδρός, έναντι της γυναικός που έπεσε θύμα αυταρχισμού από μια κοινωνία ανδροκρατούμενη!

ΔΗΛΑΔΗ, η ομηρική κοινωνία, γύρω στα 710 π.Χ. αξιολογείται από τον αδαή διευθυντή με κριτήρια του 21ου αιώνα; Καταργεί την Οδύσσεια για να μην εθίσει τα παιδιά στην ανδρική κυριαρχία και σε μια ελίτ που ελέγχει τις παραγωγικές δυνάμεις; Ετριβα τα μάτια μου!

Λίγο αργότερα έμεινα και άναυδη, όταν με ενημέρωσε ότι σπουδαία αμερικανικά μουσεία θα αποσύρουν όσα αρχαία ελληνικά γλυπτά παρουσιάζουν θυσίες ζώων σε θεούς ακόμη και βωμούς που το υπαινίσσονται! Διότι τώρα δεν επιτρέπονται οι σφαγές ζώων. Η εξήγηση ότι αυτά τα αριστουργήματα αφορούν στην αρχαία κοινωνία του 5ου αιώνα, βρήκε τοίχο. Η παράνοια είναι πλήρης.

ΕΛΛΗΝΑΣ καθηγητής στο Πρίνστον μάς διηγήθηκε όσα διατείνεται μαύρος συνάδελφός του που απαιτεί να καταργηθεί η μελέτη των κειμένων της κλασικής αρχαιότητας διότι διαιωνίζουν τη λευκή υπεροχή. Τα αρχαία κλασικά κείμενα προπαγανδίζουν τη δουλεία, επαινούν την αποικιοκρατία, καταγράφουν ιδεολογικά παράλληλα με τον ναζισμό! Με τον ναζισμό; Ναι, επειδή στην Αρχαία Ελλάδα ανιχνεύονται εξιδανικευμένες οι ιδέες του ναζισμού! Θαρρώ πως οι Αμερικανοί για να υπηρετήσουν την πολιτική ορθότητα και καθώς ψάχνονται για ταυτότητα, θυσιάζουν τις αρχές που υπηρετεί το Σύνταγμά τους από το 1791. Μήπως ήρθε η ώρα να παραδεχθούμε ότι ο Σωκράτης ήταν… μαύρος;

ΘΥΜΩΝΩ με τα καμώματα των Αμερικανών και εξοργίζομαι με όσα εμείς οι Ελληνες μηχανευτήκαμε κατά της κλασικής παιδείας. Η καταστροφή στη σπουδή των Αρχαίων Ελληνικών άρχισε επί υπουργού Παιδείας Γεωργίου Ράλλη. Κατήργησε τη μελέτη του αρχαίου κειμένου και κολακεύθηκε που η Αριστερά τον επαίνεσε, ως δημοκράτη, για την απόφασή του. Λόγοι προσωπικοί τον καθιστούσαν ευάλωτο.

ΩΣΤΟΣΟ, τώρα είναι αδήριτη ανάγκη να πολεμήσουμε την πέραν του Ατλαντικού παράνοια. Γλώσσα, από Ομήρου άρχεσθαι, και κλασική παιδεία και Δημοκρατία και θησαυροί πολιτιστικού αποθέματος είναι η δική μας μοναδική κληρονομιά, που κανονάρχησε τον κόσμο όλο. Είναι η ώρα να δούμε την Ελλάδα αλλιώς: Μπορούμε να γίνει κέντρο των κλασικών σπουδών. Το μπορούμε.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Αντίο Δημήτρη…

Σκευωρία από συστάσεως…

Kon

Βαρύς αχός ακούγεται…

Kon

Αντε κάνε καμιά δουλειά…

Τι έχουν τα έρμα…

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Σαν παλιό ανέκδοτο…

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Οι τιμές τραβούν την ανηφόρα…

Kon

Σας πήραμε, σας πήραμε…

Kon

Ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις…

Kon