ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΑΠΟΨΕΙΣ

Να διορθωθούν άμεσα οι αδικίες για τον Κοινωνικό Τουρισμό

Κοινωνικός τουρισμός 2021: Η αίτηση, οι δικαιούχοι και οι προθεσμίες

Newsroom eleftherostypos.gr

Μεγάλη κουβέντα γίνεται το τελευταίο διάστημα για το πρόγραμμα της Κυβέρνησης σχετικά με τον Κοινωνικό Τουρισμό και την στήριξη των συμπολιτών μας στις επερχόμενες διακοπές της τουριστικής περιόδου.

Γράφει ο Λευτέρης Χρυσοφάκης*

Για ακόμη μια φορά όμως το πρόγραμμα φαίνεται ότι θέτει εμπόδια  στους αδύναμους που αποκτούν πρόσβαση στο αγαθό των διακοπών αλλά και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έμμεσα στηρίζονται μαζί με τους εργαζομένους τους.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πλήθος καταγγελιών ένα από τα σημαντικά προβλήματα είναι ο περιορισμός του τουριστικού καταλύματος από τους δικαιούχους, καθώς δεν πρέπει βρίσκεται «στην ίδια Περιφερειακή Ενότητα με τον τόπο διαμονής τους ή αν βρίσκεται στην ίδια Περιφερειακή Ενότητα, η απόσταση μεταξύ τουριστικού καταλύματος και μόνιμης κατοικίας του ωφελούμενου να είναι μεγαλύτερη από 80 χλμ.».

Θεωρεί η Κυβέρνηση ότι εν μέσω οικονομικής και κοινωνικής κρίσης υπάρχουν πολλοί ωφελούμενοι του προγράμματος που διαθέτουν τους πόρους για τέτοιες μετακινήσεις;

Με ποιον τρόπο η εν λόγω διάταξη εν μέσω πανδημίας και οικονομικής στενότητας θα βοηθήσει τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό, ειδικά όταν αποδεδειγμένα τέτοιες ενέργειες περιορίζουν  δραστικά τους ωφελούμενους – μέσω του Προγράμματος – επισκέπτες στην περιοχή τους;

Συν τοις άλλοις, τα προβλήματα και οι στρεβλώσεις δεν σταματούν εδώ, καθώς  όπως έγινε γνωστό λάθη και παραλείψεις διαπιστώνονται και από τους ίδιους τους εργαζόμενους του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) στα νέα προγράμματα Κοινωνικού Τουρισμού.

Ειδικότερα, όπως επισημαίνεται, η έναρξη του νέου προγράμματος  Κοινωνικού Τουρισμού 2021-2022 ανακοινώθηκε ενώ το προηγούμενο πρόγραμμα βρίσκεται ακόμη σε ισχύ ως τις 31 Ιουλίου 2021.

Το παράδοξο είναι, ότι εξαιτίας του γενικού lockdown, όμως, υπάρχουν ακόμη από το προηγούμενο πρόγραμμα 300.000 αχρησιμοποίητες επιταγές (!) στα χέρια των δικαιούχων, δηλαδή ποσοστό 80% από τα κονδύλια που είχαν προϋπολογιστεί (μόλις 20% των συνολικά χορηγούμενων επιταγών), με συμμετέχοντες μόνο τους 70.000 ωφελούμενων σε σύνολο 370.000 (!).

Επιπλέον, το πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού για το 2020-2021, κατέληξε να έχει τελικά διάρκεια μόνο 4 μηνών αντί των προβλεπόμενων 12 μηνών, αφού δεν αποφασίστηκε η ισόχρονη παράταση οκτώ μηνών, που θα ενεργοποιούσε και τις υπολειπόμενες 300.000 αχρησιμοποίητες επιταγές των δικαιούχων, κάτι το οποίο όταν έγινε αντιληπτό πέρυσι, αντιμετωπίστηκε με τη χορήγηση παράτασης που αποκαθιστούσε και προλάμβανε την όποια αδικία.

Σε αυτό το πλαίσιο, προβληματισμό προκαλεί και το γεγονός ότι από τους δικαιούχους του φετινού προγράμματος για το 2021-2022, αποκλείονται οι δικαιούχοι της προηγούμενης χρονιάς, οι οποίοι εμποδίστηκαν να αξιοποιήσουν το πρόγραμμα εξαιτίας των περιορισμών που έθετε η πανδημία, αφού στις προϋποθέσεις οι ωφελούμενοι έχουν δικαίωμα συμμετοχής κάθε δεύτερη χρονιά, ανεξαρτήτως εάν έκαναν χρήση των επιταγών τους».

Υπό αυτό το πρίσμα, κρίνεται επιτακτική η ανάγκη ο αρμόδιος Υπουργός να προβεί σε παράταση του προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού 2020-2021 μέχρι και την 15η Ιανουαρίου 2022, προκειμένου να μπορέσουν οι δικαιούχοι να κάνουν χρήση των  χορηγηθέντων επιταγών που έχουν στην κατοχή τους.

Εν κατακλείδι,  ως Κίνημα Αλλαγής, θα θέλαμε να επισημάνουμε προς τη Κυβέρνηση, να εξετάσει το ενδεχόμενο δωρεάν συμμετοχής όλων των ανέργων, πολιτών ΑμεΑ, πολυτέκνων, τριτέκνων, μονογονεϊκών οικογενειών και δικαιούχων εισοδήματος ΚΕΑ, με παράλληλη παροχή επιδόματος διατροφής ή ημιδιατροφής  ως  κινήτρου, προκειμένου φέτος να γίνει εκτεταμένη χρήση των επιταγών ωφέλειας Κοινωνικού τουρισμού.

Ποτέ δεν είναι αργά για να στηριχθεί ο σημαντικότερος κλάδος που αυξάνει το ΑΕΠ της χώρας μας, ενώ με τη  άμεση διεκπεραίωση των προαναφερόμενων ζητημάτων, εκτός από την στήριξη της οικονομίας, θα επιτευχθεί στη πράξη και έμπρακτη στήριξη στους αδύναμους και κοινωνικά ευάλωτους συμπολίτες μας!

* Ο Λευτέρης Χρυσοφάκης είναι Μέλος στη Γραμματεία Τομέα Ναυτιλίας του Κινήματος Αλλαγής, και Επιχειρηματίας στον κλάδο της Ναυτιλίας και της Εστίασης

Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις 

Ειδήσεις σήμερα

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε InstagramFacebook και Twitter

 

Προτεινόμενα για εσάς

Κοινωνικός Τουρισμός 2021: Μέχρι την Πέμπτη οι αιτήσεις – Η διαδικασία και οι δικαιούχοι

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κοινωνικός Τουρισμός: Ξεκινούν αύριο οι αιτήσεις για δωρεάν διακοπές – Όσα πρέπει να ξέρετε [πίνακες και παραδείγματα]

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κοινωνικός Τουρισμός: Από σήμερα οι αιτήσεις για τους αγρότες – Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τις επιδοτούμενες διακοπές

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κοινωνικός Τουρισμός: Δωρεάν εξορμήσεις σε 24 νησιά για τους αγρότες – Όροι και προϋποθέσεις

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κοινωνικός Τουρισμός 2021: Πώς θα επιδοτηθούν διανυκτερεύσεις και ναύλα [πίνακες & παραδείγματα]

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κοινωνικός Τουρισμός 2021: Ποιοι δικαιούνται φθηνές διακοπές – Τα εισοδηματικά κριτήρια και οι προϋποθέσεις

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κοινωνικός τουρισμός 2021: Η αίτηση, οι δικαιούχοι και οι προθεσμίες (πίνακες & παραδείγματα)

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Στη Βουλή η υπογειοποίηση του ΗΣΑΠ μετά από πρωτοβουλία Χρυσοφάκη

Υπογειοποίηση ΗΣΑΠ Π.Φάληρο – Πειραιάς: Το έργο που θα «απελευθερώσει» τον Πειραιά

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom