Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Μάριος Θεμιστοκλέους: Ελευθερία ή covid

Θεμιστοκλέους

Newsroom eleftherostypos.gr

Τι είναι; Ενα απλό τσίμπημα. Απλώς, πρέπει να το υπολογίσουμε ανά ομάδα πληθυσμού και για καθέναν ξεχωριστά, να ξέρουμε αν θα γίνει στην Αθήνα ή στην Ολυμπο της Καρπάθου, να το πολλαπλασιάσουμε επί δύο (δόσεις), να βρούμε ακριβή μέρα, ώρα και σημείο, να το αποθηκεύσουμε, να το μεταφέρουμε, να υπολογίσουμε μήπως βρέξει, χιονίσει, κάνει σεισμό ή πέσει το μπουκαλάκι από το τραπέζι, να υπάρχει plan Β, να αλλάξουμε την ημερομηνία και, αν χρειαστεί, να το πάρουμε ξανά από την αρχή.

Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη

Με αεροπλάνα και βαπόρια και με τους φίλους τους καλούς, θα τα καταφέρουμε. Και η αλήθεια είναι ότι μέχρι στιγμής τα έχουμε πάει θαυμάσια. Αν υπάρχει ένα οχυρό που έχει μείνει αλώβητο στον πόλεμο με τον κορονοϊό, αυτό είναι το εμβολιαστικό πρόγραμμα. Ενας ελληνικός άθλος εξαντλητικού, αγχωτικού προγραμματισμού που έβαλε τα γυαλιά στους πιο υποχόνδριους των Ευρωπαίων, τους Γερμανούς.

ΤΑ ΝΟΥΜΕΡΑ της επιχείρησης «Ελευθερία» είναι εντυπωσιακά. Τον Απρίλιο αναμένεται να γίνουν 1,5 εκατομμύριο εμβολιασμοί, σχεδόν όσοι έχουν γίνει έως σήμερα, μέσα από μια ψηφιοποιημένη διαδικασία που ούτε διανοούμασταν μερικούς μήνες νωρίτερα. Ο Μάριος Θεμιστοκλέους, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, εκπροσωπεί την ομαδική δουλειά που διαπερνά περισσότερα από τα μισά υπουργεία και ενεργοποιεί όλες τις ειδικότητες της γνωστής Ιατρικής, διασχίζοντας μια πολυδαίδαλη διαδρομή με αφετηρία τις Βρυξέλλες.

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΥΚΟΛΗ η δουλειά για τους «Θεμιστοκλέους» της Ευρώπης. Η «γηραιά ήπειρος» κουβαλά πίσω της αιώνες επιστημονικής γνώσης αλλά και δεισιδαιμονίας και εθνικισμού. Και αν η επιστήμη εξελίχθηκε στα υπερσύγχρονα εργαστήρια του 21ου αιώνα, οι προκαταλήψεις και οι λαϊκισμοί μεταλλάχθηκαν στα social media και στα πολιτικά σαλόνια. Από τα τσιπάκια του Μπιλ Γκέιτς, την ευρωπαϊκή αδυναμία να ενώσει τα κράτη σε κοινές πολιτικές έως τα παιχνίδια του Λονδίνου με την AstraΖeneca που εκνεύρισαν και παρέσυραν τους Γάλλους και τους Γερμανούς.

«Η ΕΥΡΩΠΗ υπήρξε πάντα μια Δημοκρατία των Γραμμάτων. Δυστυχώς, μερικές φορές έχει υπάρξει και μια Δημοκρατία των παλαβών», έγραφε ο «Economist» σε πρόσφατο άρθρο για το αντιεμβολιαστικό κίνημα, περνώντας γενιές δεκατέσσερις τους λαϊκιστές της Αριστεράς και της Δεξιάς απέναντι στην ελίτ των ειδικών. Ομως, προέβλεπε ο αρθρογράφος, το πιο αποτελεσματικό εμβόλιο ενάντια στις αντιεμβολιαστικές ανοησίες θα είναι οι κυβερνήσεις να υλοποιήσουν τα προγράμματα εμβολιασμού όσο πιο γρήγορα και ομαλά γίνεται: «Οταν οι ελίτ κάνουν καλά τη δουλειά τους, οι λαϊκιστές και οι ψεκασμένοι έχουν λιγότερα πράγματα για να λυσσάξουν». Η Ελλάδα απέδειξε ότι μπορεί να παίξει το παιχνίδι χωρίς να παραβεί τους κανόνες και χωρίς να την πατήσει από μπλόφες, όπως το pause στο εμβόλιο της Οξφόρδης. Ισως, επειδή στο τέλος της ελληνικής ημέρας η απόφαση κρίνεται από τους επιστήμονες.

ΓΕΝΝΗΜΕΝΟΣ στα τέλη της δεκαετίας του ’70, όταν ο πλανήτης κατήγαγε τη μεγαλύτερη εμβολιαστική νίκη του επί της ευλογιάς, ο Μάριος Θεμιστοκλέους τελείωσε το Λύκειο Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’ στη Λευκωσία με βαθμό «19 9/11» και την Ιατρική Αθηνών με «Λίαν καλώς». Ακολούθησε εντυπωσιακή εκπαίδευση και εργασιακή πορεία στα καλύτερα πανεπιστήμια και νοσοκομεία της Αμερικής και της Ευρώπης, ενώ σταθμός στην καριέρα του ήταν η συμμετοχή του στην ομάδα του καθηγητή Σακά στον «Ευαγγελισμό». Τώρα η σκληρά αποκτημένη από τη Νευροχειρουργική πειθαρχία του επιστρατεύεται στον αγώνα Ελευθερία ή Covid.

*Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Το ταξίδι της επιστροφής στην κανονικότητα είναι μακρύ και δύσκολο

Kon

Σεμπάστιαν Κουρτς: Αντιπολίτευση μέσω Βιέννης

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Πλημμυρικά αντιπολιτευτικά φαινόμενα

Kon

Η πανδημία των ανεμβολίαστων είναι η απάντηση

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Ο πιο καλός ο μαθητής είναι ο πιο ασφαλής

Kon

Ζώντας στην ενδιάμεση εποχή της ενεργειακής μετάβασης

Kon

Αξιοκρατία χωρίς αξιολόγηση είναι εκπαίδευση χωρίς παιδεία

Kon

Για όσο χρειαστεί…

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Δεν υπάρχουν ευρωπαϊκά νέα χωρίς την ελληνική φωνή

Kon