ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΑΠΟΨΕΙΣ

Ο Φιντίας του… Τσίπρα

Newsroom eleftherostypos.gr

Οι παράλληλοι βίοι στην Ιστορία ή και στη Μυθιστορία, όταν το επιτρέπει η επικαιρότητα, αποτελούν παιδαγωγική αναφορά.

Γράφει η Άννα Παναγιωταρέα

Η διαδικασία στη Βουλή την Τρίτη μας έδωσε τη δυνατότητα να θυμηθούμε τον Δάμωνα και τον Φιντία, που ενώ η ιστορία τους παραδίδεται από τους Λατίνους ιστορικούς -Κικέρωνα, Βαλέριο Μάξιμο, Πορφύριο, Διόδωρο Σικελό- προς το τέλος της εμπλέκεται ο μύθος της αυτοθυσίας, εν ονόματι της φιλίας. Αλλά η εξιδανίκευση ιστορικών γεγονότων δεν είναι μόνο νεοελληνικό εφεύρημα.

Ως συνελούση -μετοχή αορίστου β´, γένους θηλυκού και σε δοτική- ειπείν, ο Δάμων και ο Φιντίας, πυθαγόρειοι φιλόσοφοι, βρέθηκαν στις Συρακούσες, ψωμιζόμενοι στην αυλή του τυράννου -αξίωμα και όχι με τη σύγχρονη έννοια- Διονυσίου του νεότερου, ανάμεσα στο 367 και το 343 π.Χ. Οι ιστορικοί υποστηρίζουν ότι ο Φιντίας συνωμότησε για την ανατροπή του Διονυσίου. Συνελήφθη, δικάστηκε και καταδικάστηκε σε θάνατο. Η εμπλοκή του μύθου ξεκινάει από αυτό ακριβώς το σημείο: Ο Φιντίας πήρε μία μέρα αναβολή στην εκτέλεσή του, για να τακτοποιήσει τις προσωπικές του εκκρεμότητες, αφήνοντας ως εγγύηση της επιστροφής του τον Δάμωνα. Ο Διονύσιος το δέχτηκε.

Εφτασε η ώρα της εκτέλεσης και ο Φιντίας δεν είχε φανεί. Ο Διονύσιος ενέπαιζε τον Δάμωνα ότι ο φίλος του τον εγκατέλειψε. Πάνω στην ώρα, κάθιδρος, εμφανίστηκε ο Δάμων, αλλά ο Φιντίας, εν τω μεταξύ, είχε πείσει τον Διονύσιο να εκτελέσει εκείνον. Εντέλει, ο Διονύσιος, συγκινημένος από τη φιλία τους, δεν εκτέλεσε κανέναν. Ζήτησε να τον δεχθούν ως τρίτο στην παρέα.

Οχι, ο Τσίπρας δεν ζήτησε να συγκροτηθεί γι’ αυτόν η Προανακριτική Επιτροπή αντί του Παππά. Αλλωστε, αν η Πολιτεία ήθελε να του δώσει ένα ρεγάλο ηρωοποίησης, θα το είχε ήδη πράξει. Θα μαθαίναμε επιτέλους για «το μαγαζί γωνία Μαξίμου», του οποίου τη διεύθυνση απέδωσε ο Παππάς στον Τσίπρα, κατά την εξομολόγησή του στον Μιωνή. Αλλά ο Τσίπρας, αντί να υπερασπιστεί ως άλλος Δάμων τον Παππά, προσπέρασε τη φιλία τους ενθυμούμενος την… πανδημία. Ητοι, κι εσείς βαράτε τους μαύρους. Για την ταμπακιέρα, λέξη.

Ο Πολάκης έπιασε στο στόμα του τον Κολοκοτρώνη δίνοντάς του, ο ασεβής, κομματική ταυτότητα. Λίγο έλειψε να κατεβεί από τον ανδριάντα του, έξω από την Παλαιά Βουλή. Ο Ραγκούσης ανεπανάληπτος. Το 2016 κατήγγειλε τον Τσίπρα και «τη συμμορία» του, χρησιμοποιώντας λεξιλόγιο που αναφέρεται στη Μαφία. Ο Τζανακόπουλος, όσο πάει, φέρνει προς τον Μένιο. Ελπίζω να αποφύγει την πλήρη ταύτιση.

Υπήρξε πολιτικός, δημοσιογράφος -σε όποιο ΜΜΕ-, εντέλει πολίτης που να πίστευε ότι στην κοινοβουλευτική διαδικασία της Τρίτης ο Τσίπρας-Δάμων θα εγκατέλειπε τον Παππά- Φιντία; Δύσκολο. Ομως, με απασχολεί αν ο Τσίπρας-Δάμων σκέπτεται ότι ο Παππάς-Φιντίας μπορεί να μετάσχει σε συνωμοσία, εκλαμβάνοντάς τον ως… Διονύσιο.

Υπάρχει κάτι στον ΣΥΡΙΖΑ που μπορεί να αποτελέσει έκπληξη;

 

Από την έντυπη έκδοση

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Ο,τι βαρύτερο έχει καταγγελθεί

Kon

Οχι άλλο… σανό!

Kon

Χωρίς κοινό η νέα σεισάχθεια…

Kon

Στον τόπο του εγκλήματος…

Kon

Όσο πιο πολλά υπόσχεται ο Τσίπρας τόσο μεγαλώνει η αναξιοπιστία του

Kon

Το 2021 δεν είναι 2012

Kon

Τα «αυτογκόλ» πέφτουν σύννεφο

Kon

Ολυμπιονίκης… κωλοτούμπας!

Kon

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Τσίπρας επέστρεψε στο 2015 και… ξαναδιαγράφει το χρέος

Μιχάλης Μάρδας