ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΑΠΟΨΕΙΣ

Μπάιντεν vs Big-100

Μπάιντεν

Newsroom eleftherostypos.gr

H εκστρατεία αναμόρφωσης του παγκόσμιου φορολογικού συστήματος που εγκαινίασε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, διά στόματος της υπουργού Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν, στρέφεται στην πραγματικότητα κατά των 100 μεγαλύτερων εταιριών του πλανήτη, με ετήσια έσοδα τουλάχιστον 20 δισ. δολαρίων.

Γράφει ο Γιάννης Παπαδάτος

Ο Μπάιντεν θέλει να φορολογούνται αυτοί οι κολοσσοί οπουδήποτε στον κόσμο πωλούν τα αγαθά και τις υπηρεσίες τους, αντί να κρύβονται σε φορολογικούς παραδείσους (μεταξύ των οποίων -ω της ειρωνείας!- η περιφέρεια του Αμερικανού προέδρου, Πολιτεία του Ντελαγουέρ). Η αμερικανική κυβέρνηση απέστειλε τις προτάσεις της σε 130 κυβερνήσεις με την ελπίδα ότι Γερμανία, Γαλλία και Βρετανία θα ανταποκριθούν θετικά – κάτι που ήδη έκαναν Παρίσι και Βερολίνο.

Ωστόσο το εγχείρημα αναδιάταξης ισχύος εντός του δυτικού καπιταλισμού με μεταφορά ενός μέρους του πλούτου στις χειμαζόμενες από κορονοϊούς κοινωνίες -γιατί περί αυτού ουσιαστικά πρόκειται- είναι πάρα πολύ δύσκολο και κινδυνεύει να φέρει πενιχρά αποτελέσματα. Ηδη οι ψηφιακοί κολοσσοί τής Google, του Facebook, της Amazon απορρίπτουν κάθε σκέψη φορολόγησης των υπερκερδών τους και αντέδρασαν σθεναρά σε κάθε αλλαγή του σημερινού καθεστώτος αυθαιρεσίας, που τους επιτρέπει να καταβάλλουν φορολογικά ψίχουλα μεταφέροντας την έδρα τους σε παραδείσους όπως το Λουξεμβούργο και η Ολλανδία.

Οι Αμερικανοί όμως θέλουν να φορολογούνται και οι μη ψηφιακοί κολοσσοί -π.χ. Volkswagen- και αυτό να συμφωνηθεί σε παγκόσμιο επίπεδο, προκειμένου να μη βγουν ριγμένες οι αμερικανικές επιχειρήσεις, αλλά το βάρος να κατανεμηθεί σε όλους. Λέγοντας βέβαια «βάρος» για τα ταμεία των πολυεθνικών, εννοούμε βαθιές ανάσες για τα δημόσια ταμεία των χωρών, που χρειάζονται απεγνωσμένα πόρους για να αναστηλώσουν τις μετα-Covid οικονομίες, να φτιάξουν υποδομές, να σώσουν τις κο

ινωνίες από ένα νέο κύμα φτωχοποίησης, το οποίο θα μπορούσε να εγκυμονεί εκρηκτικές καταστάσεις. Οι ΗΠΑ πρότειναν κατώτατο εταιρικό φορολογικό συντελεστή 21% και οι Γάλλοι με τους Ιρλανδούς αντέτειναν 12,5%. Το πρόβλημα όμως δεν είναι στα ποσοστά, αλλά στο αν οι corporate managers θα δεχθούν να πληρώσουν, με το καλό ή με το άγριο…

Από την έντυπη έκδοση

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Η ηλιθιότητα της τεχνητής νοημοσύνης

Kon

Τουρκία: Το πνεύμα της Γενοκτονίας ζει!

Με Νταλί και Πικάσο ο φόρος κληρονομιάς της Samsung

Tinad

H γελαστή ξεναγός και οι Κούρδοι στο καφενείο

Kon

ΗΠΑ: «Οι Τούρκοι έσωσαν την Τρίπολη»

Kon

Γιατί η Γερμανία και όχι η Τουρκία

Kon

Ξέρεις από βέσπα;

Tinad

Τόκιο 2021: Αγώνες πολιτικής υποκρισίας

Kon

Οταν χαίρεσαι με τις συμφορές του γείτονα…

Kon