ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΑΠΟΨΕΙΣ

Το μεγάλο όπλο της φαρμακοεπαγρύπνησης

Newsroom eleftherostypos.gr

Αν κάτι διακρίνει τις δυτικές κοινωνίες είναι η αξία που προσδίδουν στην ανθρώπινη ζωή. Το κυνικό ευφυολόγημα ότι «ένας θάνατος είναι τραγωδία, ένα εκατομμύριο θάνατοι στατιστική» δεν αποτέλεσε ποτέ κομμάτι του σύγχρονου δυτικού πολιτισμού και δεν θα ξεκινήσει τώρα. Για αυτό όταν μετράμε ανθρώπινες απώλειες στον πόλεμο κατά της πανδημίας, δεν ξεχνάμε ότι πίσω από κάθε ένα θάνατο υπάρχει ένα πρόσωπο, ένα όνομα, μια προσωπική ιστορία.

Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη

Σπουδαίο όπλο η στατιστική, σπουδαιότερο η ιατρική επιστήμη, σπουδαιότατα τα εμβόλια που σώζουν εκατομμύρια ζωές. Ομως αυτό δεν σημαίνει πως θα πάψουμε να ανησυχούμε και να εργαζόμαστε για εκείνη τη ζωή, τη μία και μοναδική, που μπορεί να αποτελέσει την εξαίρεση που θα επιβεβαιώσει τον κανόνα.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Παράλληλα, όμως με το εμβολιαστικό πρόγραμμα που αναπτύσσεται με διάφορες ταχύτητες στις τέσσερις γωνιές του πλανήτη, συνεχίζονται η επιστημονική παρακολούθηση και η καταγραφή των τυχόν παρενεργειών, όπως συμβαίνει πάντα, με όλα τα εμβόλια και τα φαρμακευτικά σκευάσματα μέσω της φαρμακοεπαγρύπνησης.

Γι’ αυτό και είναι πολύ σημαντική η απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών να συγγράψει οδηγίες για την έγκαιρη αναγνώριση και αντιμετώπιση του σπάνιου συνδρόμου θρομβοεμβολικών περιστατικών, το οποίο φαίνεται να συνδέεται με το εμβόλιο της ΑstraZeneca σε συγκεκριμένη πληθυσμιακή κατηγορία (κυρίως γυναίκες, κάτω ή πέριξ των 50). Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) έχει ανακοινώσει μόλις 44 περιπτώσεις σε σύνολο 9,2 εκατομμύριων δόσεων, ενώ στην Ελλάδα σε σύνολο 346.000 δόσεων υπάρχει ένα επεισόδιο που έχει καταγραφεί ως «πιθανό».

Οι Ελληνες επιστήμονες βρίσκονται σε ανοικτή γραμμή με τον ΕΜΑ και αυτό είναι εξαιρετικά καθησυχαστικό. Αρκεί να θυμηθούμε ότι αν για κάτι κατηγορείται ο ΕΜΑ και η Ε.Ε είναι επειδή καθυστερούν να δώσουν τις απαραίτητες εγκρίσεις, σε σχέση με τη Μεγάλη Βρετανία. Οι καθυστερήσεις, που συχνά ερμηνεύονται ως γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, είναι απαραίτητες γιατί σημαίνει ότι πραγματοποιούνται εξονυχιστικοί έλεγχοι και τηρούνται όλες οι αυστηρές προδιαγραφές ασφαλείας.

Αρα αυτό ακριβώς το «μειονέκτημα» ίσως αποδειχθεί το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της Ευρώπης. Ωστόσο, αυτό που θα βοηθούσε ακόμα περισσότερο θα ήταν να υπήρχε κοινή αντιμετώπιση από τις ρυθμιστικές αρχές όλων των χωρών.

Αυτό θα εξάλειφε τη σύγχυση που προκαλούν οι διαφορετικές αποφάσεις που λαμβάνουν τα κράτη-μέλη και θα ενίσχυε την εμπιστοσύνη των πολιτών.

 

*Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

 

 

Προτεινόμενα για εσάς

Κυκλοφορούν ανάμεσά μας

Tinad

Κορωνοϊός – Τζανάκης: Πιθανότητα 3ης δόσης και αλλαγής τύπου του ιού που περιέχεται στα εμβόλια

Ανδρέας Ντίνης

«Γονατίζει» η Βραζιλία: Ανταλλάσσουν παράνομο χρυσό με εμβόλια COVID 

Evanthia Karra

Κορωνοϊός: Μέτρα, εμβόλια, self test αλλά και θλιβερά ρεκόρ

Μιχάλης Μάρδας

Τώρα τι γίνεται; Βγαίνω ή μένω;

Kon

Sinopharm: Στη «μάχη» το εμβόλιο με αδρανοποιημένο τον… ίδιο τον κορωνοϊό

Evanthia Karra

Η δύσκολη ενηλικίωση της Ευρώπης

Kon

Κορωνοϊός: Η ΕΕ παίρνει νωρίτερα 50 εκατ. δόσεις εμβολίων από Pfizer/ΒιοΝtech

Evanthia Karra

Το διπλό όφελος των self tests

Kon