ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΑΠΟΨΕΙΣ

Η οικονομία και οι εκλογές

εκλογές

Newsroom eleftherostypos.gr

Ολοι οι διεθνείς οργανισμοί αναθεωρούν ανοδικά τις προβλέψεις τους για την πορεία της ελληνικής οικονομίας φέτος ενώ ανεβάζουν ακόμη ψηλότερα τον πήχυ της ανάπτυξης για το 2022.

Γράφει ο Πάνος Αμυράς*

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης το ΑΕΠ στην Ελλάδα θα αυξηθεί κατά 3,8%, έναντι προηγούμενης εκτίμησης για 3,4% και πρόβλεψης για 0,9% πριν από έξι μήνες. Για το 2022 ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι η ανάπτυξη θα φτάσει το 5% του ΑΕΠ, υπερκαλύπτοντας τις απώλειες της πανδημίας.

Χθες η Κομισιόν εισηγήθηκε στο Eurogroup την αποδέσμευση της δόσης των 748 εκατομμυρίων ευρώ από τα κέρδη ομολόγων ολοκληρώνοντας τη 10η αξιολόγηση σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας. Και οι Βρυξέλλες έχουν αναθεωρήσει το στόχο της ανάπτυξης για φέτος στο 4,1% ενώ για το 2022 εκτιμούν ότι η αύξηση του ΑΕΠ θα ξεπεράσει το 5% και επιπλέον προαναγγέλλουν νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ.

Στο ίδιο συμπέρασμα συγκλίνουν οι εκτιμήσεις των οίκων αξιολόγησης και των τραπεζών, θεωρώντας ότι οι επόμενοι 18 μήνες θα χαρακτηρισθούν από την αναπτυξιακή δυναμική της ελληνικής οικονομίας με αποκλιμάκωση ανεργίας και αύξηση των επενδύσεων.

Τα στοιχεία είναι γνωστά στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός, αν και δημοσίως κρατά χαμηλά τον πήχυ των προσδοκιών, πιστεύει ότι η πρόβλεψη του προϋπολογισμού για ανάπτυξη φέτος 3,4% θα υπερκαλυφθεί ενώ στο οικονομικό επιτελείο θεωρούν ότι εάν δεν υπάρξει νέο απρόοπτο με τον κορονοϊό, η αύξηση του ΑΕΠ από το δεύτερο εξάμηνο θα κινείται με ρυθμό άνω του 10% σε σχέση με πέρυσι. Ταυτόχρονα βλέπουν στις δημοσκοπήσεις το προβάδισμα της κυβέρνησης να διευρύνεται, το κλίμα αισιοδοξίας για την επόμενη ημέρα να ενισχύεται και τον ΣΥΡΙΖΑ να έχει απομονωθεί σε έναν ακραίο αριστερό λόγο, που δεν έχει απήχηση στην κοινωνία.

Ο «πειρασμός» για κάλπες τον Σεπτέμβριο είναι μεγάλος, εάν μάλιστα θα έχει προηγηθεί και ένα ανέφελο καλοκαίρι, ωστόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκτιμά ότι ο χρόνος είναι με το μέρος της κυβέρνησης. Η οικονομία μπαίνει σε μία φάση δυναμικής επανεκκίνησης και θα ήταν άδικο για τον κόσμο της παραγωγής και της εργασίας να φρενάρει επί δίμηνο προκειμένου να ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο, λόγω της εφαρμογής της απλής αναλογικής στις πρώτες κάλπες.

Οι επόμενοι μήνες της χρονιάς θα είναι καλύτεροι και το 2022 καλύτερο από το 2021, με την οικονομία να έχει μπει σε κανάλι δυναμικής ανάπτυξης δημιουργώντας εισοδήματα και θέσεις εργασίας. Ολα αυτά δείχνουν ότι το σενάριο της πρόωρης κάλπης δεν είναι πιθανό, η οικονομία, που προσδιορίζει σε μεγάλο βαθμό τις πολιτικές εξελίξεις, το υποδεικνύει καθαρά.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ, ΑΛΛΙΩΣ «ΛΑΣΠΗ ΣΤΟΝ ΑΝΕΜΙΣΤΗΡΑ»

Είναι η δεύτερη φορά που η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, καταγγέλλει από το βήμα της Βουλής ότι συμφέροντα καθοδηγούν την πολιτική της κυβέρνησης. Χθες, με αφορμή την κατάθεση τροπολογίας για το ΤΑΙΠΕΔ, η κυρία Γεννηματά υποστήριξε ότι «η κυβέρνηση των “πρόθυμων”, η Ν.Δ., σπεύδει να υιοθετήσει και τις πιο προκλητικές απαιτήσεις εις βάρος των συμφερόντων του ελληνικού λαού επιβεβαιώνοντας για άλλη μια φορά όσα έχουμε πει για το ρόλο της Μαξίμου Α.Ε.».

H κατηγορία είναι βαρύτατη και η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ. οφείλει να παραδώσει όλα τα στοιχεία που διαθέτει για τη «Μαξίμου Α.Ε», όπως την αποκαλεί, στη Δικαιοσύνη, χωρίς την παραμικρή χρονοτριβή. Σε αντίθετη περίπτωση θα πρόκειται για άλλη μια «λάσπη στον ανεμιστήρα», που δεν συνάδει με την ιστορία του Κινήματος.

 

*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

 

 

Προτεινόμενα για εσάς

Η κλεψύδρα της κάλπης και το άλμα προς τα εμπρός

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Η Ελλάδα κάνει restart

Kon

Η δυναμική της οικονομίας

Kon

Ο καλύτερος διαχειριστής παγκοσμίως για το 2015

Kon

Η Ελλάδα αλλάζει ταχύτητα με το πρόγραμμα ανάπτυξης

Kon

Ας μιλήσουμε για το δημογραφικό

Kon

Η «μητέρα των μαχών» είναι για την ανάπτυξη

Oι πρώτες κινήσεις του ελατηρίου στην οικονομία

Η γενναία μεταρρύθμιση του Πανεπιστημίου Πατρών

Kon