ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΑΠΟΨΕΙΣ

Ναι στη χαλάρωση, όχι στην υπερ-χαλάρωση

εστίαση Πώς αμείβεται η εργασία τη Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος

Newsroom eleftherostypos.gr

Οι ερωτήσεις είχαν τεθεί πριν ανοίξει η εστίαση, ωστόσο, έχουν ενδιαφέρον διότι έδειχναν την πρόθεση.

Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη

Σε πρόσφατη έρευνα του ΙΕΛΚΑ λοιπόν, μόνο το 34% των ερωτηθέντων δήλωνε ότι θα πάει αμέσως σε εστιατόριο, ενώ περισσότεροι από 6 στους 10 απάντησαν ότι θα το επιχειρήσουν αργότερα μέσα στο έτος (30%) ή και καθόλου (33%) μέχρι το τέλος του 2021.

Επίσης, τρεις στους δέκα είχαν απαντήσει ότι θα αποφεύγουν να βγαίνουν από το σπίτι ακόμη και το επόμενο έτος, ενώ ένα 25% δήλωσε ότι δεν θα σταματήσει ποτέ να έχει μαζί του αντισηπτικά.

Δεν ξέρουμε πώς ακριβώς «προσαρμόστηκαν» τα ποσοστά αυτά στην πραγματικότητα, πάντως οι εικόνες που έκαναν το γύρο του Διαδικτύου και κυρίως οι εικόνες που είδαμε όλοι με τα μάτια μας έδειξαν πως η μεγάλη πλειονότητα του κόσμου διψούσε για βόλτα, κοινωνική επαφή και για «επιτέλους-καφέ-σε-γυάλινο-ποτήρι», όπως ήταν η ατάκα που έγινε viral.

Η ατμόσφαιρα γιορτής ήταν άλλωστε φανερή από τις προετοιμασίες. Εδώ και ημέρες οι καταστηματάρχες έπλεναν τραπεζάκια και καρέκλες, φρόντιζαν γλάστρες, καθάριζαν δρόμους και πεζοδρόμια, χαιρετούσαν τον κόσμο που περνούσε και απηύθυναν καλέσματα με χαμόγελα μέχρι τα αφτιά. Ομως όλοι, βαθιά μέσα μας, ξέρουμε πως είναι μια γιορτή υπό όρους.

Περισσότεροι από 10.500 συμπολίτες μας δεν βρίσκονται πια ανάμεσά μας και χιλιάδες άλλοι νοσηλεύτηκαν και ευτυχώς τα κατάφεραν ή δίνουν ακόμα μάχη για τη ζωή τους. Ο ιός δεν έχει νικηθεί και αυτό σημαίνει πως τώρα περισσότερο από ποτέ πρέπει να προσέχουμε. Μέχρι το εμβολιαστικό πρόγραμμα να ολοκληρωθεί και οι θεραπευτικές προσεγγίσεις βελτιωθούν και άλλο, καλό είναι να διασχίζουμε το δρόμο προς την «Ελευθερία» με μικρά, σταθερά και προσεκτικά βήματα.

Την επόμενη εβδομάδα που ανοίγουν και άλλες δραστηριότητες, όπως τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, οι κοινωνικές επαφές θα αυξηθούν περαιτέρω. Το ίδιο και όταν στις 15 του μήνα ανοίξουν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις. Επειδή λοιπόν δεν υπάρχουν επικίνδυνες δραστηριότητες, αλλά επικίνδυνες συμπεριφορές, ας θυμηθούμε και ας θυμίζουμε και στους διπλανούς μας όταν δείχνουν τάσεις υπερ-χαλάρωσης πως ο «επιτέλους-καφές-σε-γυάλινο-ποτήρι» είναι πιο γευστικός όταν καταναλώνεται με ασφάλεια.

 

*Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Match point

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Τι σημαίνει ταχεία έγκριση όταν η ασθένεια δεν περιμένει;

Kon

Η φωτογραφία του ποδοσφαιριστή, μια φωτογραφία του κόσμου

Kon

Το θέμα βατό, η ζωή διαβαθμισμένης δυσκολίας

Kon

Το δικαίωμα στην ελεύθερη επιλογή

Kon

Μαργαρίτα Νικολαΐδη: Υψηλή γαστρονομία με… ταπεινά υλικά!

Η επαγγελματική εκπαίδευση που έρχεται από το μέλλον

Kon

Οι φαρμακοποιοί έβαλαν πλάτη

Kon

Ραντεβού για εμβόλιο, για να βγουν… ραντεβού