ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΑΠΟΨΕΙΣ

Η μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα

Newsroom eleftherostypos.gr

Είναι σαφές ότι οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης, γύρω στα 32 δισεκατομμύρια, από τα οποία 18,5 δισ. αποτελούν δωρεάν επιχορηγήσεις, πρέπει να λειτουργήσουν ως βατήρας ανάπτυξης σε μία περίοδο κατά την οποία η οικονομία περνά περίοδο βαθιάς ύφεσης λόγω του κορονοϊού.

Γράφει ο Πάνος Αμυράς*

Η ευκαιρία είναι μεγάλη και δεν πρέπει να χαθεί, ούτε να επαναληφθούν τα λάθη με τα κοινοτικά προγράμματα που κατέληγαν είτε σε ημιτελή έργα είτε σε δράσεις που «φούσκωναν» τους δείκτες απορρόφησης χωρίς να προσθέτουν ισχύ στον παραγωγικό ιστό και την αγορά απασχόλησης.

Σημαντικό είναι ότι ο πρωθυπουργός επέλεξε να κινητοποιήσει τον ιδιωτικό τομέα που μπορεί να συμμετέχει με επενδυτικές πρωτοβουλίες και κατ’ επέκταση να έχει άμεσο ενδιαφέρον για την υλοποίηση των σχεδίων. Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, πάνω από 25 δισεκατομμύρια ευρώ θα ανέλθουν οι ιδιωτικές επενδύσεις, με αποτέλεσμα συνολικά το επενδυτικό κεφάλαιο να ξεπεράσει τα 57 δισ., δημιουργώντας 200.000 θέσεις εργασίας και αυξάνοντας το ΑΕΠ κατά 7 μονάδες σε βάθος εξαετίας.

Οι πόροι πρέπει να διοχετευθούν προς όφελος της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας αλλά και της ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Από τα έργα που παρουσίασε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης ξεχωρίζουμε την ψηφιακή μετάβαση των επιχειρήσεων και των συστημάτων Παιδείας και Υγείας. Σύμφωνα με τις εξαγγελίες, στα επιλέξιμα προγράμματα έχει ενταχθεί ο μετασχηματισμός επιχειρήσεων, με απόκτηση εξοπλισμού, υπηρεσιών cloud και διαδικτυακών υπηρεσιών, όπως οι νέες τεχνολογίες ηλεκτρονικών πληρωμών, το ηλεκτρονικό τιμολόγιο, η εργασία από απόσταση, το ψηφιακό γραφείο. Σε ό,τι αφορά την Παιδεία, προβλέπεται η ψηφιακή μετάβαση της εκπαίδευσης με ψηφιακές υποδομές σε όλες τις τάξεις, αντίστοιχο αναβαθμισμένο εξοπλισμό στα εργαστήρια και Voucher για απόκτηση τεχνολογικών εργαλείων για τους μαθητές που ανήκουν σε ευάλωτα νοικοκυριά.

Οι επενδύσεις στο σύστημα υγείας, προκειμένου να παρέχει υπηρεσίες υγείας υψηλής ποιότητας, που περιλαμβάνονται στο σχέδιο είναι η ανακαίνιση των υποδομών, ο εκσυγχρονισμός του εξοπλισμού και η ψηφιοποίηση των νοσοκομείων και των κέντρων υγείας, αλλά και το ολοκληρωμένο σύστημα πρόληψης «Σπύρος Δοξιάδης» με εθνικά προγράμματα για τη σωματική άσκηση και τη διατροφή, τους εμβολιασμούς, τις προληπτικές εξετάσεις για καρκίνο του μαστού ή τον προληπτικό έλεγχο νεογνών.

Το Ταμείο Ανάκαμψης δεν αποτελεί πανάκεια, ούτε οι πόροι επαρκούν για να πετύχουμε αναπτυξιακά άλματα, ωστόσο δίνουν την κατεύθυνση που πρέπει να ακολουθήσει η χώρα για να πετύχει την πραγματική σύγκλιση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Αρκεί να αποφύγουμε τις παθογένειες της γραφειοκρατίας και να υιοθετηθεί ένα μοντέλο διαχείρισης με την αποτελεσματικότητα π.χ. του gov.gr ώστε οι επενδυτές για κάθε λύση που θα προτείνουν να μη σκοντάφτουν σε ένα πρόβλημα.

H ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΝ ΠΟΛΑΚΗ

Ο πολιτικός αναλυτής Ευτύχης Βαρδουλάκης έδωσε την πρέπουσα απάντηση στις ύβρεις του Πολάκη για τη μεγάλη φιλελεύθερη παράταξη. Αναδημοσιεύουμε την ανάρτηση του κ. Βαρδουλάκη γιατί πιστεύουμε ότι ιδιαίτερη αξία: «Να είσαι ο Κωνσταντίνος Τσάτσος που στις 28 Οκτωβρίου 1941 έβγαλε λόγο στους φοιτητές του και απείχε από το μάθημά του για να τιμήσει την επέτειο του ΟΧΙ με αποτέλεσμα να απολυθεί από το πανεπιστήμιο. Να είσαι ο Ελύτης, ο Θεοτοκάς, ο Τερζάκης, που πολέμησαν ως εθελοντές στο μέτωπο. Να είσαι ο Ζέρβας που πρώτος ανέβηκε στο βουνό κατά των ναζί με τον ΕΔΕΣ ή ο αδικοχαμένος Ψαρρός της ΕΚΚΑ.

Να είσαι ο Κωστής Περρίκος, η Ιουλία Μπίμπα, η Λέλα Καραγιάννη, που εκτελέστηκαν για την αντιστασιακή τους δράση από τους ναζί. Να είσαι ο Μουστακλής, ο μετέπειτα γενναίος αντιστασιακός επί χούντας, που 17 χρονών ανέβηκε στο βουνό με τον ΕΔΕΣ.

Να είσαι ο Τσιγάντες, ο Θέμης Μαρίνος, ο Κατσώτας, ο μεγάλος Θρασύβουλος Τσακαλώτος.

Να είσαι ένας από τους χιλιάδες αξιωματικούς και στρατιώτες που μετά την κατάρρευση του μετώπου διέφυγαν στη Μέση Ανατολή και πολέμησαν τον ναζισμό στο Ελ Αλαμέιν, στο Ρίμινι, στη Νορμανδία. Να είσαι ένας από τους χιλιάδες πατριώτες που μετείχαν στις μη-εαμικές αντιστασιακές οργανώσεις από την Αλεξανδρούπολη ως την Κρήτη παίζοντας κορόνα-γράμματα το κεφάλι το δικό τους και των οικογενειών τους… και να αποκαλεί την παράταξή σου “παράταξη των δωσίλογων” ο κάθε εχθροπαθής που θέλει να σύρει τη χώρα στον τοξικό βούρκο μιας εμφυλιοπολεμικής ρητορικής».

 

*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής 

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Να διασωθεί το καλοκαίρι

Μιχάλης Μάρδας

Η ανεπάρκεια της Ευρώπης γύρω από τις καρέκλες

Ανδρέας Ντίνης

Η λογική της τετραετίας

Kon

ΣΥΡΙΖΑ: Πώς ο Τσίπρας κάλυψε Πολάκη και η κόντρα για τη Ζαννέτ

Μιχάλης Μάρδας

Τι έκανε στον «πόλεμο» της πανδημίας ο κ. Τσίπρας;

Kon

«Ξα μας»…

Kon

Τα μηνύματα του Τσιόδρα για την επόμενη μέρα

Kon

ΣΥΡΙΖΑ: Εκλογολογία για να σκεπαστεί το εσωκομματικό μπάχαλο

Δημήτρης Ντόγκας

Ποιος είναι ο… στόχος;

Kon