ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΑΠΟΨΕΙΣ

Τα διακόσια χρόνια και… οι διακόσιοι μήνες

Newsroom eleftherostypos.gr

Eίναι ιστορική στιγμή. Διακόσια χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Διακόσια ολόκληρα χρόνια από τη στιγμή που ξεκίνησε η απελευθέρωση. Από τη στιγμή που ξεκίνησε το «ταξίδι» της Ελλάδας.

Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης

ΜΕ επιτυχίες και αποτυχίες. Με θριάμβους και ήττες. Με ηρωικούς πολέμους και καταστροφές. Με διχασμούς και εμφυλίους. Με πανηγύρια και μοιρολόγια. Η ιστορική περίσταση ξεπερνάει τους εορτασμούς, τις γιορτές και τα πανηγύρια που θα στήνονταν αν δεν υπήρχε η πανδημία.

ΕΧΕΙ έρθει η ώρα να αναστοχαστούμε. Ωρα να κάνουμε το λογαριασμό. Κυρίως, όμως, έχει έρθει η ώρα να αντιμετωπίσουμε το παρόν επαναλαμβάνοντας τα σωστά και αφήνοντας στην άκρη τα λάθη μας, ώστε να έχουμε ένα καλύτερο μέλλον.

ΔΕΝ είναι εύκολο. Δύσκολα «σπάει» το DNA. Αξίζει, όμως, να προσπαθήσουμε. Τα μαθήματα της τελευταίας εικοσαετίας αρκούν. Από την επίπλαστη ευμάρεια, στην κατάρρευση της χρεοκοπίας. Στην κατάθλιψη των Μνημονίων. Στη μεγαλύτερη πολιτική αυτ-απάτη της Μεταπολίτευσης. Στην παρ’ ολίγον έξοδο από την ευρωζώνη. Και τώρα στην πρωτόγνωρη εποχή της πανδημίας.

ΕΧΕΙ έρθει η ώρα, λοιπόν, να τα αφήσουμε πίσω όλα αυτά. Αν το καταφέρουμε, θα έχει ξεκινήσει μια νέα «επανάσταση». Η «επανάσταση» της λογικής. Εχει έρθει η ώρα να γίνουν όσα αυτονόητα δεν έγιναν εδώ και δεκαετίες, εδώ και αιώνες. Ωρα να κοιτάξουμε το κοινό καλό. Ωρα να σταματήσουν να μπλοκάρουν την πρόοδο μεγαλοσυμφέροντα και μικροσυντεχνίες.

ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΙ πραγματικές και δύσκολες μεταρρυθμίσεις. Να διαχωριστεί πλήρως το κράτος από την κυβέρνηση. Να ψηφιοποιηθεί πλήρως το Δημόσιο και να «κλείσουν» μια για πάντα οι πόρτες των υπηρεσιών που ταλαιπωρούν τους πολίτες. Να αλλάξει εκ βάθρων το αποτυχημένο εκπαιδευτικό σύστημα, που έχει εδώ και χρόνια ως βασικό πυλώνα τα φροντιστήρια. Να αποκτήσουμε, επιτέλους, κτηματολόγιο, δασικούς χάρτες, περιουσιολόγιο. Και το σημαντικότερο; Να σέβεται το κράτος τον πολίτη και ο πολίτης το κράτος.

ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ για να γίνουν όλα αυτά είναι να σταματήσει ο διχασμός. Διόλου εύκολο. Μπορούμε να «σφαχτούμε» καθημερινά για τα πιο σοβαρά, αλλά και για τα πιο γελοία. Ο κομματικός οπαδισμός, ο φανατισμός, ήταν και είναι ο κυριότερος ανασταλτικός παράγοντας, που αντί να κάνουμε βήματα προς το μέλλον παραμένουμε κολλημένοι στο παρελθόν. Ας σταματήσουμε να αυτομαστιγωνόμαστε.

Η ευκαιρία είναι τεράστια. Το στοίχημα είναι ζόρικο. Ετσι είναι αυτά. Ποιος είπε ότι οι επαναστάσεις είναι εύκολες; Πέρασαν ήδη διακόσια χρόνια. Ας προσπαθήσουμε τουλάχιστον να φτιάξουμε μια άλλη Ελλάδα στους επόμενους διακόσιους μήνες. Είναι τα επόμενα δεκαεπτά χρόνια. Μέχρι εκεί μπορούμε να… δούμε. Και να κάνουμε ό,τι καλύτερο!

 

*Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

 

Προτεινόμενα για εσάς

Στα χωριά θα τηρηθούν τα μέτρα που δεν τηρούνται στην πόλη;

Kon

Το μπλα μπλα, τα ξεκάθαρα λόγια και το… Πάσχα

Ανδρέας Ντίνης

Ο μετά πανδημίας μαραθώνιος

Kon

Τι έκανε στον «πόλεμο» της πανδημίας ο κ. Τσίπρας;

Kon

Ποιος είναι ο… στόχος;

Kon

Aντί για άνοιγμα… μην πάμε σε κλείσιμο

Kon

Τα τελευταία λεπτά του ματς είναι και τα πιο δύσκολα

Tinad

Οι ευθύνες κυβέρνησης, επιστημόνων και πολιτών

Ανδρέας Ντίνης

Ο πολακισμός και τα… κουλουβάχατα της Iστορίας

Kon