ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΑΠΟΨΕΙΣ

Μεταρρύθμιση σε Παιδεία, αγορά εργασίας

Μητσοτάκης: Δεν μιλάμε για άνοιγμα - Οι περιορισμοί μπορεί να επανέλθουν

Newsroom eleftherostypos.gr

Οι σημαντικές αλλαγές στις πανελλαδικές εξετάσεις, που θέσπισε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, με την καθιέρωση ελάχιστης βάσης εισαγωγής στα πανεπιστήμια και τη μείωση του αριθμού εισακτέων σε περιζήτητες σχολές κεντρικών ιδρυμάτων, όπως οι οικονομικές, με ταυτόχρονη αύξηση των θέσεων σε αντίστοιχες ειδικότητες περιφερειακών ΑΕΙ, έχουν χαρακτηριστικά μεταρρύθμισης με συγκεκριμένη στόχευση: Την αναβάθμιση του επιπέδου σπουδών, τη στήριξη Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων ακριτικών περιοχών και τη βελτίωση της σύνδεσης της Ανώτατης Εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας.

Γράφει ο Γιάννης Ευαγγελίδης

ΑΝ ΣΥΝΔΥΑΣΤΟΥΝ οι παρεμβάσεις αυτές με το νέο εργασιακό νομοσχέδιο που παρουσίασε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης, διαπιστώνουμε ότι υπάρχει μια κοινή συνισταμένη: Ο εκσυγχρονισμός της Εκπαίδευσης και της αγοράς εργασίας. Παρατηρούμε δηλαδή ότι, πέραν των επιμέρους ρυθμίσεων που αφορούν στους δύο τομείς, η κυβέρνηση έχει μια κεντρική φιλοσοφία, που είναι η προώθηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων για την ανάκαμψη της οικονομίας και της χώρας.

Η ΠΑΙΔΕΙΑ αποτελεί βασική προϋπόθεση για την ανάπτυξη και η ενίσχυση της Ανώτατης Εκπαίδευσης θα συμβάλει στην αξιοποίηση των δυνατοτήτων των νέων επιστημόνων που θα αποφοιτούν από τα ελληνικά πανεπιστήμια, εφόσον αυτοί απορροφηθούν από την αγορά εργασίας και, μάλιστα, στο αντικείμενο των σπουδών τους. Με άλλα λόγια, θα έχει νόημα εάν μπορέσουμε να κρατήσουμε τα καλύτερα μυαλά και σταματήσει η διαρροή επιστημονικού δυναμικού στο εξωτερικό και, μάλιστα, ακόμα περισσότερο, όταν όχι απλώς τερματιστεί το brain drain αλλά μετατραπεί σε brain gain. Δηλαδή, όταν αρχίσουν να επιστρέφουν και όσοι έχουν φύγει αναζητώντας καλύτερες ευκαιρίες.

ΑΥΤΟ ΘΑ ΣΥΜΒΕΙ όταν θα βελτιωθούν οι συνθήκες στην ελληνική αγορά εργασίας, θα μειωθεί δραστικά, όπως αναμένεται, η ανεργία και θα αυξηθούν οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα. Προς την κατεύθυνση αυτή κινείται το νέο νομοθετικό πλαίσιο με το οποίο εκσυγχρονίζεται η εργασιακή νομοθεσία ύστερα από 40 χρόνια και προσαρμόζεται σε βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές.

Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ μετά την πανδημία είναι βέβαιο ότι θα βρει τη χώρα σε ρυθμούς ισχυρής ανάπτυξης με αξιοποίηση των πόρων του ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης και εφαρμογή του εθνικού σχεδίου «Ελλάδα 2.0» και βασικά οχήματα όχι μόνο τον τουρισμό αλλά και την Παιδεία, την πράσινη μετάβαση, τις νέες τεχνολογίες, τον πρωτογενή τομέα και την αξιοποίηση όλων των παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας. Και οι δύο μεταρρυθμίσεις Χατζηδάκη, Κεραμέως αποτελούν σημαντικούς κρίκους στην εθνική προσπάθεια.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Μπάιντεν, Ρωσία, Κίνα, Τουρκία και Ελλάδα

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Η οικονομία και οι μεταρρυθμίσεις

Η αντίληψη της Τουρκίας και οι συμμαχίες…

Η δημαγωγία του Αλέξη Τσίπρα

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Το «αντάρτικο» στη Βουλή και η υποκρισία του Τσίπρα

Αρνητές της (κοινής) λογικής

Το εμβόλιο «κλειδί» για οικονομική ανάπτυξη

Το σχέδιο για την επόμενη μέρα

Πάσχα δεν είναι μόνο το χωριό