Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Η ανάπτυξη που έρχεται και ο Τσίπρας που μένει στα… Μνημόνια

Newsroom eleftherostypos.gr

Ο ΣΥΡΙΖΑ, μέσα στην πολιτική απόγνωση όπου βρίσκεται, επιχειρεί να «αναστήσει» το αντιπολιτευτικό κλίμα του 2012. Ο κ. Τσίπρας και οι σύντροφοί του «προφητεύουν» επιστροφή σε Μνημόνια.

Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης

Η καταστροφολογία είναι το φόρτε τους. Αρκεί κανείς να θυμηθεί ότι τον Σεπτέμβριο του 2019 ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στη ΔΕΘ δήλωνε βέβαιος πως η κυβέρνηση θα λάμβανε περιοριστικά δημοσιονομικά μέτρα μέχρι το τέλος του έτους. Ενώ πέρσι τον Απρίλιο εκτιμούσαν ότι η ύφεση θα φτάσει στο 15% έως 20% του ΑΕΠ.

ΤΕΛΙΚΑ η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στα δύο χρόνια διακυβέρνησης έχει νομοθετήσει μόνο μειώσεις φόρων και εισφορών. Ενώ η ύφεση του 2020, παρά και το δεύτερο lockdown, του Νοεμβρίου, έφτασε στο 8,2%.

ΤΑ έχουμε ξαναπεί: Ο κ. Τσίπρας θα μείνει με την καταστροφολογία και την ενδόμυχη επιθυμία της επιστροφής σε μνημονιακές εποχές. Η πραγματικότητα για ακόμη μια φορά θα διαψεύσει τα ψευδοαφηγήματά του.

ΠΡΟΧΘΕΣ ο υπουργός Οικονομικών παρουσίασε τους μεσοπρόθεσμους στόχους της οικονομίας. Ο Χρήστος Σταϊκούρας, παρά την πανδημία και τις τρομερές συνέπειες σε παγκόσμιο επίπεδο, ασκεί μια νοικοκυρεμένη και ρεαλιστική πολιτική. Τα μέτρα στήριξης προς εργαζομένους, νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα φτάσουν τα 39 δισεκατομμύρια ευρώ.

ΚΙ όμως, μέσα σε αυτό το σκηνικό «πολέμου» η κυβέρνηση έχει καταφέρει ήδη να μειώσει κατά 22% τον ΕΝΦΙΑ και έως το τέλος της τετραετίας το κούρεμα θα φτάσει στο 30%. Ναι, αυτή την τόσο μεγάλη μείωση την υλοποίησε, τελικά, η «νεοφιλελεύθερη» κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Και ο κ. Τσίπρας έμεινε με τις ψευδοϋποσχέσεις της κατάργησης του ΕΝΦΙΑ με… ένα νόμο και ένα άρθρο.

ΑΛΛΑ δεν είναι μόνο ο ΕΝΦΙΑ. Μειώθηκε ο φόρος εισοδήματος για τους επαγγελματίες, από το 22%, στο 9%. Ο συντελεστής για τις επιχειρήσεις, από το 28%, στο 22%. Καταργείται οριστικά η εισφορά αλληλεγγύης για εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα και πιθανότατα θα καταργηθεί και για συνταξιούχους και δημοσίους υπαλλήλους. Μειώνονται, επίσης, η προκαταβολή φόρου και οι ασφαλιστικές εισφορές. Αυτό που θα έπρεπε να δει μέσα στην τετραετία η κυβέρνηση είναι να καταργήσει και το άδικο χαράτσι του τέλους επιτηδεύματος το οποίο επιβαρύνει ετησίως με το ίδιο ποσό όλους τους επαγγελματίες.

ΚΙ όμως, δεν είναι μόνο αυτά. Ο Χρήστος Σταϊκούρας κάνει μετριοπαθείς εκτιμήσεις. Είναι προσγειωμένος. Προβλέπει ανάπτυξη 3,6% για φέτος, 6,2% για το 2022 και 4,1% για το 2023. Το πιθανότερο, όμως, είναι πως τα πράγματα θα πάνε ακόμα καλύτερα.

ΑΥΤΟ προδιαγράφεται από τις αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας από τους οίκους αξιολόγησης. Ενώ τα επιτόκια δανεισμού της χώρας είναι σχεδόν μηδενικά, σπάζοντας το ένα μετά το άλλο τα ρεκόρ.

Η επιτάχυνση της υλοποίησης διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, τα δισεκατομμύρια του Ταμείου Ανάκαμψης και το χτίσιμο ενός φιλοεπενδυτικού περιβάλλοντος μπορούν όχι μόνο να δημιουργήσουν προϋποθέσεις για εκρηκτική ανάπτυξη, αλλά και να φτιάξουν μια νέα Ελλάδα με φόντο το 2030. Και ο κ. Τσίπρας θα μείνει μόνος του να ελπίζει σε Μνημόνια που δεν θα επιστρέψουν ποτέ…

 

*Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Και το ποδόσφαιρο… μεταρρύθμιση χρειάζεται

ΣΥΡΙΖΑ και καύσωνας: Τα «μέτρα προστασίας» στη γλώσσα του σημαίνει «αργία»!

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Η αύξηση των μισθών και η πραγματικότητα

Kon

Αντιπολίτευση κάτω από τη βάση

Kon

Ταμείο Ανάκαμψης: Το σχέδιο για τον μετασχηματισμό του αγροτικού τομέα

Το Μαξίμου τρολάρει Τσίπρα: Να κηρύσσουμε εθνική αργία μόνο με καύσωνα ή και με χιόνι, χαλάζι;

Κάτι φαίνεται πως μάθαμε τελικά

Kon

Το ΚΙΝ.ΑΛ. δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ

Kon

Καύσωνας – Αλέξης Τσίπρας: Να κηρυχθεί αργία η επόμενη Δευτέρα

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom