ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΑΠΟΨΕΙΣ

Τον Καλογρίτσα πότε θα τον μηνύσει ο Παππάς;

Χρήστος Καλογρίτσας

Newsroom eleftherostypos.gr

Ο Ν. ΠΑΠΠΑΣ προανήγγειλε χθες την προσφυγή του στη Δικαιοσύνη εναντίον τον «Νέων», μετά το δημοσίευμα της εφημερίδας για το πόρισμα της Τραπέζης της Ελλάδος και τη διαδρομή των 3.000.000.

Γράφει ο Μπάμπης Παπαπαναγιώτου

Προφανώς και είναι αναφαίρετο δικαίωμα του κ. Παππά να υπερασπιστεί τον εαυτό του, με όποιον τρόπο κρίνει ο ίδιος. Ωστόσο, στην έως τώρα συμπεριφορά του υπάρχουν δύο κραυγαλέες ανακολουθίες: 1. Προτίθεται να μηνύσει τα «Νέα», αλλά δεν μηνύει τον Χρ. Καλογρίτσα, ο οποίος φέρεται να έχει καταθέσει τα μύρια όσα εναντίον του και σύμφωνα με πληροφορίες έχει δώσει στην Προανακριτική Επιτροπή μέρος της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας που είχαν. Μεγάλη ευαισθησία για ένα ρεπορτάζ το οποίο ουσιαστικά αναλύει το πόρισμα της ΤτΕ, παροιμιώδης «αδιαφορία» για τις καταθέσεις του «κόκκινου εργολάβου», που, όπως εγράφη, «τον καίει» με όσα είπε. Είναι τουλάχιστον περίεργη η επιλεκτική ευθιξία του κ. Παππά. Υπερβολική απέναντι σε ένα ρεπορτάζ, παντελώς ανύπαρκτη απέναντι στον άνθρωπο που τον καταγγέλλει ως τον ιθύνοντα νου πίσω από το ΣΥΡΙΖΑ Channel. 2. Επέλεξε να απολογηθεί στην Προανακριτική όχι με φυσική παρουσία, αλλά διά υπομνήματος. Είναι απολύτως νόμιμο κάτι τέτοιο. Αλλά εγείρει πολιτικά και νομικά ερωτήματα.

ΝΟΜΙΚΟΙ κύκλοι, π.χ., οι οποίοι έχουν γνώση των έως τώρα καταθέσεων, εκτιμούν ότι ο Ν. Παππάς με τον τρόπο που επέλεξε να απολογηθεί αποφεύγει τη «βάσανο των ερωτήσεων» και, το ακόμα σημαντικότερο, αποφεύγει «το ενδεχόμενο της κατ’ αντιπαράσταση εξέτασης με τον Χρ. Καλογρίτσα.

Η συνολική κατάθεση του «καπετάνιου» συγκροτεί ένα συγκεκριμένο αφήγημα, το οποίο στρέφει τα βλέμματα κατευθείαν στον Ν. Παππά. Μένει να γίνει γνωστό και το υπόμνημα του Ν. Παππά, ο οποίος ωστόσο έχει μιλήσει και στη Βουλή και δημοσίως προβάλλοντας ένα εντελώς άλλο αφήγημα για την ίδια ιστορία. Εύλογη θα ήταν λοιπόν μια κατ’ αντιπαράσταση εξέταση των δύο βασικών πρωταγωνιστών της Προανακριτικής προκειμένου να ζητηθούν επεξηγήσεις-αποσαφηνίσεις στα ουκ ολίγα σημεία στα όποια τα δύο αφηγήματα έρχονται σε μετωπική σύγκρουση.

Αν ο Ν. Παππάς επέλεγε να απολογηθεί διά ζώσης, θα μπορούσε να τεθεί θέμα κατ’ αντιπαράσταση εξέτασης των δύο. Αλλά με την επιλογή που έκανε ο ελεγχόμενος πρώην υπουργός, είναι πρακτικά αδύνατον να γίνει κατ’ αντιπαράσταση εξέταση ενός μάρτυρα κι ενός… υπομνήματος. Οι ίδιοι νομικοί κύκλοι θύμιζαν ότι ο Χρ. Καλογρίτσας, κατά τη διάρκεια της πολυήμερης κατάθεσής του, κράδαινε και επιδείκνυε κάθε τόσο έναν πάκο με χαρτιά, τα οποία, όπως άφηνε να εννοηθεί, ήταν η αλληλογραφία του με τον Ν. Παππά. Αλλωστε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Χρ. Καλογρίτσας κάποια στιγμή επέδειξε ένα αντίγραφο SMS, το οποίο στο κάτω μέρος του έγραφε «76/153», δημιουργώντας εύλογους συνειρμούς ότι και οι υπόλοιπες 152 σελίδες πιθανόν να έχουν αντίστοιχο περιεχόμενο.

ΣΕ ΚΑΘΕ περίπτωση, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της στήλης, προχθές την Τρίτη η Προανακριτική Επιτροπή αποφάσισε να στείλει στον Χρ. Καλογρίτσα επιστολή, την οποία υπογράφει ο πρόεδρός της Στ. Κελέτσης και με την οποία του ζητείται να καταθέσει στην Επιτροπή οποιοδήποτε άλλο στοιχείο έχει για την επίμαχη υπόθεση. Δεν είναι γνωστό αν ο «κόκκινος εργολάβος» θα ανταποκριθεί στο αίτημα της Προανακριτικής. Είναι προφανές, όμως, ότι αν ανταποκριθεί και έχει όντως κι άλλα στοιχεία, τότε η συγγραφή του πορίσματος θα αποκτήσει πρόσθετο ενδιαφέρον.

ΑΞΙΖΕΙ, τέλος, να σημειωθεί ότι, παρά τις «δημιουργικές παρεμβάσεις» του προπαγανδιστικού μηχανισμού του ΣΥΡΙΖΑ, το πόρισμα της Τραπέζης της Ελλάδος αφήνει εκτεθειμένο και τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Ν. Παππά ως προς τον θεμελιώδη ισχυρισμό τους ότι η ΤτΕ είχε κάνει έλεγχο νομιμότητας για τα 3.000.000 ευρώ. Το πόρισμα αναφέρει σαφώς ότι δεν είχε γίνει έλεγχος νομιμότητας για ποσό της εγγυητικής της Τράπεζας Αττικής που κατέθεσε ο Χρ. Καλογρίτσας, προκειμένου πάρει μέρος στο διαγωνισμό-φιάσκο (όπως αποδείχθηκε) για τις τηλεοπτικές άδειες. Η επίμαχη συναλλαγή έγινε στις 29/8/2016. Μέχρι τότε δεν είχε υπάρξει καμία αναφορά ή έκθεση που να βεβαιώνει ότι είχε ελεγχθεί η νομιμότητα των χρημάτων.

Αντιθέτως, όπως προκύπτει από το πόρισμα της ΤτΕ, περίπου 40 ημέρες μετά την έκδοση του εμβάσματος με παρέμβαση της Τραπέζης της Ελλάδος έγινε αναφορά στην Αρχή για το Ξέπλυμα του Βρόμικου Χρήματος. Οι αναφορές στην εν λόγω Αρχή γίνονται για ύποπτες συναλλαγές. Επομένως, το έμβασμα όχι μόνο δεν είχε ελεγχθεί και είχε βρεθεί νόμιμο, όπως ισχυρίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά έγινε και αναφορά στην Αρχή.

Το τελευταίο, μέχρι στιγμής, «περίεργο» είναι ότι, ενώ η διαδικασία που ακολουθεί η Αρχή για το Ξέπλυμα Βρόμικου Χρήματος είναι περίπου αυτοματοποιημένη, στη συγκεκριμένη αναφορά δεν λειτούργησε ο αυτοματισμός. Δημιουργώντας εύλογα ερωτήματα αν υπήρξαν παρεμβάσεις και πιέσεις, ώστε ούτε η Αρχή να ερευνήσει σε βάθος τη νομιμότητα των 3.000.000. Κι αν ναι, από ποιον ασκήθηκαν αυτές οι πιέσεις, γιατί και πώς βρήκαν ανταπόκριση στην Αρχή;

ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΑΠΑΣΤΑΥΡΟΥ

Ο Στ. Παπασταύρου πέρασε χθες το ανακριτικό κατώφλι για να καταθέσει ως μάρτυρας για την ερευνώμενη υπόθεση της Novartis και την εμπλοκή του Δ. Παπαγγελόπουλου και των συμμετεχόντων. Ο Στ. Παπασταύρου είναι ίσως η πιο χαρακτηριστική περίπτωση απόπειρας δολοφονίας χαρακτήρα τις τελευταίες δεκαετίες.

Ολος ο ΣΥΡΙΖΑ πριν από τις εκλογές του 2015 κι όλα τα «δημοσιογραφικά πιστόλια» του πυροβολούσαν κατά βούληση εναντίον του στ. Παπασταύρου. Είτε για να χτυπήσουν τον Α. Σαμαρά, του οποίου ήταν στενός συνεργάτης, είτε αργότερα τη σύζυγο του πρωθυπουργού Μαρέβα Γκραμπόφσκι, με την οποία επίσης είχε συνεργαστεί. Ο στόχος, όπως προέκυψε και από τη σχετική Προανακριτική, ήταν η ποινική εξόντωση του Στ. Παπασταύρου, ώστε να πληγούν καίρια και ο Α. Σαμαράς και η Μαρέβα Γκραμπόφσκι.

Μετά από 6 (!) χρόνια δικαστικών περιπετειών και ζώντας ένα προσωπικό και οικογενειακό μαρτύριο, ο Στ. Παπασταύρου δικαιώθηκε απολύτως από όλα τα δικαστήρια που αντιμετώπισε και επέστρεψε πάλλευκος στην κοινωνία. Πάλλευκος, αλλά τσακισμένος και απερίγραπτα ταλαιπωρημένος. Κι επέστρεψε και στη Δικαιοσύνη. Αυτή τη φορά όχι ως κατηγορούμενος, αλλά ως μάρτυρας για τα όσα υπέστη. Και η κατάθεσή του, όπως λένε οι πληροφορίες, είχε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον…

Με τη Φώφη ο ΓΑΠ, αλλά… υπέρ Λοβέρδου;

Ο κύβος ερρίφθη, σύμφωνα με πληροφορίες, σε συνάντηση που είχαν προ ημερών η Φ. Γεννηματά και ο Γ. Παπανδρέου. Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα στηρίξει τη νυν πρόεδρο του ΚΙΝ.ΑΛ. στην επικείμενη αναμέτρηση για την εκλογή προέδρου στο ΚΙΝ.ΑΛ. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο Γ. Παπανδρέου. παρέχοντας τη στήριξή του στη Φ. Γεννηματά, ζήτησε κι έλαβε από την πρόεδρο του ΚΙΝ.ΑΛ. διαβεβαιώσεις για μια πιο ριζοσπαστική και αντιδεξιά φυσιογνωμία του κόμματος.

Παράγοντες της Χ. Τρικούπη που γνωρίζουν καλά τα τεκταινόμενα στα ενδότερα του κόμματος, αλλά και που έχουν επαφή με την κοινωνική πραγματικότητα, εκτιμούν ότι ναι μεν η στήριξη του Γ. Παπανδρέου -με κομματικούς όρους- είναι σημαντική, αλλά σε μια ανοιχτή διαδικασία… «μπορεί να καταλήξει να ευνοήσει την υποψηφιότητα του Α. Λοβέρδου». Εννοώντας μάλλον ότι η κοινωνία βρίσκεται σε άλλο μήκος κύματος από τον παλαιοκομματισμό που χαρακτηρίζει τον Γ. Παπανδρέου…

 

Από την στήλη «Δια Ταύτα» της έντυπης έκδοσης του Ελεύθερου Τύπου

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Εδώ Παππάς, εκεί Παππάς

Kon

Ως εδώ με την ανευθυνότητα!

Kon

Προανακριτική – Υπόμνημα Παππά: Σπίτι το «white house», αυτοκίνητο το «white porcsha», τσιμουδιά για τα «λεβέντη μου», «καμάρι μου»

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Προανακριτική: Αυτό είναι το υπόμνημα Παππά – Τι αναφέρει για «white house» και «white porcsha»

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Τόσο το χειρότερο για τις δημοσκοπήσεις…

Προανακριτική: Διπλά εκτεθειμένος ο Τσίπρας σε ενδεχόμενη παραπομπή Παππά

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Ούτε στα όνειρα του ΣΥΡΙΖΑ τέτοιο κράτος πρόνοιας

Kon

Ξέρει κάτι ο Τσίπρας; Γιατί πλέον παίρνει αποστάσεις από τον Παππά;

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Προανακριτική – Νίκος Παππάς: Στις 9 Ιουνίου καταθέτει από μακριά για το ΣΥΡΙΖΑ Channel – Η αντίδραση των κομμάτων

Ελεύθερος Τύπος Newsroom