ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΑΠΟΨΕΙΣ

Τώρα τι γίνεται; Βγαίνω ή μένω;

Newsroom eleftherostypos.gr

Ας υποθέσουμε ότι η μετακίνηση μεταξύ διαφορετικών νομών ανοίγει πριν από το Πάσχα και ότι μπορούμε να ταξιδέψουμε στα χωριά μας, υπό τις προϋποθέσεις βέβαια που θα θέσουν η κυβέρνηση και η επιστημονική επιτροπή.

Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη

Ας υποθέσουμε επίσης ότι οι προϋποθέσεις αυτές θα είναι η επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή αρνητικού self test ή όποιας άλλης ασφαλιστικής δικλίδας αποφασιστεί. Τα δύσκολα αρχίζουν από κει και πέρα. Θα τηρήσουμε εκεί όπου θα βρεθούμε τα μέτρα που τηρούμε και στη μόνιμη κατοικία μας;

Δηλαδή θα περιορίσουμε τις κοινωνικές επαφές μας στις απολύτως απαραίτητες έως ελάχιστες, θα τηρούμε τις αποστάσεις, τις μάσκες και όλα αυτά που υποτίθεται πως εφαρμόζουμε και σήμερα; Οσοι τα εφαρμόζουμε ακόμα.

Η πρόβλεψη της ανθρώπινης συμπεριφοράς είναι σχεδόν αδύνατη, ειδικά σε συνθήκες τόσο πρωτόγνωρες όσο αυτές που ζούμε σήμερα. Ποτέ άλλοτε τόσοι πολλοί άνθρωποι δεν στερήθηκαν για τόσο πολύ καιρό κοινωνικές ελευθερίες που θεωρούσαν δεδομένες. Πότε θα βγουν από το σπίτι τους, πόσο θα μείνουν έξω, ποιους θα δουν, ποιους θα αγκαλιάσουν.

Αν επιχειρούσαμε να το εκφράσουμε με μια καθ’ υπέρβαση μεταφορά, ψάχνουμε να βρούμε πόσοι από τους «εγκλείστους» που θα βρεθούν ξαφνικά έξω θα τηρήσουν τους περιοριστικούς όρους και πόσοι θα τους παραβιάσουν. Σαν το δίλημμα του Διονύση Παπαγιαννόπουλου στην γνωστή ελληνική ταινία: Τώρα τι κάνω; Βγαίνω ή μένω; Ιδού το ερώτημα του ενός εκατομμυρίου δολαρίων.

Το μεγάλο στοίχημα λοιπόν είναι το προσωπικό λοκντάουν που θα αποφασίσει ο καθένας για τον εαυτό και την οικογένειά του, ανεξαρτήτως του αν βρίσκεται στην Αθήνα ή στο χωριό του. Προφανώς και σε κανέναν δεν αρέσει η κοινωνική απομόνωση, όμως τώρα περισσότερο από ποτέ αυτό θα κρίνει την έκβαση της πανδημίας. Μπορεί οι αριθμοί να δείχνουν μια αργή αποκλιμάκωση, όμως παραμένουμε στα όρια του συναγερμού.

Και αν κάτι μας έχει αποδείξει αυτός ο κορονοϊός, είναι πως αρκεί να βρει μια μικρή ρωγμή στην άμυνά μας για να μας επιτεθεί με καταστροφικά αποτελέσματα. Αυτό πρέπει να καταλάβουμε, χωρίς να χρειαστεί κάποιος να μας το επιβάλει ή να μας απειλήσει με πρόστιμα.

 

*Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Ας ξανασυστηθούμε: Κράτος, από δω οι πολίτες. Πολίτες, από εδώ το κράτος

Kon

Self test στα σχολεία: Με ποιες κυρώσεις απειλούνται οι αρνητές εκπαιδευτικοί

Μιχάλης Μάρδας

Κεραμέως: Θα καλύπτονται οι δικαστικές δαπάνες των εκπαιδευτικών που μηνύονται για τα self test

Ανδρέας Ντίνης

Self test στα σχολεία: Ένας παπάς, τρεις εκπαιδευτικοί και δύο δικηγόροι προσέφυγαν στο ΣτΕ

Μιχάλης Μάρδας

Self test: Ποιοι εργαζόμενοι μπορούν να τα προμηθευτούν την Δευτέρα

Μιχάλης Μάρδας

Ναι στη χαλάρωση, όχι στην υπερ-χαλάρωση

Kon

Διαπεριφερειακές μετακινήσεις: Δεν θα απαιτείται πιστοποιητικό για να πάμε στα χωριά – Πότε θα ανοίξουν μουσεία, θερινά σινεμά, συναυλίες

Μιχάλης Μάρδας

Self test στα σχολεία: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε – Τι ισχύει αν βγει θετικό, τι αν είναι αρνητικό

Ανδρέας Ντίνης

Self test: Μόνο σε εκπαιδευτικούς και μαθητές η χορήγησή τους – Η ανακοίνωση του ΠΦΣ

Tinad