ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΑΠΟΨΕΙΣ

Με νταούλια και ζουρνάδες δεν αντιμετωπίζεται ο κορωνοϊός

Κορωνοϊός: Ενθαρρυντικές δοκιμές ενός φαρμάκου που χορηγείται από το στόμα

Newsroom eleftherostypos.gr

Οποιος είναι έξω από το χορό πολλά τραγούδια ξέρει. Ο Αλέξης Τσίπρας, για παράδειγμα, έβγαλε πάλι τους ζουρνάδες και τα νταούλια και άρχισε να… απειλεί τους Ευρωπαίους με προπαραγγελίες εμβολίων και ανεξάρτητες δήθεν στρατηγικές.

Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη

Αφού δεν είπε ότι θα σκίσει τα συμβόλαια της Ε.Ε. με ένα άρθρο και ένα νόμο, για να φέρει τα δικά του, πάλι καλά. Συγκρατήθηκε και περιορίστηκε να ζητήσει τον άμεσο εμβολιασμό όλων των επαγγελματικών ομάδων, από εργαζομένους ντελίβερι και σούπερ μάρκετ μέχρι οδηγούς λεωφορείων και από εκπαιδευτικούς μέχρι εργαζομένους στον τουρισμό, επιπλέον βέβαια από τους ηλικιωμένους και τις ευπαθείς κατηγορίες, δηλαδή σχεδόν όλους τους Ελληνες πολίτες άνω των 18. Ομως ευτυχώς δεν κυβερνά ο ΣΥΡΙΖΑ, οπότε τα μεγάλα λόγια που υποστηρίζει παραμένουν εκπυρσοκροτήσεις του αέρα.

Η αλήθεια είναι ότι αυτή η πανδημία, που έχει γονατίσει τις πιο ισχυρές και πλούσιες χώρες του πλανήτη, πολεμιέται με στρατηγικές που πρέπει να προσαρμόζονται διαρκώς. Πέραν των εμβολίων -μακάρι να υπήρχαν όσα χρειαζόμαστε εδώ και τώρα- και της φαρμακευτικής θεραπείας -που δεν έχει ανακαλυφθεί ακόμα-, τα υπόλοιπα μέτρα που ακολουθούν οι κυβερνήσεις είναι κατά βάση δύο: ενίσχυση των συστημάτων Υγείας και πρόληψη με περιοριστικά μέτρα. Η Ελλάδα φροντίζει και για τα δύο, καταφέρνοντας μέσα σε ένα χρόνο να διπλασιάσει τις ΜΕΘ αλλά και να διατηρήσει ένα πολύμηνο λοκντάουν, που σχεδόν καμία άλλη χώρα δεν έχει εφαρμόσει για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα. Χωρίς αυτό το λοκντάουν είναι δεδομένο ότι η πανδημία θα είχε ξεφύγει από τον έλεγχό μας, όπως συνέβη στην Πορτογαλία και στη Γαλλία.

Η πρόσφατη απόφαση για μερική χαλάρωση κάποιων μέτρων δεν είναι άνοιγμα. Είναι μια λελογισμένη και περιορισμένη δοκιμή, στην οποία συνυπολογίζονται η βελτίωση του καιρού, ο εμβολιασμός μέρους του πληθυσμού, η κόπωση των πολιτών κ.ά. Στην Ελλάδα δεν γίνονται πειράματα με τις ζωές των πολιτών, σε αντίθεση με άλλα κράτη. Θα μπορούσε, για παράδειγμα, η αντιπολίτευση, αν ήθελε να είναι ειλικρινής, να μιλήσει για το παράδειγμα της Γερμανίας. Για την ακρίβεια για το πείραμα στην πόλη Τίμπινγκεν της Βάδης, όπου επιτρέπεται σε όσους έχουν αρνητικό rapid test να μπουν στην πόλη και να απολαύσουν τα ορθάνοικτα εστιατόρια, θέατρα και καταστήματα.

Μόνο που δύο εβδομάδες μετά το άνοιγμα για το πείραμα, τα κρούσματα τετραπλασιάστηκαν. Στη Βαρκελώνη, χάρη ενός άλλου πειράματος, μαζεύτηκαν 5.000 νέοι και παρακολούθησαν μια συναυλία, με μόνο περιορισμό να έχουν προηγουμένως αρνητικό τεστ και να φορούν μάσκα υψηλής ποιότητας. Για τα αποτελέσματα που θα προκύψουν θα πρέπει να περιμένουμε μερικές μέρες ακόμα και ας ελπίσουμε να είναι θετικά ή τουλάχιστον αντιμετωπίσιμα. Στα καθ’ ημάς, το μόνο που έχουμε να κάνουμε από σήμερα είναι να προσέχουμε διπλά.

*Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Το διπλό όφελος των self tests

Kon

Κωστής Χατζηδάκης: Η μεγάλη ευκαιρία

Μιχάλης Μάρδας

Ανίερος πόλεμος στον Ιερό Βράχο

Ανδρέας Ντίνης

Η Μακρινίτσα και οι ιδεολογικές εμμονές

Kon

Το μεγάλο όπλο της φαρμακοεπαγρύπνησης

Kon

Γίναμε παράδειγμα οργάνωσης

Kon

Παύλος Πολάκης: Περικεφαλαίες κατά παραγγελία

Μιχάλης Μάρδας

Αυτό που (δεν) θέλουμε να ακούσουμε

Kon

Γιατί δεν πρέπει να δημοσιοποιούνται τα πρακτικά των συνεδριάσεων

Kon