ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΑΠΟΨΕΙΣ

Mια φανταστική δημοσκόπηση

Newsroom eleftherostypos.gr

Η άνθηση δημοσκοπικών ερευνών σε τυπικά μη προεκλογική περίοδο ενισχύει τις υποψίες ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει εκλογικό αιφνιδιασμό μέσα στο 2021 για να νικήσει εύκολα μια πανθομολογουμένως ανύπαρκτη και αφασική αντιπολίτευση. Ομως αυτό δεν θα λύσει το πρόβλημα – απλώς θα κλοτσήσει το τενεκεδάκι λίγα μέτρα παρακάτω.

Γράφει ο Γιάννης Παπαδάτος

Σχεδόν όλες οι δημοσκοπήσεις που προβλέπουν το προφανές -δηλαδή ευρεία νίκη της Ν.Δ. είτε σε «μονή» είτε σε «διπλή» αναμέτρηση- ασχολούνται με εν πολλοίς ασήμαντα ή δευτερεύοντα ζητήματα, που ουδόλως ή μόνο επιδερμικά απασχολούν την κοινή γνώμη. Για να το θέσουμε διαφορετικά, το «ζουμί» των σφυγμομετρήσεων δεν βρίσκεται στις απαντήσεις αλλά στις ερωτήσεις. Κάποιες εκ των οποίων κάνουν «τζιζ», γι’ αυτό και επιμελώς διατυπώνονται παραπλανητικά ή αποφεύγονται.

Θα είχε φερ’ ειπείν πολύ ενδιαφέρον μια έρευνα που δεν θα ασχολιόταν καθόλου με τον Λιγνάδη, τη Μενδώνη και τον Κουφοντίνα, ίσως ούτε καν με την πρόθεση ψήφου. Θα έθετε όμως το ερώτημα: «Πιστεύετε ή όχι ότι υπάρχουν ουσιώδεις διαφορές σε κεντρικά -και ως επί το πλείστον υπαγορευόμενα από ξένους παράγοντες- ζητήματα οικονομικής και εξωτερικής πολιτικής ανάμεσα στα έξι κόμματα του Κοινοβουλίου;» Ιδού η Ρόδος και η απάντηση θα είχε τεράστιο ενδιαφέρον.

Επίσης, αντί για το κλασικό, φοβικό δίλημμα «πιστεύετε ότι υπάρχει κίνδυνος θερμού επεισοδίου με την Τουρκία;» οι δημοσκόποι θα μπορούσαν να ρωτήσουν: «Θεωρείτε πως η Ελλάδα πρέπει να επιμείνει στην πολιτική κατευνασμού της Τουρκίας ρισκάροντας κυριαρχικές απώλειες ή να ενισχύσει πάση θυσία την αποτροπή της συγκρουόμενη διπλωματικά, αν χρειαστεί, με Γερμανία και ΝΑΤΟ;» Θέλετε κι άλλο; Αντί για το ερώτημα «Φταίει για τη “Μήδεια” η κυβέρνηση, οι περιφέρειες, οι δήμοι, ο ΑΔΜΗΕ, όλοι μαζί;» θα μπορούσαν οι πολίτες να ερωτηθούν αν πρέπει οι στρατηγικές υποδομές της χώρας (δίκτυα ΔΕΚΟ, νερό, Υγεία, Παιδεία) να παραμείνουν υπό αυστηρό κρατικό έλεγχο ή να συνεχιστεί η -επιβαλλόμενη και από το Ταμείο Ανασυγκρότησης- ιδιωτικοποίησή τους. Θα λέγαμε κι άλλα, αλλά ο χώρος δεν επαρκεί.

 

Από την έντυπη έκδοση

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Δανία: «Η Δαμασκός είναι ασφαλής, γυρίστε πίσω!»

Kon

Κάνοντας μπίζνες με το «δικτάτορα»

Kon

Μπάιντεν vs Big-100

Ανδρέας Ντίνης

«Ναι και όχι» μάσκες σε θάλασσες και ακτές

Kon

Η Ιθάκη των… Οδυσσέων της Covid-19

Kon

Οι σκέψεις ενός σύγχρονου κινεζόφιλου

Kon

7%: Οι τελευταίοι των κυβερνο-Μοϊκανών

Kon

H αφρικανική «εκστρατεία μετανοίας» του Μακρόν

Tinad

To αποτυχημένο «πείραμα ελευθερίας» του Τίμπινγκεν

Ανδρέας Ντίνης