ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΑΠΟΨΕΙΣ

Να διασωθεί το καλοκαίρι

πράσινο διαβατήριο

Newsroom eleftherostypos.gr

Η Πορτογαλία προχωρά σε άνοιγμα των οικονομικών της δραστηριοτήτων ύστερα από το εφιαλτικό πρώτο τρίμηνο του έτους, όταν το σύστημα Υγείας κατέρρευσε λόγω των κρουσμάτων κορονοϊού και σε καθημερινή βάση καταγράφονταν πάνω από 300 ανθρώπινες απώλειες.

Γράφει ο Πάνος Αμυράς*

Η ΧΩΡΑ είχε μπει σε αυστηρή καραντίνα με κλείσιμο της αγοράς και των σχολείων, ενώ καθιέρωσε αυστηρώς την υποχρεωτική τηλεργασία, προκειμένου να αναχαιτίσει το κύμα της πανδημίας. Παράλληλα υποχρεώθηκε να καλέσει Γερμανούς εμπειρογνώμονες προκειμένου να ενισχύσουν την προσπάθειά της να ελέγξει την κατάσταση στο υγειονομικό μέτωπο. Τα μέτρα που ελήφθησαν στην Πορτογαλία ήταν παρόμοια με τα αντίστοιχα ελληνικά, μόνο που εκεί εφαρμόστηκαν πιστά, ενώ εδώ, στο όνομα της κόπωσης, της χαλάρωσης ή και της αγωνιστικής διεκδίκησης ακόμη και για τα «δίκαια αιτήματα» του Κουφοντίνα, καταστρατηγήθηκαν, με αποτέλεσμα να περιοριστεί η αποτελεσματικότητά τους.

ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ διακύβευμα πλέον είναι να διασωθεί η τουριστική περίοδος, ώστε να πάρει ανάσες η πραγματική οικονομία και να ενεργοποιηθεί μια «βιομηχανία» από την οποία συνδέεται περίπου το 20% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος. Ηδη η Πορτογαλία απέκτησε ένα συγκριτικό πλεονέκτημα πληρώνοντας, η αλήθεια είναι, βαρύ τίμημα.

Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ είναι μεγάλος, δεν είναι τυχαίο ότι ο πρωθυπουργός μίλησε για ένα κρίσιμο δίμηνο μέχρι τα τέλη Μαΐου, από την εξέλιξη του οποίου θα κριθεί ο ρυθμός ανάκαμψης της οικονομίας.

Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ στο ΕΣΥ παραμένει ασφυκτική, οι καθημερινές εισαγωγές αυξάνονται διαρκώς, ενώ ο ημερήσιος αριθμός θανάτων βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα. Πληρώνουμε τη χαλαρή συμμόρφωση στα μέτρα την περίοδο που θα έπρεπε να ήμασταν απολύτως πειθαρχημένοι και την έλλειψη βασικών υποδομών, ενώ το εμβολιαστικό πρόγραμμα, αν και τρέχει με υψηλές ταχύτητες, δεν μπορεί ακόμη να ανακόψει το κύμα της πανδημίας.

ΜΕ ΒΑΣΗ τα όσα βλέπουμε στο Ισραήλ, το ασφαλές άνοιγμα της οικονομίας θα επιτευχθεί όταν φτάσουμε κοντά στο 50% της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού, κάτι που αναμένεται να γίνει τέλη Ιουνίου – αρχές Ιουλίου. Μέχρι τότε πρέπει να ξεπεράσουμε τις απειλές αναζωπύρωσης, ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας έκρουσε τον κώδωνα να μη γίνουμε Χιλή, που επένδυσε στους εμβολιασμούς, αλλά δεν απέτρεψε την έξαρση των κρουσμάτων.

ΑΣ ΚΡΑΤΗΣΟΥΜΕ χαμηλές τις προσδοκίες για την πασχαλινή περίοδο, ώστε να πετύχουμε καλύτερα αποτελέσματα το καλοκαίρι, όταν η χώρα θα πρέπει να βγει στη διεθνή τουριστική αγορά ως ασφαλής υγειονομικά. Τα οφέλη θα είναι πολλαπλάσια για την οικονομία, ενώ η «κόπωση» που επικαλούνται αρκετοί αυτό το διάστημα θα ξεπεραστεί εάν η τουριστική περίοδος τρέξει με διπλάσιους ρυθμούς από πέρυσι και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις ξαναμπούν δυναμικά στο παιχνίδι της αγοράς προσφέροντας θέσεις εργασίας.

*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής 

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

 

Προτεινόμενα για εσάς

Το αναπτυξιακό ορόσημο του Ιουλίου

Kon

Ποιος φοβάται την κανονικότητα

Kon

Η αλλαγή κλίματος και ο εφησυχασμός

Οι «αγανακτισμένοι» δεν δίνουν πια πολιτικές νίκες

Kon

Το πρόβλημα στην αγορά εργασίας είναι το τετράωρο

Kon

H θεωρία του ελατηρίου στην οικονομία

Η Ελλάδα γυρίζει σελίδα

Μιχάλης Μάρδας

Όταν παίρνεις την κάτω βόλτα θα φτάσεις και στο «ξεστοκάρισμα»

Tinad

Η μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα

Kon