ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΑΠΟΨΕΙΣ

Αυτό που (δεν) θέλουμε να ακούσουμε

Newsroom eleftherostypos.gr

Αν κάτι έχει αποδείξει μέχρι σήμερα ο κορονοϊός είναι ότι δεν κάνει διακρίσεις σε δεξιούς και αριστερούς, ούτε γνωρίζει σύνορα. Μπορεί να γονατίζει την Αθήνα και την ίδια στιγμή να θερίζει τη Μαλεσίνα.

Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη

Εμείς όμως, με έναν περίεργο τρόπο, επιλέγουμε να τον αντιμετωπίζουμε ανάλογα με τις προτιμήσεις μας και να προσπαθούμε να εκμαιεύσουμε τις απαντήσεις που μας βολεύουν. Ετσι, η είδηση ότι επιβεβαιώθηκαν δεκάδες κρούσματα στο Αγιον Ορος έγινε δεκτή με ειρωνικά σχόλια από κάποιους, που έσπευσαν να πουν πως στα μοναστήρια δεν γίνονται πορείες.

Την ίδια στιγμή, η αύξηση των κρουσμάτων στη Νέα Σμύρνη συνδέθηκε από άλλους με τις συγκεντρώσεις των προηγούμενων ημερών. Ναι, αλλά, προσθέτει ο τρίτος, στη Θεσσαλονίκη γιατί αυξάνονται πάλι τα κρούσματα, αφού δεν έχει μετρό; Ας το πάρουμε πάλι από την αρχή. Σαν να ήμασταν στον Φεβρουάριο του 2020.

Ο ιός είναι αόρατος. Μεταδίδεται από την ανθρώπινη επαφή, κυρίως μέσω του αναπνευστικού με σταγονίδια από το φτέρνισμα, το βήχα ή την εκπνοή. Μεταδίδεται με τη χειραψία ή την αγκαλιά, μεταδίδεται αερογενώς, κυρίως σε κλειστούς χώρους, αλλά και σε εξωτερικούς σε συνθήκες συνωστισμού. Ο ιός μπορεί να παρεισφρήσει παντού, με τις πιο αγαθές προθέσεις. Να μεταδοθεί εντός της οικίας από πατέρα σε παιδί, στο γραφείο από έναν αγαπημένο συνάδελφο, στη συγκέντρωση που πήγαμε για καλό σκοπό, στο λεωφορείο για να πάμε στη δουλειά μας, στην εκκλησία που πήγαμε να προσευχηθούμε αλλά δεν φορούσαμε μάσκα, στο καφενείο του χωριού για να δούμε τον αγώνα με την παρέα.

Υπάρχουν βεβαίως οι πιθανότητες και οι αυξημένοι κίνδυνοι. Δεν χρειάζεται να είσαι λάτρης των αριθμών ή να έχεις πτυχίο στη Στατιστική για να αντιληφθείς πως όσοι περισσότεροι βρίσκονται περισσότερο μαζί, όσο πιο κλειστός ο χώρος, όσο μεγαλύτερη η κινητικότητα, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες μόλυνσης.

Ομως όσο μειώνονται όλα τα προηγούμενα και αυξάνονται τα μέτρα προφύλαξης, τότε το παιχνίδι αρχίζει να γυρίζει και οι πιθανότητες ευνοούν εμάς και όχι τον ιό. Πάμε πάλι από την αρχή. Σαν να ήμασταν στον Φεβρουάριο του 2020: Μάσκες, χέρια, αποστάσεις. Και ένα τέταρτο που θα έπρεπε να έχουμε καταλάβει μιας και βρισκόμαστε πια στον Απρίλιο του 2021: Κοινή λογική.

 

*Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Πλεόνασμα σκουπιδιών… έλλειμμα πολιτισμού

Kon

Το διπλό όφελος των self tests

Kon

Κωστής Χατζηδάκης: Η μεγάλη ευκαιρία

Μιχάλης Μάρδας

Ανίερος πόλεμος στον Ιερό Βράχο

Ανδρέας Ντίνης

Τι έκανε στον «πόλεμο» της πανδημίας ο κ. Τσίπρας;

Kon

Η Μακρινίτσα και οι ιδεολογικές εμμονές

Kon

Ποιος είναι ο… στόχος;

Kon

Το μεγάλο όπλο της φαρμακοεπαγρύπνησης

Kon

Γίναμε παράδειγμα οργάνωσης

Kon